Házi kedvencek és kisgyerekek egy térben. Veszélyes fertőzésekhez vezethet a felelőtlen állattartás

Dósa Ildikó 2018. június 05., 14:36

Állati ürülék – gyakori látvány a játszótereken, homokozókban, éppen abban a környezetben, amelyben kisgyerekek játszanak. De nemcsak a kutya-, macskaürülék, hanem maguk az állatok is veszélyes fertőzéseket okozhatnak.

Az állattartás nagyon jó hatással van a gyerekre: soha nem unatkozik, van játszótársa, többet tartózkodik friss levegőn, többet mozog. Fotó: Pixabay.com

Az állattartás nagyon jó hatással van a gyerekre: soha nem unatkozik, van játszótársa, többet tartózkodik friss levegőn, többet mozog. Emellett az egészséges házi kedvencek bőrén, szőrén van egy természetes baktériumflóra, amely erősíti az immunrendszert, ezért

azok a gyerekek, akik állatokkal nőnek fel, sokkal ellenállóbbak a légúti fertőzésekkel szemben

– vallja Bartha Annamária állatorvos. Ehhez azonban elengedhetetlen a külső élősködők elleni védelem, a rendszeres, három havonta megismételt féregtelenítés, ugyanakkor a három hónaposnál idősebb kutya, illetve macska veszettség elleni évenkénti beoltása. Az állatürüléket az udvarban, kertben és sétáltatás közben is össze kell szedni, mivel a benne található férgek petéi évekig fertőzőképesek maradhatnak, így akár azok is könnyen megbetegedhetnek, akiknek otthon nincs háziállatuk.

Fertő a játszótéren

„A homokozók tele vannak macska- és kutyaürülékkel” – szembesült a realitással az állatorvos, amióta ikreivel Székelyudvarhely lakónegyedi játszótereit látogatja. Ezek miatt olyan parazitafertőzéseket kaphatnak el, mint az orsóféreglárva, echinococcus-ciszta, toxoplazmózis, a külső paraziták közül pedig bolha, kullancs, rüh.

„A parazitáknál legtöbb esetben nemcsak egy giliszta nő a bélrendszerünkben, hanem az orsóféreg lárvája elvándorolhat, majd a szemben kikötve vakságot okozhat. Az echinococcus cisztát képez a belső szerveken, így a májon, tüdőn, vesén, szíven. A laposféreg az ember bélrendszerében 12 méter hosszúságúra is megnőhet. A macskáktól elkapható toxoplazmózis az egészséges emberre nem veszélyes, viszont várandós nők megfertőződése súlyos következményekkel járhat a magzatra nézve”

– sorolta a lehetséges betegségeket a szakember. A gyerekek túrják a homokot, játszanak a fűben, közben befalják a kezüket. Ezért fontos a gyakori kézmosás, víz hiányában legalább a nedves törlő használata.

A játszótér is veszélyes terep lehet. Nem árt gyakran tisztítani a gyerek kezét Fotó: Veres Nándor

A homokozóban a legveszélyesebb a macskaürülék, mivel észrevétlen, hiszen a macska takarít maga után, elkaparja azt. Ezért legjobb, ha az otthoni homokozót is lefedve tartjuk, amikor a gyerekek nem használják. Az állatorvos az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületével közösen arra kérte a városvezetést, hogy legalább a felújított játszótereken éjszakára oldják meg a homokozók lefedését.

Mire kell vigyázni?

Nagyon fontos, hogy tavasztól őszig a kutyákat és macskákat is védjük a külső élősködőktől. A bolhának a házi kedvencek szőrzete kellemes életteret biztosít. „Ez a parazita két dolog miatt veszélyes. Nagyon szívós, tojása a környezetben évekig elél, ahol masszív fertőzés van, ott nehéz kiirtani. Másrészt a bolha köztes gazdája a kutya laposférgének, a kutya elkapja a bolhától, majd az ember a kutyától az ürüléken keresztül” – magyarázta az állatorvos. Emiatt

nemcsak a háziállatot, hanem környezetét is fertőtleníteni kell,

ugyanakkor ajánlatos szakcéggel végeztetni a bolhairtást, úgy, hogy a gyerek ez idő alatt ne tartózkodjon otthon. A kullancsot nem a házi kedvencektől kapjuk el, de miután a rajtuk megtelepedő élősködő jóllakott, elhagyja őket, majd a lakásban, udvarban meghúzódik, és amikor legközelebb megéhezik, esetleg ránk mászik.

Nem tanácsos kóbor állatot simogatni, mivel akár a veszettség kórokozóját is hordozhatja, ami harapással, nyál útján terjed. Az esetek 99 százalékában az ember hibás a harapásokért – állítja Bartha Annamária.

„Leggyakoribb az szokott lenni, hogy a nem harapós kutya odakap a szomszéd gyerekhez, mivel nem tudja, hogyan kell vele viselkedni, a gyerek pedig azt, hogyan kell az ebet megközelíteni – erre meg kell őt tanítani.

Nem szabad a fülét, farkát meghúzni, hátulról hirtelen megközelíteni. Szemből kell közeledni, megszólítani, odatartani a kezünket, hogy megszagolja, nem szabad csak úgy rátenni a kezünket, mert azt hiheti, meg akarjuk ütni. Ha a kutya mozdulatlan, megijed, jobb hátrálni. A pórázon vezetett kutya gazdáját meg kell kérdezni, hogy meg szabad-e simogatni. Ugyanakkor örök érvényű szabály, hogy kóbor állatokat nem simogatunk” – sorolta a szakember.

Kisgyereket nem szabad felügyelet nélkül hagyni kedvencünkkel, hiszen a gyerek úgy játszik a kutyával, ami esetleg nem tetszik az állatnak, ezért harapással védekezhet Fotó: Pixabay.com

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy kisgyereket nem szabad felügyelet nélkül hagyni kedvencünkkel, hiszen a gyerek úgy játszik a kutyával, ami esetleg nem tetszik az állatnak, ezért harapással védekezhet.

Megritkultak a parazitás fertőzések

Régebben ritkán előfordultak parazitás fertőzések, azonban az utóbbi időben hasonló panasszal nem keresték fel Nagy Levente gyermekorvost. Kutyaharapások elég gyakran történnek, ezzel a kórház sürgősségi osztályára, illetve a fertőzőre irányítják a pácienseket. Azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy aki állatot tart, felelősséggel tartozik a közösséggel szemben, mivel maga is többször látta, hogy kora reggel kutyasétáltató gazdik a játszótérre, homokozóba vitték üríteni kedvencüket.