Saját dalok népzenei motívumokkal: visszavágyott a gyökerekhez Antal Tímea

Bede Laura 2018. április 12., 16:00

A legújabb daláról és videoklipjéről, a két éve megalakult zenekarról, illetve fellépéseikről beszél interjúnkban az erdélyi származású, jelenleg Budapesten élő Antal Tímea. Az énekesnő szerint egy együttes akkor lehet egyedi és hiteles, ha a saját dalait adja elő a közönségnek.

Az X-Faktor által tett szert széleskörű ismertségre a bánffyhunyadi születésű énekesnő

– A napokban jelent meg a Százszorszép című dalod, amelynek a zenéjét Demko Gergővel közösen szerezted. A videoklip forgatási helyszíne, illetve a szerzemény dallama, hangulata kissé eltér a korábban megjelentektől. Hogyan született meg ez a dal, és mi az üzenete?
– Gergővel két éve alkotunk szerzőpárost, illetve a zeneművek dallamvilágát is közösen álmodjuk meg. A Százszorszép olyan dal, amely talán a léleknek egy kis táplálék. Pontosan nem emlékszem hogyan, milyen formában született meg, de az biztos, hogy az elmúlt időszak ihlette. Olyan periódus, ami után jó, ha az ember kicsit magába fordul és elmélázik. Szükségünk volt lelkileg egy ilyen stílusú dalra nekünk és a közönségünknek is. A videoklipet a gödöllői Grassalkovich-kastélyban forgattuk, amely gyönyörű helyszín, tökéletesen visszaadja a dal hangulatát.

A Százszorszép történetéről nem akarok külön sztorit elmesélni, mert szeretném, ha a közönségünk saját élettörténeteit fonná bele. Legyen ez mindenkinek a saját dala.

– A Százszorszépben zongora, hegedű és cselló kíséretében énekelsz. Mennyi időt vett igénybe az összehangolás, valamint a forgatás?
– Szerencsére olyan csodás zenészekkel dolgoztunk együtt, akikkel nagyon gördülékenyen folytak a munkálatok. A dalt Gergő hangszerelte, ezért viszonylag könnyű volt az összehangolás, mert ő tökéletesen tudja, hogy mi áll közel hozzám. A forgatás egy napot vett igénybe, de sokkal kevesebbnek tűnt, mert szép környezetben és jó emberekkel körülvéve gyorsan telik az idő. Az embernek nem minden nap adatik meg az a lehetőség, hogy ilyen fantasztikus környezetben dolgozzék, és ezért nagyon hálásak vagyunk.

– A múlt évben megjelent, Felhők között című dalnak te írtad a szövegét. Mi inspirált téged ebben a munkában?
– Sokszor elgondolkodom, hogy milyen gyorsan telnek az évek, és mennyi jó emléket tudhatok magam mögött. Gondolok itt például a gyermekkoromra.

Azt gondolom, hogy az ember gyermekként sokkal könnyebben lel igaz barátokra. Amikor úgy igazán, feltétel nélkül tudunk hinni valamiben és valakiben. Talán ez az emlék és érzés ihlette a dalszöveget is.

– Azóta még próbálkoztál dalszövegeket írni?
– Igen, folyamatosan próbálom fejleszteni magam és újabb dalszövegeket megírni, több-kevesebb sikerrel. A legújabb zeneművünk szövegét Berkó Gábor szerezte, aki nagyon szépen versbe foglalta a gondolataimat és érzéseimet.

Demko Gergő az életben és a karrierben is társa

– Körülbelül két éve Antal Tímea és zenekara néven léptek színpadra. Jelenleg kik a tagjai ennek a formációnak?
– A zenekar magját a férjemmel, Gergővel alkotjuk. Együtt írjuk a dalokat, illetve szervezzük a forgatásokat, fellépéseket. Nagyon sokat segít nekünk Szentmihályi Michel Gábor, aki a dalok végleges hangzásáért felelős, illetve időnként dobosként is részt vesz a produkciókban. A zenekar többi tagja vendégművészekből áll össze, ami függ attól, hogy milyen formációban játszunk az adott koncerten.

