Ideiglenes és végleges módszerek. Szőrtelenítés a bőrgyógyász szemével

Iszlai Katalin 2018. június 08., 14:35

Bár azt hihetnénk, hogy a rendszeres szőrtelenítést a modern kor női vezették be a köztudatba, valójában már az ókorban is eltávolították a nemkívánatos szőrzetet, csupán az ehhez használt eljárások változtak az idők során. Például ma már nem a kígyóvér és az érdes bőr a módszerünk.

Teljesen egyén és választás kérdése, hogy milyen módszerrel érjük el a sima bőr végeredményét. Léteznek gyors vagy hatékony módszerek Fotó: Pexels.com

A szőrtelenítés már az ókor óta divatos a wiki.startlap.hu oldal szerint, ahol azt írják: az ókori egyiptomiakon kívül a görögök és a kínaiak is eltávolították a szőrzetüket. Egyiptomban kígyóvért használtak szőrtelenítőként, a görögök érdes bőrrel dörzsölték a csupaszítani kívánt testrészt, keleten pedig citrom és cukor egyvelegével faggyúgyantát használtak, amely a mai gyantázás ősének tekinthető. A „csupasz” női test, főként a lábak, a hónalj és az intim terület szőrtelenítésének népszerűsége azóta sem változott, a selymes, sima bőrfelület eléréséhez használt módszerek azonban igen. A manapság használt eljárásokról, az ezekkel járó kockázatokról és az esetleges sérülések kezeléséről a csíkszeredai Mihály Gyöngyvér bőrgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

A borotválás

A szőrtelenítési módszereket a tartósságuk szerint két nagy kategóriába soroljuk: vannak ideiglenes és végleges megoldások. Előbbiek közül a legelterjedtebb a borotva, amely a szőrszál bőrfelszín fölötti részét vágja le. Éppen ezért a módszer gyors, otthon könnyedén elvégezhető, fájdalommentes és nem utolsó sorban olcsó, de nagy hátránya, hogy a végeredmény nem tartós.

„Pár órától legtöbb három napig tart a borotválás hatása, ezért nagyon gyakran kell a borotvát használni ahhoz, hogy mindig sima legyen a bőrfelület.A borotválásnál mindig használni kell valamilyen síkosítót, ez lehet az egyszerű szappantól elkezdve a tusfürdőkön át a kifejezetten erre a célra készített habokig bármi.

A lényeg, hogy ne a száraz bőrfelületet kezdjük borotválni. Legnagyobb előnye mindenképpen az, hogy nagy területeket gyorsan meg tudunk szabadítani a szőrtől, és a közhiedelemmel ellentétben kevés mellékhatása van. Jelentkezhet bőrirritáció, bőrtrauma, tehát elvághatjuk a bőrt, illetve különböző kórokozókkal fertőződhetünk meg. Ez azonban a borotva rendszeres cseréjével elkerülhető: fontos, hogy mindig saját eszközt használjunk, és az úgynevezett egyszer használatos borotvát legtöbb három-négy alkalom után cserélni kell. Létezik az a tévhit, hogy a borotválástól erősödik a szőrzet, illetve több is nő belőle, ám ez csak egy legenda. Minden egyén számára genetikailag meghatározott a szőrszálak erőssége, színe, illetve a hajhagymák száma, ezeket a borotva nem fogja módosítani” – szögezte le Mihály Gyöngyvér.

A szőrtelenítő krémek

A bőrgyógyász hozzátette, a borotva, és egyébként számos másik módszer

egyik mellékhatása lehet a szőrtüszőgyulladás, illetve az, hogy a szőrszálak a visszanövés során a bőr alá is benőhetnek.

Mint mondta, ilyenkor a szőr visszafele nő a szőrtüszőbe, azaz nem tud erőteljesen kibukni a felszín fölé. „Ennek kezelése nagy kihívást jelent a bőrgyógyászoknak, és bár az otthoni rendszeres bőrradírozás, a különböző hámlasztó kozmetikai készítmények és szivacsok használata segíthet, orvosi szempontból a legjobb kezelés a végleges szőrtelenítés. Ezt azoknak javasoljuk gyógymódként, akiknek nagyobb felületen okoz problémát a szőr visszafele növekedése, és az otthon alkalmazható megoldások nem segítenek a problémáikon. Az is fontos, hogy ha valakinek sok szőrtüszőgyulladása van, és erre még rá is borotvál, az súlyosbíthatja a problémát. A szőrtelenítés több módja mindemellett hiperpigmentációt is okozhat, ami azt jelenti, hogy barnás foltok maradnak a gyógyulás után a bőrön” – sorolta.

A borotva leggyorsabb és legegyszerűbb módszer, de hatása nem túl tartós Fotó: Pixabay.com

A tartósság szempontjából egyébként a borotva „társa” a szőrtelenítő krém, amely szintén csak a bőr felszínén távolítja el a szőrszálakat. A borotvával ellentétben azonban a krémeknek nagyon magas a vegyianyag-tartalma, ezért allergiás reakciókat okozhat, így inkább az előbbi használata ajánlott.

Gyantázás, epiláló gépek

A két, nagyon rövid ideig tartó megoldás mellett több olyan módszer is van, amellyel tartósabb eredményt érhetünk el. Egyik ezek közül a gyantázás, amelyet hidegen és melegen is alkalmazhatunk. A gyantázás azért eredményez tartósabb, körülbelül egy hónapos hatást, mert nem csak a bőr felületén távolítja el a szőrzetet, hanem úgymond gyökerestől kihúzza a szőrszálat a szőrtüszőből. Legnagyobb hátránya az, hogy fájdalmas.

