Több program, nagyobb érdeklődés: Szabó Lillával a Várkert Fesztiválról

Bede Laura 2018. június 08., 16:48

Milyen újdonságokkal bővül a Várkert Fesztivál programja, hogyan lehet kijutni a gyalui várkastélyhoz, onnan vissza Kolozsvárra, mit fogyaszthatunk a háromnaposra bővült rendezvényen? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ interjúnkban Szabó Lilla, a fesztivál programigazgatója.

A korábbiakhoz képest jóval több programmal várják az érdeklődőket a gyalui kastélyparkba Fotó: Facebook/Várkert Fesztivál

– Az idei fesztivál költségvetése kicsit nagyobb a tavalyinál. Ez a programok szervezésében hogyan fog megmutatkozni, mire nyújt lehetőséget?
– A lehetőségekhez mérten igyekeztünk bővíteni a Várkert Fesztivál programkínálatát. Idén először három napos rendezvényről beszélhetünk, valamint a tavalyi évhez képest kétszer több zenei fellépőről. De újdonságnak számítanak a szervezett, tematikus beszélgetések, a még több lovas- és hagyományőrző program, az éjszakai filmvetítések, vagy épp a június 17-én a kastélyparkban rendezendő Freedom Cross futóverseny. Mivel a korábbiakhoz képest jóval több programmal várjuk a fesztiválozókat, a rendezvény helyszínét is bővítettük, valamint még látványosabbra tervezzük az amúgy is elragadó történelmi kastélyparkot.

{K1}

– Mekkora területen zajlanak majd a programok, milyen tematikus helyszíneket alakítanak ki?
– Igyekszünk a kastélypark minél nagyobb részét belakni, viszont a történelmi épületet – a felújítások miatt – idén nem használjuk. A Rákóczi színpad ad helyet a nagyszabású, esti koncerteknek, mint például a Budapest Bár, Földes László Hobo, a Bohemian Betyars, a Kaláka vagy épp a Braindogs fellépésének, de a Római-teraszon már napközben is különböző zenei formációk szórakoztatják a kicsiket és nagyokat. A Méhes György sátorban a gyermekek számára készülünk változatos játékokkal és foglalkozásokkal, a Lórántffy Zsuzsanna sátor pedig a különböző tematikus- és irodalmi beszélgetések otthona lesz. A Bánffy-ligetben bárki megpihenhet az erre kialakított helyen, ugyanakkor itt kerül sor az éjszakai filmvetítésekre is. A lovasprogramok helyszíne a Barcsay kert lesz. Az Emese Park hagyományőrzői középkori hangulatot varázsolnak a kastélyparkba, valamint kültéri kiállítás is látható lesz – Mátyás királyról.

Szabó Lilla programigazgató

– Az előadósátrakban milyen kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor, kik és milyen témában tartják ezeket?
– Főként kulturális- és életmóddal kapcsolatos előadásokkal készülünk. Velünk tart majd Varga Csaba hegymászó, aki a Kancsendzönga-expedíciójáról tart beszámolót, Botházi Mária újságíró munkásságával is megismerkedhetünk, bemutatják Muszka Sándor Szégyen című kötetét, a gyalui várkastély múltjáról és jövőjéről Nagy Elek, a Traditio Transylvanica Alapítvány elnöke, Gergely Balázs, valamint Weisz Attila művészettörténész beszélget majd, Magyar Attila, az Emese Park vezetője pedig a hagyományőrzés titkaiba és a kísérleti régészkedés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Mindezeken túl az Erdélyi Magyar Írók Ligája is szervezett beszélgetésekkel készül.

A történelmi épületet idén csak kívülről lehet csodálni Fotó: A Várkert Fesztivál Facebook-oldala

– Milyen étel- és italkínálattal várják a fesztiválozókat?
– Nem csak a programkínálat kialakításakor figyeltünk arra, hogy minél több hagyományos értékünket megismertessük a résztvevőkkel, de ugyanígy fontosnak tartjuk a magyar gasztronómia népszerűsítését is, ezért lacikonyhák, frissensültek és ökörsütés is várja az érdeklődőket,

a fesztivál egyik különlegessége pedig, hogy kizárólag magyar kézműves söröket és magyar borokat lehet majd vásárolni a rendezvényen.

– Idén lehetőség nyílik a sátorozásra, hol lesz ez a kempinghely?
– Már tavaly is sokan jelezték, hogy az esti koncertek után szívesen maradnának a fesztivál környékén, ezért idén először a gyalui Eldorado Kempingben lehet – a Várkert Fesztiválra szóló karszalag felmutatásával kedvezményesen – sátorhelyet igényelni. Két főnek egy éjszakára így 45 lejbe kerül a sátorozás, ha pedig parkolóhelyre is szükség van, úgy 50 lejt kell fizetni. A kemping területén egyébként a tisztálkodási lehetőség is biztosított.

– Akik mégis az „otthonalvást” választják, busszal is hazamehetnek Gyaluból. Mikor teszik közzé a buszjáratok menetrendjét?
– Egyelőre még szervezés alatt vannak a buszjáratok, de a jövő hét elején minden részletes információt közlünk ezzel kapcsolatban is. Igyekszünk rendszeres buszjáratokat működtetni majd Kolozsvár és a gyalui várkastély között, így napközben és az esti koncertek után is bárki könnyen megközelítheti a fesztivál helyszínét vagy a kincses várost.

A családosok, a természetbarátok fesztiválja is a Várkert Fotó: A Várkert Fesztivál Facebook-oldala

– A kedvezményes jegyek eladási számát tekintve eddig mekkora érdeklődés mutatkozik a fesztivál iránt?
– A lényegesen több program és a három naposra növekedett fesztivál érezhetően több embert vonz. Szerencsére a gyermek- és családos programok, valamint a zenei felhozatal is hívó szó mindazok számára, akik nyugodt körülmények között, csodálatos történelmi helyszínen szeretnék eltölteni a június 15–17. közötti időszakot. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy aki egyszer, akár csak egy napra is, kilátogatott a Várkert Fesztiválra, azután rendszeresen visszatér hozzánk. Úgy érzem, ez az idén sem fog változni.