– Milyen repertoárral szoktatok fellépni, főként magyar vagy angol dalokat adtok elő?
– Úgy gondolom, hogy egy zenekar akkor lehet egyedi és hiteles, ha a saját dalait adja elő a közönségnek, ezért többnyire saját dalokat játszunk a koncerteken.

Erdélyi magyarajkúként fontosnak tartom, hogy anyanyelvünkön énekeljünk.

Szeretném, ha a közönségünk minden alkalommal értené és át tudná élni a mondanivalónkat, melyeket a dalok közvetítenek.

– Sok dalodban vagy általad előadott feldolgozásban visszaköszönnek a népi elemek, főként a kalotaszegi vonatkozásúak. Gondolom, ezt tudatosan építed bele.
– A népzene tulajdonképpen ez idáig végigkísérte az életemet. Ez ösztönös, és olyan érzés, amely mélyről jön. Ezekben a dalokban nemcsak a gyerekkorom, hanem úgy igazán szívem, lelkem benne van. Az előadott népdalok révén szeretném tovább adni a közönségünknek a tiszta, egyszerű szeretetet.

– Legutóbb múlt év decemberében adtál karácsonyi koncertet szülővárosodban, a Kolozs megyei Bánffyhunyadon. Milyen érzés volt hazatérni, és „hazai pályán” fellépni?
– Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor csak annyit mondanék: csodálatos. Amikor ott áll az ember a színpadon remegő kezekkel és lábakkal, és közben a közönség soraiból ismerős tekintetek néznek vissza, olyan embereké, akikkel felnőttem, az nagyon felemelő érzés. Arra a színpadra léptem fel, ahol tulajdonképpen minden elkezdődött. Minden emlék, amely a szülővárosomhoz kötődik, felelevenedett abban a másfél órában. Nagyon szép emlék és élmény, amelyet hosszú éveken át hordozni fogok – ezekből jó táplálkozni a jövőben.

– Bár már eltelt hat év az X-Faktoros szereplésed óta – ahol második helyen végeztél –, sokan még mindig a tehetségkutató műsorhoz kapcsolják a neved. A zenekarral próbáltál elhatárolódni a műsortól, és saját brandet felépíteni?
– Nem egyedi eset az, hogy egy előadót televíziós műsorral hoznak összefüggésbe, hiszen így széles körű ismertségre tud szert tenni. Azonban szeretném, ha a közönség a teljesítményem révén ismerne, szeretne meg, nem pedig azért, mert állandó jelleggel szerepelek különböző médiumokban. A zenekar alapítása nem az elhatárolódásról szólt, egész egyszerűen,

ha az ember zenészek, zenekarok között szocializálódik, egy idő után vérszegény a szólókörnyezet, és visszavágyik a gyökerekhez.

Ennek a folyamatnak természetes végkimenetele az, hogy az embernek kialakul a saját stílusa és zenei világa.

– Milyen jövőbeli terveid vannak a zenekarral kapcsolatban, milyen szakmai célokat tűztél ki magatok elé?
– Szeretnénk minél többet fejlődni a zenélésben, és a lehető legjobbat kihozni magunkból. Természetesen jó lenne minél több színpadon koncertezni, minél több helyen együtt énekelni a közönségünkkel. Már hozzáfogtunk az új dalunk elkészítéséhez, illetve az első nagylemezünk munkálatai is folyamatban vannak.

Pár éve Antal Tímea és zenekara néven lépnek fel

– Milyen dalok képezik majd az album tartalmát?
– A tőlünk megszokott stílusban készülnek a dalok, alapvetően a pop-rock zene. Ehhez néhány esetben népzenei elemek társulnak, de az sem kizárt, hogy konkrét népdalfeldolgozás is helyet kap majd a nagylemezen.

– Tervezel a jövőben erdélyi koncertet vagy akár turnét?
– Szeretnék újra Erdélyben koncertezni, bízom benne, hogy lesz rá lehetőségünk. Különböző egyeztetések zajlanak már ezzel kapcsolatban, örömünkre szolgálna, ha sok helyen tudnánk találkozni.