Kóstoló a jövőből. Az ajtónkon kopogtatnak a robotasszisztensek

Szász Cs. Emese 2018. június 07., 14:31

Pár évvel ezelőtt még kifejezésünk sem volt arra, hogy érintőképernyő vagy okostelefon, mára mindezek a hétköznapok természetes részeivé váltak. Néhány év múlva pedig ugyanilyen természetes lesz az is, hogy már nem képernyők, billentyűzetek, hanem egyszerűen a hangunk segítségével kommunikálunk majd az eszközeinkkel.

Oké, Google! – erre a jelszóra reagál a telefon és várja a további utasításokat a Google Asszisztens. Fotó: Pixabay.com

Oké, Google! – hangzik el Kodok Márton szájából, a telefonja pedig már reagál is: feloldódik a képernyő, az eszköz „figyel”. Úgyhogy a marosvásárhelyi programozó már kérheti is – igaz egyelőre csak angolul –, hogy telefonja informálja őt a mai időjárásról, megkérdezheti, mi Grúzia fővárosa, vagy megkérheti a kütyüt, hogy állítsa be a reggeli ébresztést 7 óra 20 percre. A telefon pedig végzi a dolgát, válaszol.

Gyakorlatilag úgy működik, mint egy asszisztens, így nem csoda, hogy azt a nevet is kapta, hogy Google Asszisztens.

„Én használom a mindennapi életemben, egyszerűbb utasításokat adok a telefonomnak, de ilyen hangalapú alapvető utasításokat már az okosautók is tudnak. Egy középkategóriás okostelevízió távirányítójába is be van ültetve már az okos mikrofon, amelyen keresztül megkérhetjük a televíziót, hogy Teslás videót vagy épp rajzfilmet keressen nekünk Youtube-on”

– magyarázza a jelent a marosvásárhelyi programozó, akit azonban nem csak a jelen, hanem a jövő is érdekel. Úgy véli, ezeké a robotasszisztenseké a jövő, amikor akár bank-, internetszolgáltató- vagy épp színház-applikációval is lehet majd társalogni. Erről tart egy képzést az érdeklődőknek szombaton Kodok Márton. Ő maga is egy milánói Google-konferencián ismerkedett meg az anyaggal, amit most tovább szeretne adni Marosvásárhelyen.

Kodok Márton előtt a Google segítségével megnyílt a világ Fotó: Haáz Vince

Az első Google-képzés Marosvásárhelyen gyakorlatilag egy szoftverfejlesztői közösség révén jön létre. Az IT Maros közösségben 710 tag van, de Kodok Márton szerint ennél jóval több IT (az Information Technology rövidítése, amely számítógépes információfeldolgozás gyűjtőneveként terjedt el) területen dolgozó szakember lehet, ugyanis csak

Marosvásárhelyen több mint ötven IT-cég működik.

Ezeknek szól elsősorban a szombati képzés, de nem csak programozóknak, hanem marketingeseknek, termékmenedzsereknek, UX fejlesztőiélmény-tervezőknek, valamint eladási értékesítőknek is. Kodok Márton ugyanis úgy gondolja, ezek a cégek, ezek a szakemberek azok, akiknek munkájában a jövőben megkerülhetetlen lesz a hangalapú utasítás, a robotasszisztens használata.

„Amikor én voltam ezen a képzésen Milánóban, akkor a helyi busztársaság is elküldte az ő számítógépes csapatát, hogy azok megtanulják, és a jövőben alkalmazzák majd egy menetrend-applikációban” – fogalmaz a számítógépes szakember rámutatva, hogy valószínűleg Milánóban a közeljövőben majd egyszerűen a telefonunktól kell megkérdeznünk, hogy milyen járattal jutunk el a tervezett célállomásra, s az a járat honnan és mikor indul. A marosvásárhelyi programszervező szerint aki részt vesz a szombati képzésen, a nap végére képes lesz egy egyszerű kérdés-válasz sor lemodellezésére, s mindehhez nem kell programozónak lennie, elég, ha van egy okostelefonja.

Az okos óránkkal is társaloghatunk Fotó: Pixabay.com

A Google-fejlesztő szerint ebben van a jövő, ráadásul

nem csak programozókra van szükség ahhoz, hogy az ilyen robotasszisztensek megfelelő társalgó partnereink legyenek a hétköznapokban, hanem például nyelvészekre vagy olyan kreatív szakemberekre, akik tesznek azért, hogy ezeket a robotasszisztenseket igazi személyiséggel lássák el,

hogy viccesek legyenek például vagy minél emberibbek.

S hogy miképpen lesz egy marosvásárhelyi programozóból Google-fejlesztő szakértő? Kodok Márton – aki amúgy egy marosvásárhelyi cég programozója –, egy kolozsvári konferencián találkozott személyesen a Google munkatársaival, de igazából azért kapta ezt a címet, mert egy világszinten elismert fórumon, amelyen a programozók kérdéseket tesznek fel, segítséget kérnek egymástól, olyan sok hasznos választ, megoldást tett közzé, hogy

120 ezer pontja volt a reputációs indexén, s összesen 12 millió ember olvasta a válaszait.

A Google ezért úgy gondolta, kell neki ez a marosvásárhelyi programozó, aki bekerülhetett egy szakmai csoportba, amelyben világszinten négyszázan vannak, ő pedig közülük az egyedüli magyar. Kodok Márton előtt pedig így megnyílt a világ: elmehetett a Google székházába Kaliforniába, részt vehetett és vehet olyan képzéseken, mint amilyen az a milánói is, amelyet most továbbad. Amúgy nem a szombati az egyetlen képzés, esemény, amelynek megszervezésén gondolkodik a fiatal programozó, egy sorozatot szeretne elindítani, amely révén a legújabb számítástechnikai trendeket hoznák el Marosvásárhelyre.

Kaliforniában, a Google székhelyén. A marosvásárhelyi programozóra azért figyelt fel a Google, mert programozói tanácsait 12 millióan olvasták

Hol és mikor?

Az angol nyelvű képzést június 9-én, szombaton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem koronkai székhelyén, a 114-es teremben tartják. A részvételhez szükség van egy laptopra, hogy a résztvevők könnyedén dolgozhassanak a személyes asszisztens építésén. Szükség lesz egy böngészőre, illetve egy fiók létrehozására az Actions on Google-on és a Dialogflow.com webhelyen. Feliratkozni itt lehet vagy a rendezvény Facebook-eseményén.