„Léteznek különböző otthoni használatra gyártott gyantacsíkok is, azonban véleményem szerint ennek a módszernek a használatát jobb szakemberre bízni, aki gyorsabb és pontosabb munkát tud végezni.

Így rövidebb ideig tart a szenvedés, szebb a végeredmény, arról nem is beszélve, hogy a meleg gyantával el is égethetjük a bőrt. Ha túl erősen húzzuk, be is szakadhat, sebek alakulhatnak ki, ami szintén hegesen, foltosan gyógyulhat” – hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász. Hozzátette, a gyanta alkalmazása a nagyon rövid szőrzet esetén nem lehetséges, hanem meg kell várni, amíg a szőr már olyan mértékben kinőtt, hogy a gyantába beleragadva gyökerestől ki lehet azt tépni.

A gyantáztatást jobb szakemberre bízni Fotó: Gecse Noémi

Ugyanez érvényes az otthoni használatra kifejlesztett, kézi elektromos epilátorok esetében is, amelyek szintén gyökerestől húzzák ki a szőrszálakat. Használatukkal ezért tartós, a gyantázáshoz hasonló eredményt érhetünk el, hátrányuk azonban a hosszabb ideig tartó erős fájdalom.

Az epiláló gép egy jó választás, ha az ember jól tűri a fájdalmat.

„A gép feje elég kicsi, ezért amíg végighaladunk egy nagyobb felületen, elég sok kellemetlenségben lesz részünk. Egy idő után azonban meg lehet szokni, és otthoni szőrtelenítésre ez a legjobb tartós választás. A gyantázás és az epilátor is okozhat szőrtüszőgyulladást, mert használatuk után szintén visszafelé nőhet a szőr. Ennek oka, hogy ezekkel a sokszoros mechanikai behatásokkal megsértjük a szőrtüsző mátrixát, tehát azt a részt, ahonnan újranő a szőr. Ez részben jó, hiszen hosszútávon roncsolódnak a szőrtüszők, és ezáltal nem fog olyan sok vagy olyan erős szőr nőni, mint korábban, másrészt viszont ez a gyenge szőrzet hajlamosabb arra, hogy visszafelé nőjön, és gyulladásokat okozzon” – húzta alá.

Végleges megoldások

Végleges szőrtelenítési módszernek tekinthető a lézeres szőrtelenítés és az IPL technológia. Mindkettő működésének lényege az, hogy használatukkor a szőrtüszőben a szőrszál sötét pigmentje (melanin) elnyeli a kibocsájtott fényt, amely hővé alakul, és a sötét színű szőrszálakat kiégeti, a szőr gyökerét roncsolja. Mivel a szőrnövekedésnek három ciklusa van (növekvő, átalakuló és alvó stádium) a végleges szőrtelenítést nem lehet egy alkalommal elvégezni, hanem több kezelésre van szükség.

„Általában 6-8 alkalomra is szükség lehet, az ára azonban eléggé magas, így kevésbé hozzáférhető, mint az ideiglenes megoldások. Azt is tudni kell, hogy a nevükkel ellentétben ezek a módszerek sem teljesen véglegesek, hiszen évente legalább egy-két alkalommal meg kell ismételni a kezelést ahhoz, hogy ne kezdjen el újra nőni a szőrzet.

Azonban, valóban teljesen végleges megoldás is létezik: ez az elektrolízis. Úgy működik, hogy egy vékony tűvel beszúrnak a szőrtüszőbe, és elektromos áram impulzusokat adagolva roncsolják ezeket. Mivel minden egyes szőrszálat egyenként kell sorra venni, a művelet rendkívül idő- és pénzigényes, így csak kisebb felületeken használják” – ismertette a szakember.

{K1}

Kérdésünkre, hogy a felsorolt módszerek közül melyiket ajánlja leginkább, Mihály Gyöngyvér elmondta: erre nincs konkrét válasz, hiszen teljesen egyénfüggő. „Orvosilag a szőr végleges eltávolítása a leghatékonyabb, hiszen ennek van a legkevesebb mellékhatása, de ezek a megoldások az áruk miatt kevésbé hozzáférhetők. Éppen ezért mindenki maga döntheti el, hogy bőrtípusa, szőrszíne és ideje szempontjából melyik módszert választja, annyi biztos, hogy a mellékhatásaik szinte azonosak, egyik sem rosszabb, mint a másik.

Fontos tudnivalók

A bőrgyógyász szerint ha gyors megoldás kell, nyugodtan választhatjuk a borotvát, illetve olyankor is, amikor a többi módszert nem alkalmazhatjuk. Napozás után egy-két nappal például nem szabad sem gyantát, sem epilátort használni. Arra is érdemes odafigyelni, hogy utóbbiak használata után mindig fertőtlenítsük le a bőrfelületet mondjuk kékszesszel, és hagyjuk regenerálódni. Egy-két napig ne érje víz, és ne kenjük be semmilyen testápolóval. Ezek tudatában, ha valaki hirtelen ötlettől vezérelve szeretne strandra menni, de előtte szőrteleníteni akar, csakis borotvát használjon. Ha előre tudja, hogy kirándulni megy, és tartósabb megoldást szeretne, akkor az indulás előtt egy-két nappal már végezze el a gyantázást vagy az epilálást, hogy ne tegye ki a bőrét felesleges kockázatoknak.