Olcsóbb külföldön nyaralni, mint az országban?

Szász Cs. Emese 2018. június 12., 14:22

Sokszor és sokat halljuk, hogy drága külföldi nyaralások helyett a belföldi úticélokat kellene előnyben részesíteni, egyrészt, hogy felfedezzük az országunkat, másrészt, hogy támogassuk is a belföldi turizmust. Csakhogy nagyon gyakran olcsóbb külföldön nyaralni, mint belföldön, a szolgáltatások színvonala pedig nem ugyanaz.

A turista sokszorm tanácstalan. Megnézné a belföldi célpontokat is Fotó: Pixabay.com

„Pont annyit költöttünk, mintha Bulgáriában nyaraltunk volna, vagy még többet” – mondja az a kétgyerekes családapa, aki tavaly elhatározta, családjával országon belül töltik a szabadságukat, felfedezve néhány ismeretlen úticélt. Olcsóbb szállodákban aludtak, helyi éttermekben ebédeltek, a látványon kívül azonban nem voltak megelégedve.

„A szálláshelyek sokszor igénytelenek, koszosak, az éttermekben ugyanaz van, a felszolgálók viselkedése sok kívánnivalót hagy maga után”

– sorolta az ár melletti problémákat a családfő, aki egy hetet töltött Brassó-Pojána, Transzfogaras környékén a múlt évben.

Az egyik marosvásárhelyi utazási iroda vezetője, Kelemen Barna, elmondása szerint nekik is hasonlók a tapasztalataik: a romániai szállások többsége ugyanis vagy nagyon drága vagy nagyon alacsony színvonalú.

A szállodák sokszor irreális árakat kérnek, vagy a szolgáltatások színvonala megkérdőjelezhető Fotó: Pixabay.com

„A mi turistáink zöme, 90 százaléka külföldre utazik, de megesik az is, hogy betéved valaki azzal, hogy az országban szeretne nyaralni, majd amikor megmutatom az ajánlatokat, mégis áttér a külföldi úticélra. Nagyon drágák ugyanis a romániai szállodák, annyiért vagy kevesebbért repülős, all inclusive szállodai ellátással tudok utat ajánlani Törökországba, Egyiptomba vagy Tunéziába, ahol azért mégis csak jobbak a turisztikai szolgáltatások” – mutat rá az utazási szakember, aki szerint nem csak a fontos periódusokban, szilveszter, húsvét vagy hosszú hétvégéken kérnek sokat a szállásokért a szállodák, hanem szezonban végig. Belföldön a legkeresettebb nyaraló célpont nyilván a román tengerpart, utána a hegyi szállodák, de ott is 300-400 lejbe kerül egy szoba egy háromcsillagos szállodában egy éjszakára, reggelivel, ha már négycsillagos szállodát néz az ember, akkor már száz eurót is elkérhetnek egy szobára egy éjszakára, még a turisztikai szempontból nem olyan felkapott környékeken is.

Romániában még gyerekcipőben jár a külföldön jól bejáratott all inclusive ellátás,

amikor gyakorlatilag korlátlan eszem-iszomot kínálnak a szállodák a vendégeknek,. Itthon ez még kevés helyen működik, s ott meg jól meg is kérik az árát, pedig a felhozatal sem olyan pazar, mint ahogy azt mondjuk Törökországban megszokta a turista.

„Ha a román tengerparton egy négycsillagos szállodában all inclusive ellátással szeretnénk üdülni, akkor simán elkérnek egy szobára egy éjszakára 150, de lehet, hogy 200 eurót. Az azt jelenti ugye, hogy egy hét 1050, de lehet, hogy 1400 euróba kerül. Mi ehhez képest egész szezonban árultunk Törökországba repülővel, helyi transzferekkel, ötcsillagos szállodába, all inclusive ellátással 1000 euró alatt két személynek”

– mutat rá az utazási szakember, aki szerint ráadásul romániai úti cél esetében még attól is kell tartani, hogy ennyi pénzért is majd milyen szolgáltatást kap a turista. Ha pedig olcsó szállást, ellátást választanak, akkor pedig még kevesebb elvárással érdemes nekivágni az üdülésnek.

Romániában is van látnivaló. De milyen áron? Fotó: Pixabay.com

Nem csak a tengerparti szállodák kerülnek ilyen sokba, Kelemen Barna szerint ha Felixfürdőn vagy épp a hatvan kilométerre lévő Szovátán keres szállodát az ember, akkor is hasonló árakkal találkozik. Az utazási szakember hozzáteszi, őt ez személyesen is elkeseríti, ugyanis azt gondolja, Romániában nagyon sok a lehetőség, mondhatni aranybánya lenne az ország turisztikai szempontból, ha kiaknáznák a lehetőségeket, és az árak mellett a szolgáltatások színvonalát is emelnék.