Mosható pelenka. Divat csupán, vagy haszna is van?

Péter Beáta 2018. május 31., 15:02

Míg tíz évvel ezelőtt nehezen lehetett rávenni az anyukákat, hogy kipróbálják a mosható pelenkát, mára ismét reneszánszát éli annak használata: ma már a legtöbb kisgyermekes családban egy-két darab megtalálható. Természetesen a mai mosható pelusok köszönőviszonyban sincsenek a régi idők textildarabjaival.

A mai mosható pelusok köszönő viszonyban sincsenek a régi idők textildarabjaival Fotó: Pixabay.com

Sokan emlékeznek még arra, hogy a régi időkben mekkora macera volt a pamutból, gézből készült pelenkák használata, mosása, kifőzése, és hogy mennyire igénybe vette ez a munka a szülőket. Ehhez képest hatalmas felszusszanást jelentett az egyszer használatos, eldobható pelenka megjelenése: használata egyszerű volt, gyors és kényelmes. Ám akkor még nem tudatosult bennünk az a tény, hogy mekkora környezetszennyezéssel jár ez, hiszen olyan anyagokból készülnek ezek az eldobható pelenkák, amelyek több száz éven keresztül bomlanak csak le. Jó kérdés az is, hogy egy gyerek pelenkázása mennyibe fog kerülni majd, ez ugyanis nem kis anyagi terhelést jelent a családi kasszának.

Bányász Dorottya, csíki édesanya tíz évvel ezelőtt szembesült mindezzel, amikor megszületett első gyermeke. „Biológus, környezetvédő szemlélettel voltam megáldva és abban fejlesztgettem magam gyerekvállalás előtt.

Falun lakunk és hamar feltűnt, hogy két zsák egyszerhasználatos pelenkát vittek el havonta a szemetesautók az udvarunkról. Az is igaz, hogy anyagi szempontból is oda kellett figyelni, hogy van-e pelenkára pénz. Akkor kezdtem el számolgatni, hogy ötezer lejbe kerül egy gyerek kipelenkázása.

A másik dolog, hogy nagyon érzékeny volt a gyermekem bőre, minden eldobható pelenkától kisebesedett, már minden krémet kipróbáltam, kentem, de kevés eredménnyel. Elgondolkodtam, egy vagyont költök krémekre, pelenkára, sebes a gyermekem bőre és rengeteg szemetet termelünk”– emlékezett vissza a kezdetekre az édesanya. Akárcsak sok anyuka, a gyereknevelési időszak alatt neki is kedve támadt valamit alkotni, így kezdett el gondolkodni egy mosható pelenka megvarrásán.

Pelenkahegyek víziója

„Visszaemlékeztem, hogy az öcsémet még mosható pelenkával pelenkáztuk, de arra is emlékeztem, milyen macera volt ez, mekkora kihívást jelentett annak a mosása és tisztán tartása. Nagyon sokat töprengtem ezen, és innentől kezdve még három év eltelt, mire elkezdtem varrni a mosható pelenkákat. Olyan pelenkát akartam létrehozni, amivel nagyon kevés dolgom van”– magyarázza a Trëzy pelenkák készítője.

Állítható méret,külön nedvszívó és -visszatartó anyag: bár mosni kell, de sokkal költséghatékonyabb Fotó: Péter Beáta

Amikor kismamaklubokban, vásárokban mesélt az édesanyáknak a mosható pelenkákról, mindig abba a kifogásba ütközött, hogy nem szeretnének még egy plusz terhet az édesanyák. Dorottya elismeri, tényleg a legkönnyebb megoldás az eldobható pelenkával: egyszerű a használata, nincs gond vele. Ám gyermekeinket megvárja majd a sok szemét, és ők kell felnőtt korukban megküzdeniük ezzel a problémával. A környezettudatos édesanya mondandóját számokkal is alátámasztja:

minden gyermek egy tonna használt pelenkát „termel ki”, amivel nincs, amit kezdeni, nem lehet préselni, szárítani, feldolgozni, egyszerűen ott maradnak több száz évig a használt pelenkák a természetben.

