Dőlj hátra – új dallal készülnek a nyárra Bagossyék

2018. június 05., 16:07

Dőlj hátra címmel jelent meg a Bagossy Brothers Company legújabb dala. A jól megszokott és sokak által kedvelt sajátos hangzásvilágot most is sikerült megteremteniük a fiúknak, mindezt pedig egy ütős klippel fűszerezték. Két egymással ellentétes világ találkozását jelenítették meg.

Az új klip hangulatában a Bagossy Brothers tagjai Fotó: Facebook/Bagossy Brothers Company

– Új dalt mutatott be a BBC. Hogyan született meg, és mi a különlegessége?
– A dal, mint minden esetben, a Bagossy testvérek alkotása. Norbi szüleménye, ő írta meg az alapjait, a dallamot és a szöveget, majd Laci hangszerelte. Már régen felvettük, még tavaly augusztusban, a Valahol itt című dalunkkal egyszerre, amely ősszel jelent meg, szintén videoklippel. Az előző lemez megjelenésekor döntöttük el, hogy

ezentúl nem nagyon szeretnénk kiadni új dalt úgy, hogy nincs hozzá valamiféle mozgókép.

Úgy gondoltuk, hogy mi erre képesek vagyunk, és ezt elvárjuk önmagunkkal szemben. Nem gondoltunk itt óriási költségvetésű klipekre, de azért egy dalszöveges videót szeretnénk társítani minden dalunkhoz.

A Dőlj hátra már január óta hallható koncertjeinken, és szerves részét képezi a repertoárunknak, illetve Youtube-on is meg lehetett találni rajongói felvétel formájában, már a megjelenés előtt is. Tehát ez egy olyan dal, amit már játszottunk, mielőtt megjelent, holott már nem nagyon csinálunk ilyet. Azért kellett megvárnunk a tavaszt a dalpremierrel, mert ez volt a tökéletes időpont a videoklip felvételéhez. Télen, a havas tájon, nem jött volna úgy át a hangulata.

– Említetted a tavaly megjelent Valahol itt című dalotokat, amelynek nézettsége elég hamar a csillagos egekbe szökött. Már három és fél milliós nézettséget ért el a Youtube videomegosztó portálon. Valódi sláger lett. Számítottatok arra, hogy ilyen sikeres lesz?
– Sok esetben hiába van egy zenekarnak egy jó dala, ha nincs olyan médiatámogatás mögötte, amely lehetővé tenné, hogy ez sok emberhez eljusson. Ehhez van egy érdekes történetem: a Van ez a hely című dalunk mindenféle médiatámogatás nélkül érte el a több mint egymilliós nézettséget, gyakorlatilag szájról szájra terjedt. Viszont a Valahol itt esetében éreztük, hogy ez egy nagy dobás lenne, ha a rádió is kezdené játszani. Jelenleg a Petőfi Rádió Magyarország legnagyobb, legtöbbet hallgatott és mindenhol elérhető rádiója, így nyilván azok a dalok, amelyek ott mennek, hamar népszerűek lesznek. Mi többször is beküldtük ezt a dalunkat, azonban csak később fogadták el és játszották naponta kétszer-háromszor is, miután már kezdett kifutni, ismertebbé válni. Úgy gondoljuk, ez kellett ahhoz, hogy ekkora sikereket tudjon produkálni. Az új dal hangulata viszont teljesen más. Az egy nyugodt, utazós dal, amit az ember meghallgat, mert tetszik neki. Én úgy gondolom, hogy kell egyfajta egyensúly. Van már nyugodt hangulatú dalunk, van toplistás dalunk is, és előkészületben van egy újabb dal, amit már stúdióban felvettünk, és valószínűleg ősszel jelenik meg.

Tatár Attila, a zenekar szólógitárosa Fotó: Facebook/Bagossy Brothers Company

– Budapest koncerthelyszínein is komoly rajongótáborotok van kialakulóban. Milyen érzés volt újra visszatérnetek az A38 Hajóra? Mennyit változott a közönségetek azóta, amióta először volt hallható ott a zenétek?
– Mi már többször is játszottunk a Hajón. Legelső koncertünk 2015-ben volt, akkor még minimális ismertsége volt a zenekarnak, és kevesen hallgattak meg. 2016-ban két fellépésünk is volt ott, először egy tetőteraszos koncert, ami telt házas lett, majd a Lóci játszik zenekarral adtunk egy majdnem telt házas koncertet a teremben. A következő lépés az idén januári koncert volt, amire már decemberben elfogytak a jegyek, így eleve azzal az örömmel és energiával indultunk neki, hogy ez jó lesz, mert tudtuk, hogy ez értünk van, még a vendégzenekart is később jelentettük be, amikor már elfogytak a jegyek.

