Göncök és alakformák: nyári öltözködési tippek a stylisttól

Iszlai Katalin 2018. június 12., 16:55

Egy nő alakjának típusa elárulja, hogy mi áll jól neki, mit ajánlott kihangsúlyoznia, és az esetleges szépséghibákról milyen trükkök segítségével terelheti el a figyelmet. A nyári időszakban különösen aktuális ez a kérdés. Mit lehet hát felvenni? Stylist válaszol a felmerülő kérdésekre.

Fontos, hogy a nő tudja, melyik alaktípusba tartozik, s így milyen szabályokat kell betartania. Képeink illusztrációk Fotó: Pixabay.com

Bár a divat világa manapság egyre elvontabb, az új trendek pedig túlságosan szélsőségesek és a hétköznapokban többnyire nem is hordhatók, az öltözködésre minden nő próbál odafigyelni. Az ízléses öltözködés azonban szerencsére nem is a legújabb divat követésében rejlik, sokkal fontosabb az, hogy egy nő tudja, alakja szerint melyik alaktípusba tartozik, a szerint pedig milyen szabályokat kell betartania. 

Az alaktípusokról és az ezek szerinti nyári öltözködésről az udvarhelyi születésű, évek óta Budapesten elő és dolgozó Balla Frida stílustanácsadóval (stylist) és asszisztensével, Gucsi Nikolettel beszélgettünk.

A körte alkat

Sok nőnek okoz fejtörést ruhatáruk összeállításánál az, hogy nem mindig tudják, mi áll igazán jól nekik. Gyakran előfordul, hogy megtetszik egy-egy ruhadarab, és méretben is találnak megfelelőt belőle, ám a felpróbálás után rájönnek, hogy az összkép mégsem olyan, mint ahogyan azt elképzelték, vagy amilyennek a kirakatban álló próbababán látták.

Nem mindenkinek áll jól a lenge öltözék Fotó: Pixabay.com

„Éppen ezért fontos, hogy ne az éppen aktuális divat szerint öltözködjenek, hanem megtanulják, mi előnyös számunkra, és mi kerülendő. Ehhez az első lépés az, hogy megállapítsuk: alma, körte, oszlop, serleg vagy homokóra alkatunk van, majd betartsuk az adott alaktípushoz tartozó öltözködési szabályokat, tippeket” – vallják a szakemberek.

A körte vagy más néven háromszög alkat jellemzője, hogy a csípő szélesebb, a derék azonban jól látható.

A lábak is vastagabbak, így a körte alakú nők felsőteste észrevehetően keskenyebb, mint az alsó, ezért gyakran a felsőtestre egy számmal kisebb méretű ruhát kell választaniuk. A has többségében lapos, a túlsúly a fenékre, combokra kerül. A figyelmet ennél az alkatnál a felsőtestre és a derékra kell terelni, illetve el kell terelni azt az alsó testrészekről, hogy minél jobban egyensúlyba lehessen hozni az összképet. Ez elérhető a vállat hangsúlyozó, válltöméses zakókkal, ruhákkal, illetve az U alakú kivágott darabok viselésével. A világos színű felsők, buggyos, fodros ujjak szintén ajánlottak, az alsó testrészeken azonban kerülni kell a világos színeket.

„Mivel a körte formájú nők rendkívül nőiesek, nagyon jól állnak rajtuk az A-vonalú és derékban húzott darabok, egyberuhák, amelyek lágyan esnek a csípőre.

Előnytelenek azonban számukra a sellő- és ceruzaszoknyák, a csípőnadrágok, illetve a túlzottan feszülős ruhák” – húzták alá a stílustanácsadók. A körte alakú nők alapszabálya tehát az, hogy a felsőtestet kell kihangsúlyozni, az alsóról pedig el kell terelni a figyelmet azzal, hogy kerülni kell az élénk színeket, mintákat, díszes zsebeket.

A serleg alkat

A serleg alkat a körte ellentéte, éppen ezért nevezik fordított háromszögnek is, hiszen itt a felsőtest a hangsúlyosabb:

nagy mell, széles hát, olykor pocak jellemzi ezt a típust, a lábak azonban vékonyak.

Mivel az ebbe a típusba tartozó nők mellbősége jelentősen nagyobb a csípőszélességüknél, olyan ruhákat kell hordaniuk, amelyek a felsőtestüket optikailag csökkentik, és az alsó részüket, főként a lábaikat kell kihangsúlyozzák. Ezért a halásznadrág, illetve a szoknyák minden mennyiségben ajánlottak, magas sarkú cipőkkel kombinálva.

Nem mindegy, mennyit mutatunk: a túl sok nem mindig stílusos Fotó: Pixabay.com

Előnyösek számukra a mély, V-kivágású bővebb felsők, ruhák, hiszen ezek hosszítják, keskenyítik a felsőtestet. Kerülendők továbbá az élénk színek és a minták, ezeket inkább az alsó testrészeken viseljék. Ugyancsak kerülendők a testhez simuló hosszabb ruhák, a trapéznadrág pedig ki van zárva a serleg alakú nők esetében. A csőnadrág szóba jöhet, de csak bővebb, hosszabb felsővel.

Az alma alkat

Az alma alakú nők esetében is szélesebb a váll, mint a csípő, esetükben azonban a legnagyobb hangsúly a hasra kerül.

