Mézes tojások: húsvétra hangolás karácsonyillattal

Kosztolányi Kata 2018. március 30., 16:30

Amikor egy hagyomány kezd kifulladni, a megszokás pedig fullasztani, érdemes kissé máshonnan megközelíteni, a kreativitást híva segítségül. Nagy Évának az az ötlete támadt, hogy a karácsonyt és a húsvétot összehozza, és a hímes tojásokat ezúttal mézeskalácsból készíti.

Nagy Évának az az ötlete támadt, hogy a karácsonyt és a húsvétot összehozza, és a hímes tojásokat ezúttal mézeskalácsból készíti Fotó: Barabás Ákos

Nagy Éva ügyvédként dolgozik, de szabad idejében kézműveskedik, csak úgy hobbiból. Lakása minden szegletében fellelhető a keze nyoma. A falon narancsszeletekként kifestett óra, a polcon hungarocellből kreált óriástojás, de foglalkozott már dekupázstechnikával vagy gyöngyfűzéssel is, egy időben pedig gipszből öntött csodaszép velencei maszkokat.

„Jól megfér bennem a törvénytudás egzaktsága és az örökös kísérletezés.

Már kiskoromban is kötöttem, horgoltam, magam varrtam a babaruhákat. Egyetemistaként vettem a Praktikát, és sajnálkoztam, hogy milyen jó ötletek vannak benne, de akkor még nem lehetett hozzájutni a kellékekhez. Most hogy vannak hobbiboltok, időnként beszabadulok” – meséli kacagva.

A mézeskalács recept alapján 

A mézes tojásokra az interneten talált rá, már tavaly kipróbálta a technikát, sőt karácsonykor gömböket is készített.

Ez is ehető tojás, de másként. Nem lehet belőle majd rakott krumplit készíteni Fotó: Barabás Ákos

Most egy fél napot áldozott a műveletre. A hagyományos mézeskalácsrecept szerint begyúrta a tésztát, majd egy tojás alakú fém vágóval kiszaggatta. A másik fontos kellék a fél tojás alakú forma, amely tapadásmentes bevonatú, de azért érdemes olajjal és liszttel bekenni, majd úgy felvinni rá a masszát. „A szélét el kell dolgozni, ha nem egyenletes, és tepsibe téve mehet is a sütőbe.

Lassú tűzön kell sütni, sőt inkább szárítani, hogy ne legyen puha,

hiszen később a díszítés során fogni kell, és könnyen berepedezhet” – magyarázta Éva. A sütéshez tizenkét forma állt rendelkezésére, így egyszerre hat tojás tudott elkészülni. 

Viasz helyett cukormáz 

A bevonathoz ételfestéket, egy tojássárgát és kevés tejet kavart össze hidegen. A színezéket kétszer is felvitte ecsettel, és mindkétszer visszatette a sütőbe tíz percre, ötven fokra. A végén jól kihűtötte mindet, miközben előkészítette a cukormázat. „A porcukor, egy tojásfehérje és a keményítő elegyének tejföl állagúnak kell lennie. Ha pár csepp citromot adunk hozzá, még fényesebb lesz” – árulta el. A díszítéshez habzsákot és egy milliméteres fejet használt, előbb azonban óvatosan összeborította és a cukormázzal összeragasztotta a fél tojásokat, csak ezután fogott neki „megírni” őket. A hagyományos népi díszítőelemekért ugyancsak az internethez fordult, a gyimesi motívumokból is válogatott. A jellegzetes metszéspontokat, osztóköröket szintén figyelembe vette. Éva negyven ehető tojást készített, a locsolókat ezekkel fogadja majd, de azért igazi piros tojást is fest még. A kézműves remekek tojásfára aggatva díszként is jól mutatnak.

A hagyományos népi díszítőelemek a hímes tojásokon is megtalálhatók Fotó: Barabás Ákos

A tojásdíszítés szokása a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. Az egyes díszítőelemek az ősrégészeti anyagban, az ókori magas kultúrák szimbólumai és a Közel-Keleten ma is használt mágikus jelek között lelhetők fel, más részét reneszánsz eredetű hímzés- és kerámiaornamentikából vették át. Az egyházi szimbolika szerint a feltámadt Krisztust jelképezi. A görögkeleti vallásban a halottkultuszban van szerepe. Korábban feudális szolgáltatás is volt. A húsvéti tojás fogyasztása körüli hiedelmek a parasztsághoz fűződnek: jótékony hatást tulajdonítottak neki, a héját mágikus tárgyként használták. A tojások hagyományos díszítése festéssel, hímzéssel, batikolással, patkolással történt.