„Angliában ugyan kezdtek kísérletezni egy gyárban, hogy feldolgozzák a használt pelenkát, de még csak kísérleti fázisban vannak, és már évtizedek óta halmozódnak az eldobható pelenkák. Nekem valami megfájdult e mentén, mert, hogy én is csináltam, és láttam azt, hogy mennyi szemét gyűl össze. Persze, nem mondom azt, hogy fúj, ez a mai technikai vívmány nem kell, mert műanyagedényeket, evőeszközöket is használunk, amikor úgy hozza a helyzet és az könnyebb. De hogyha minden kisgyermekes családban csak öt mosható pelenka van, már azzal is valamit kicsit tettünk a környezetért, egy picivel kevesebb szemetet termelünk” – hangsúlyozza Bányász Dorottya.

Sosem fogy el

Míg vannak családok, ahol nem merül fel problémaként a pelenka megvásárlása, sok családban előfordul, hogy egyszerűen nem tudnak annyit költeni pelenkára, mint amennyire szükség lenne. „A vállalkozásom most lesz hét éves. Az első pár év után csináltunk olyant, hogy a már régebbi pelenkákat, amelyek nem voltak már olyan szépek, összegyűjtöttük és elvittük rászoruló családoknak. Ott mondta egy alkalommal egy nő, hogy juj, ez nem fog elfogyni! Ekkor döbbentem rá, hogy  fontos része ez a mosható pelenkának, hogy sosem fogy el.”

Körülbelül napi 5 pelenkát kell számítani egy gyerekre három éven át: minden egyes gyerek után egy tonna pelenka marad Fotó: Gecse Noémi

Míg a régi idők pelenkái két részből álltak, volt egy nedvszívó réteg és utána még egy záróréteg, Dorottya arra törekedett, hogy ne kelljen két külön pelenkát felrakni, hanem a két anyag legyen egyben. Tehát a nedvszívó és a -visszatartó anyag össze van varrva, közöttük van egy rés, amelybe különböző vastagságú vászondarabokat lehet beletűrni. „Ez volt az első, amit meg akartam oldani, a második pedig, hogy ne kelljen új pelenkát venni, ahogy nő a gyermek. Tehát, amit beszereztem az újszülöttnek, azt tudjam használni hároméves koráig. Megvarrtam nagyra és az volt a kihívás, hogy hogyan kicsinyítem le. Később az internet is segített ebben és kikísérleteztem, hogy a combjánál – mert általában ott ázik át, vagy folyik ki a vizelet – egy vastagabb és gomblyukas gumi legyen benne, így méretre állítható” – magyarázza az ötletgazda, aki számára az évek során az is kiderült, hogy a már kopottabb pelenkákat úszópelusnak, vagy leszoktató pelenkaként is lehet használni.

De hogy is kell tisztítani ezeket a pelenkákat?

Annyira kényelmes megoldás nincs még, mint az eldobható pelenkák esetében, de több módszer is létezik. „Amikor levesszük a gyerekről a pelenkát, a vécé fölött ki kell rázni, vagy lemosni zuhannyal és utána megy a mosógépbe. Szoktam adni a nagyobb csomagokhoz olyan papírt, amely szintén bekerül a pelenkába használatkor, az lesz kakás és el lehet dobni a vécébe, mert lebomlik.”

Bányász Dorottya Fotó: Péter Beáta

Bányász Dorottya elmondta, a mosható pelenka ellen felszólalók a mosást is bele szokták számolni, amikor az árak összehasonlítására kerül sor, de még így is ötször többe kerül az eldobható pelenka három évre számítva, mint a mosható.

„Az anyukák – amellett, hogy természetes anyagokkal burkolják be a gyereküket és mentesítik a környezetet a szennyezéstől – bele tudnak szeretni a mosható pelenka használatába. Van egyfajta meditatív jellege is, hogy ellátod a babádat, igaz, nem lehet fél kézzel csinálni. Ez a baba ellátásnak a része, ahogy beiktatjuk a különböző ringatókat, babamasszázst, akkor ezekhez sorolandó a mosható pelenkázás is. Mert ez az anyukának is jó, egy különleges állapot. Kimondottan csak azoknak ajánlom, akik örömet lelnek benne, akiknek kínlódás, inkább ne használják”

– véli a pelenkakészítő édesanya. Úgy látja, most már beékelődött a köztudatba, egyfajta trend lett a mosható pelenka is, többen is készítenek már Csíkszeredában is és szerte az országban, sokan és sokféle mosható pelenkát kipróbálnak.