A közönség nagy része már nem ismeretlen számunkra, legalábbis az első sorban állók többsége ismerős. Nagyon jó érzés látni, hogy még ma is él az a tradíció, hogy a rajongók a zenekarral vándorolnak egyik állomásról a másikra. Nekünk nagyon sok ilyen rajongónk van.

– Szerintetek minek köszönhető a nagymértékű sikeretek? Vajon az erdélyiségből adódó különlegesség miatt lettetek ilyen ismertek Magyarországon is?
– Reméljük, hogy nem. Mi tudatosan igyekszünk elkerülni, hogy erre legyen felépítve az egész pályánk, és mint a sikerünk egyik kulcsát fehér zászlóként lobogtassuk, hogy erdélyiek vagyunk. Persze ezt nem lehet teljesen elkerülni, azért megjelenik, az emberek tudják, és mi is kihangsúlyozzuk, csak nem szeretnénk, hogy ez legyen a megítélésünk fő szempontja.

Mi egy magyarul zenélő, nem budapesti zenekar vagyunk a Kárpát-medencéből,

és úgy gondolom, hogy ez a hozzáállás így a legegészségesebb, mert nem szeretnénk ezáltal sem különbnek, sem alárendeltnek vagy pedig fölérendeltnek tűnni másokkal szemben. Magyar közegben lépünk fel, magyar dalokkal, és azt akarjuk, hogy így tekintsenek ránk. Ezektől függetlenül természetesen, ahol tudjuk, hangsúlyozzuk, benne van a bemutatkozónkban, igyekszünk olyan klipeket gyártani, ha van olyan tematikánk és ötletünk, amelyekkel az erdélyi tájat népszerűsítjük. Egyszóval bennünk van az, hogy erdélyiek vagyunk, csak ezt mi sosem próbáltuk felhasználni tudatosan a sikerünk érdekében.

– Van-e különbség az erdélyi és a magyarországi hallgató között?
– Szerintünk habitusban, nemek szerinti eloszlásban, életkorban nincs különbség. Az egyetlen különbség az lehet, hogy

itthon néhány jó barát is tombol a közönség első, második vagy akárhányadik sorában, ami egy teljesen másfajta élményt jelent.

– Egy hete Gyergyóalfaluban léptetek fel, de nincs arra vonatkozó hirdetésetek, hogy közelebbről újra a környéken láthatnánk.
– Az alfalvi koncertet megelőzően itthon már majdnem egy éve nem játszottunk. Ennek több oka is van, az egyik az, hogy egy zenekar egy bizonyos népszerűség után akkor tud élményt nyújtani egy közönségnek, ha van benne újdonság. Ha minden héten ugyanazt a zenekart hallod ötven kilométeres körzeten belül, vagy minden fesztiválon ott vannak, akkor az már unalmas lesz. Nyilván egy ideig ennek kell történnie, ez a normális, egy idő után viszont már kell szelektálni, meg kell találni az egyensúlyt, hogy egy bizonyos közönségnek mikor tudsz hatékony, új produkciót előadni. A másik oka az, hogy ha egy nagyobb kaliberű rendezvényen, mondjuk egy fesztiválon zenélünk, akkor az egy alapelvárás mind a szervező, mind a mi részünkről, hogy ne játsszunk egy héttel azelőtt a szomszéd faluban, mert akkor már nem lesznek kíváncsiak az emberek. Most nem a „kőrajongóról” beszélek, aki reggel velünk kel, este velünk fekszik, minden koncertünkön ott van, és utazik a zenekar után egy busszal, hanem azokról, akik ha már egyszer láttak, egy hét múlva nem jönnek el ismét a fellépésünkre.

A Bagossy Brothers Company Erdélyben legközelebb Tusványosra várja rajongóit Fotó: Facebook/Bagossy Brothers Company

– Indul a fesztiválszezon. Ez mit jelent idén számotokra?
– A zenekar a nyári fesztiválszezont mindig Magyarország területén tölti, pontosan azért, mert a fellépések nagy része ott van, és sokkal könnyebb így az utazásokat megoldani. Emiatt nem könnyű hazajönni egy koncertre, mert azzal elmenne rögtön két nap.

A nyári koncertnaptár már betelt, és ezt szinte teljes mértékben magyarországi fellépések töltik ki, ezért sem tudunk elvállalni sok itthoni koncertet.

Viszont egy eseményre mégis hazatérünk. Mivel idén ünnepli ötödik születésnapját a Bagossy Brothers Company, egy fergeteges ünneplésre hívunk meg mindenkit, egy kiemelt koncertre, Tusványosra július 28-án este.

Gál Viola