Hol bulizunk idén? Nyári erdélyi fesztiválkörkép

Szász Cs. Emese 2018. június 14., 15:49

Ha nyár, akkor fesztivál – mondhatnánk, s már készülődhetünk is a legnagyobb bulikra. A fesztiválpaletta igen színes, van köztük néhány ígéretes újonc és régi nagy öreg is. Bár sokan azt gondolnák, hogy csak a fiataloké a fesztiválszezon, mi találtunk olyan rendezvényeket is, amelyek nem csak a tinédzsereknek szólnak, sőt,

Akkor hol is bulizunk idén? Fotó: Gecse Noémi

Tíz évvel ezelőtt még a Félsziget, a Tusványos és az EMI-tábor jutott eszünkbe, ha a nyári fesztiválokra gondoltunk, azóta jócskán megváltozott a fesztiválpaletta: egyes szereplők eltűntek a porondról, mint a Félsziget is, új, tematikus rendezvények léptek elő, így az is kap kedvére való rendezvényt, aki az elektronikus zene szerelmese, de az is, aki a népzenére ropja legszívesebben. Létrejöttek fesztiválok, amelyek a középiskolások és egyetemisták kegyeit keresik, nekik való zenekarokkal és programokkal, de olyan rendezvényeket is találunk, amelyek a harmincas-negyvenes korosztályoknak is szólnak, s akár családos programkínálattal is kecsegtetnek, mert nem csak a „húszéveseké a világ”, ugyebár.

Erős június

Rögtön a most következő hétvégén, gyakorlatilag a fesztiválszezont nyitja egy ilyen rendezvény, a Várkert Fesztivál, amelynek egyik különlegessége – amellett, hogy a gyalui kastélykertbe hív –, hogy elsősorban a családokat szólítja meg, ahogy Gergely Balázs főszervező fogalmazott:

„családcentrikus programot kínálnak erős kulturális jegyekkel”.

Az idén háromnaposra bővült fesztivál június 15. és 17. között zajlik, A fellépők sorát a Budapest Bár nyitja, de elviszi Gyaluba a legújabb előadását Földes László Hobó is, fellép a Kaláka, valamint a Bohemian Betyars is. A fesztivál ára is családbarátnak mondható: bár a kedvezmények már lejártak, mégsem mondható drágának, a háromnapos bérlet 50 lejbe, az egynapos beugró 30 lejbe kerül, míg a 14 éven aluliaknak fizetniük sem kell.

A koncert a fő vonzereje egy fesztiválnak

Szintén a Kolozsvár környékiek örülhetnek leginkább a tizenegy naposra bővült Jazz in the Park elnevezésű rendezvénye, amely a nevéhez hűen főként sétatéri dzsesszzenét ígér többek közt június 21 és július 1. között. A tizenegy nap leforgása alatt több helyszínen, köztük a Szamos-parton, a Bánffy-palota udvarán vagy az operában is lesznek koncertek, de a rendezvény egyik fő helyszíne a kolozsvári sétatér, ahol a koncerteken ingyenesen lehet részt venni. Amúgy a bérlet 560 lejbe kerül, az egyes koncerteken pedig 70 és 140 lej közötti áron lehet jegyet váltani.

Még a júniust erősíti a Double Rise fesztivál is, amely bár még csak harmadik kiadásához érkezik, mégis népes rajongótábora van. A tavalyi sikerek után, idén még magasabbra teszi a lécet a torockói rendezvénysorozat. Ahogy a közönség megszokhatta, a főszerepet a magyar könnyűzene legnevesebb képviselői játsszák idén is a dupla napfelkelte otthonában június 27-től 30-ig, de a szervezők tovább erősítik a programok összművészeti oldalát is. Egy-egy esti fellépés erejéig tiszteletét teszi Torockón a Tankcsapda, a Quimby és a Hiperkarma, de lesznek dj-k, slam poéták, komolyzenei koncertek, életmód és folkudvar, színházi előadások, valamint közéleti beszélgetések is a Székelykő lábánál. A bérlet 249 lej, a kemping ára 39 lej a teljes időszakra.

A legújabbtól a legnagyobb öregig

Mivel a diákságot célozza meg, így nem csoda, hogy az érettségi lejárta után, mintegy vizsgaeredmény-ünneplésre szánva szervezik meg a VIBE Fesztivált, amely egy egészen új szereplője a fesztiválpalettának, csupán a tavaly született. A második kiadás a legjobb magyarországi előadókkal, nemzetközi fellépőkkel és menő erdélyi zenekarokkal. Július 5–8. között újra fesztiválvárossá alakul Marosvásárhely. A koncertkínálat headlinerei a Jax Jones, a Sigma, a Wellhello, a Dub Pistols Sound System, a Margaret Island és a Byalex és a Slepp. Július 4-ig 179 lejbe kerül a 4 napos bérlet, a VIP Pass 299 lej. Július 5-től a helyszínen 200 lejért lehet belépőt és 399 lejért VIP Pass-t váltani.