A derék alig vagy egyáltalán nem látható, a mellek átlagosak vagy inkább nagyok, és esetükben nagyon ritka a lapos has, egy kis pocak mindig van.

A lábak ezzel szemben ennél a típusnál sem vastagok, a túlsúly mindig a hasra rakódik le. A figyelmet ennél az alkatnál a lábakra vagy a mellekre kell terelni, és kerülni kell azokat a darabokat, amelyek felhívják a figyelmet a hasra. Egy laza, derékban nem feszülő, esetleg dekoltált felső mindig jó választás ennek a típusnak.

Van, akinek érdemes kerülni azokat a darabokat, amelyek a hasra hívják fel a figyelmet Fotó: Pixabay.com

Praktikusak ugyanakkor a hosszú, függőleges minták vagy sötét, egyszínű felsők. A fokozatosan bővülő blúzok remekül álcázzák a hasat. Fontos, hogy optikailag nyújtsák a felsőtestet, a szép, nagy mellek miatt a V-kivágású felsők ajánlottak, és a feszesebb ruháknál is igyekezzenek a dekoltázsra terelni a hangsúlyt. Szoknyáknál a combközépig érő darabokat válasszák, hiszen a lábak formásak. Előnytelen az alma típus számára a csípő farmer, és kerüljék a nagy mintákat, a csillogós darabokat és a szorosan a testhez simuló öltözetet.

Az oszlop alkat

Ahogy a neve is mutatja, az oszlop alkatú nők többnyire „egyenesek”, azaz

mellbőségük, csípőjük és derekuk között nincs nagy különbség, ezért gyakran hívják fiúsnak őket.

Esetükben a cél az, hogy tagolják alakjukat, például a derék kihangsúlyozásával. Nagyon jól állnak ennek a típusnak a gyűrött ingek, a lágy esésű, fodros ruhák. A váll kilátszódhat, de kombinálják a ruhát egy övvel a derék kiemelése miatt. Hordhatnak bátran mintákat, de ezekből az aprók és a közepesek a legelőnyösebbek.

Fontosak például a minták által keltett optikai illúziók Fotó: Pixabay.com

A derékban karcsúsított darabok, például egy zakó csodát tehet az alakjukkal. A fodros, deréktól lefele bővülő szoknyák is ajánlottak, hiszen azt az illúziót keltik, hogy szélesebb a csípő és keskenyebb a derék. Kerülendők a vízszintes csíkok, a keresztben vagy függőlegesen csíkos darabok azonban egyrészt segítenek a formateremtésben, másrészt nyújtják is az alakot. A nadrágok választásánál kerülni kell a merev anyagokat, és felejtősek az egyenes szabású ruhák is.

A homokóra alkat

A sor végére hagytuk a legszerencsésebb alkatot, a homokórát:

ennél a típusnál a váll közel ugyanolyan széles, mint a csípő, a derék pedig jóval karcsúbb, jól látható.

Ezt tartják a legarányosabb és legideálisabb típusnak, ezért a fent említett négy típus az öltözködési tippek figyelembevételével pontosan azt kell elérje, hogy úgy tűnjön, mintha homokóra alkata lenne. Ennél a típusnál csupán hangsúlyozni kell az arányos alakot, esetleg kiemelni a csípőt. Az azonban kiemelendő, hogy a nagy keblek és a karcsúság nem feltétel, a homokóra alakúak is küszködhetnek plusz kilókkal, csak ez rajtuk egyenletesen oszlik el. Előnyös számukra bármilyen derékban szűkített, vagy a test vonalát követő ruha.

Egy övvel bátran fel lehet dobni a viseletet Fotó: Pixabay.com

Egy övvel bátran fel lehet dobni a viseletet, ezzel is fokozhatják a darázsderékhatást. Szinte bármilyen fazonú szoknyát vagy nadrágot viselhetnek, de leginkább a ceruzaszoknya vagy az egyenes és szűk szárú nadrág emeli ki az alkatukat. Mivel elrejtenék ideális alakjukat, kerüljék a bő ruhákat.

Tippek a nyári öltözködéshez

A stílustanácsadók a típusok és az ezekhez kapcsolódó öltözködési tippek mellett a jelenlegi trendekre is kitértek: elárulták, az aktuális divatból melyek azok az elemek, amelyeket vidékünkön is bátran hordani lehet. Mint kiderült, népszerűek a pasztellszínek, illetve az átlátszó, csillogós anyagból készült felsők, de vigyázat: nem szabad túl sokat megmutatni. Ha egy merészebb felsőt választ valaki, azt ellensúlyozni kell egy letisztultabb, egyszerűbb nadrággal, hosszabb szoknyával. A korábbi évekhez hasonlóan idén is divat a szoknyát vagy a lazább ruhákat sportcipővel kombinálni. Felkapottak emellett a fodrok, a kendők és a virágmintás darabok.

Vízpart, kánikula és stílus: néha kéz a kézben jár Fotó: Pixabay.com

A túl rövid szoknya azonban már nem számít stílusosnak, inkább a hosszabb fazonokat kell előnyben részesíteni. Az idei nyár kiegészítő színe a fehér lesz, de fülbevalók terén inkább ezüst darabokat érdemes választani. Közkedveltek továbbá a rojtok és a szakadásos farmerek, a vállat látszatni engedő darabok, és a földig érő nyári szoknyák, ruhák.