Amikor felhőtlen a szórakozás

Bekeményít magyar vonalon az Electric Castle: több magyar előadóművészt és zenekart is meghívtak idén a fesztiválra, amelyet hatodik alkalommal, július 18–22. között szerveznek meg a Kolozs megyei Bonchidán. Az elektronikus zenei rendezvénynek otthont adó Bánffy-kastély udvarán fellép a többszörös Fonogram-díjas magyar hiphopformáció, a Halott Pénz, az indie rock és indie folk műfajt képviselő, budapesti Fran Palermo együttes.

Románia design szempontjából leginnovatívabb zenei fesztiválja

nevével ellentétben eklektikus koncertkínálatot jelent, az egyik fő meghívott idén például a háromszoros Grammy-díjas Damian Marley jamaicai reggae-zenész, Bob Marley fia. Úgy tűnik, a „legzöldebb” fesztivál címére is pályáznak: az első 100%-osan „zöld” színpad, a szívószálak fesztiválról való kitiltása és az ingyenes belépés a biciklivel érkezőknek csak néhány azon kezdeményezések közül, amelyekkel a bonchidai Electric Castle fesztivál a környezettudatosságot támogatja. Ide a bérlet 549 lejbe, kempinggel 649 lejbe kerül, de aki a prémium zónákba is bejárást szeretne, akár 999 lejt is fizethet a heti belépőért.

Látványban is különlegességet nyújt némleyik rendezvény Fotó: Facebook/EC

Szenvedélyünk Tusványos!

– idén ez a szlogenje a 29. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábornak, s méltán, vannak ugyanis résztvevők, akik már 29 éve oda járnak július végén. A fesztivál a tízen- és huszonéveseknek főként a buliról szól, míg a harmincas-negyvenes generáció számára inkább találkozási pontot jelent. A politikai és egyéb jellegű előadások, a szombati elmaradhatatlan „Orbán-koncert” mellett idén Maszkura és a Tücsökraj, a Tankcsapda, az Ocho Macho, valamint a Bagossy Brothers Company is a tusványosi színpad fellépője lesz többek közt. A rendezvény Tusnádfürdőn zajlik július 24–29. között, 16 óra előtt ingyenes a belépés, utána 20 lejbe kerül.

Találkozásokról is szól a nyár Fotó: Gecse Noémi

Nem marad el az EMI-tábor sem, a legnagyobb nemzeti fesztiválként hirdetett rendezvényt július 18–22. közt tartják Gyergyószentmiklóson, de ennél többet még nem lehet tudni róla.

Idén tizedik alkalommal szervezik meg a Csíki Jazz elnevezésű programsorozatot, amely egy kedves, családias hangulatú kis fesztivál, amelyet egy kisvárosban szerveznek meg, innen adódik a „mini” jelző, ami mára már a fesztiválhoz nőtt, bár közben nemzetközi és közismert lett a rendezvény. A fesztivál ugyanis nemcsak a hazai előadókat hozza Csíkszereda és környékének közönsége elé, hanem ápolja a különböző kultúrák közti kapcsolatot is. Számos hazai és külföldi előadó lépett már fel a Mikó-vár udvarán, de meglepetést még mindig tud nyújtani a rendezvény. A rendezvény amúgy idén július 25–29. között zajlik.

Az elektronikustól a világzenéig

Augusztusban sem lesz hiány fesztiválokból, rögtön az első hétvégén rajtol az Untold. A kolozsvári fesztivál, bár csak 2015-ben rendezték meg először, Románia legnagyobb zenei rendezvényének számít. Az augusztus 2–5. között szervezett elektronikus zenei seregszemle visszatérő fellépői között szerepel a holland Tiësto, a világ egyik vezető lemezlovasa, Don Diablo, Tujamo és Fedde Le Grand. Idén itt lesz a The Prodigy, és ismét Armin Van Buuren zárja a fesztivált. A négynapos bérlet most 549 lejbe kerül, később 650 lej lesz, de VIP-belépőt is lehet váltani 1100 lejért.

Minden stílus minden képviselője talál neki való rendezvényt Fotó: Boda L. Gergely

A Méra World Music az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben, ahol négy napig egy falusi porta csűrjében zenél az egész világ. A világzene az a zenei stílus, amely

újraértelmezi a 21. század zenekedvelői számára a népzenét, és dzsessz, pop, rock, electro elemeket kever bele.

A fesztivál harmadik kiadása augusztus 2–5. között még izgalmasabb programmal várja az érdeklődőket a Kolozsvártól 14 kilométerre lévő Mérán. Egyelőre még 99 lej a fesztiválbérlet, július közepétől már 119 lejt kérnek érte.

Erdély második kastélyfesztiválját, az Awake elnevezésű rendezvényt a gernyeszegi Teleki-birtokon szervezik meg augusztus 17–19. között. A második kiadáson fellép például a Milky Chance, a Morcheeba, a Vița de vie együttes pedig a marosvásárhelyi filharmónia zenekarával tart közös koncertet. A bérlet ára 199 lej, illetve 225 lej sátorhellyel.

Alternatív városnapok

A nyári fesztiválkörkép természetesen így sem teljes, a fesztiválérzést erősítik például az egyre színvonalasabb zenei felhozatalt és gazdag programkínálatot felvonultató, alternatív városnapokként funkcionáló magyar napok, mint amilyen a Kolozsvári Magyar Napok, a nagyváradi Szent László Napok vagy épp a Vásárhelyi Forgatag.