Tragédiához vezethet, ha magára hagyjuk a gyereket az autóban

Szász Cs. Emese 2018. június 18., 15:20

A médiába egyre másra kerülnek be elrettentő esetek, egyes szülők mégsem veszik komolyan a figyelmeztetést, s magára hagyják gyereküket az autóban. Egy héttel ezelőtt Szlovákiában halt meg emiatt egy két és fél éves kislány, az Egyesült Államokban pedig évente negyven kisgyerek hal meg napon hagyott parkoló autókba zárva.

Felelőtlenség magára hagyni egy csecsemőt akár pár percre is az autóban Fotó: Haáz Vince

Múlt héten Szlovákiában egy 30 éves édesanya két és fél éves kislányával érkezett a felső-árvai város kórházához, de amikor bement, a kislányt az autóban hagyta. Amikor visszajött, lánya már nem lélegzett. Az anyuka, bár rohant vele a kórháznál állomásozó mentőkhöz, már nem tudták megmenteni a kislány életét. Sajtóinformációk szerint a kislány teste 46 fokos volt. Szlovákiában nem ez az első ilyen haláleset. A szörnyű eset kísértetiesen emlékeztet arra, ami 2015 júliusában történt Nyitrán. Egy kétéves gyermek apja a bölcsődébe készült vele, de megfeledkezett arról, hogy a kicsi a hátsó ülésen ül a gyerekülésben, és a munkahelyére ment. Mivel a kicsi csendben volt, nem vette észre, hogy ott hagyta a kocsiban. Órákkal később találták meg, de ekkor már nem élt.

Bár egyelőre csak külföldi tragédiákról kapunk híreket, ez nem jelenti azt, hogy mifelénk ne lennének olyan szülők, akik autóban hagyják a gyermeküket. Januárban – bár tény, hogy nem forróságban – egy kolozsvári bevásárlóközpont parkolójában hagytak magára egy parkoló autóban egy kisbabát. A szülők vásároltak, az autóban síró kisbabára pedig a járókelők figyeltek fel.

A kisgyerekek teste jóval hamarabb felmelegszik Fotó: Haáz Vince

Az autóban hagyott gyermekek sokszor alszanak, azért hagyják ott őket, de ez sok szempontból veszélyes: a kisgyerekek akár sokkos állapotba is kerülhetnek, ha felébrednek és egyedül vannak sokáig az autóban, a legnagyobb probléma mégis a kibírhatatlan hőség,

egy napon parkoló autóban akár 70 Celsius-fokig is felmehet a hőmérséklet.

Az ember képes ugyan izzadni, de a nagy melegben már ez sem nyújt védelmet, nem tudja hűteni a testet, így a test belső hőmérséklete hamar felmegy kritikus pontra.  Lorenzovici Anna háziorvos szerint gyerektől függ, hogy kinél milyen testhőmérséklet okoz hőguttát. „Ahogy a lázra sem reagál minden gyerek egyformán, úgy az autóban a melegre sem: van, akinél már 39 fokos testhőmérséklet nagy problémát okoz, mások esetében negyven fok fölött történik meg a baj” – mondja Lorenzovici Anna, aki szerint

a gyermek teste kicsi, éppen ezért szervezete ötször olyan gyorsan hevül fel, mint a felnőtté.

Az orvos szerint egy napon hagyott autóban akár 20 perc alatt felmehet negyven fok fölé a hőmérséklet, de az árnyékban hagyott autóban is gyorsan felhevül a levegő.

„Ahogy a lerben a hús megsül, ugyanúgy a hőségben a fehérjék szerkezete megváltozik. Az idegrendszerünk mind fehérjékből tevődik össze, az idegi károsodás hatására aztán jön a rángógörcs, eszméletvesztés, ájulás, légstop. A keringés összeomlik, a szívritmus megváltozik, megáll a szív, a kóma, majd a halál 40 fok fölött perceken belül beállhat”

– figyelmeztet Lorenzovici Anna, aki szerint az sem sokkal jobb, amikor valaki a saját udvarán, nyitott autóajtóval hagyja aludni kisgyermeket, ugyanis a hőség még akkor is veszélyes, ha van némi légáramlat az autóban. A családorvos elárulta, ő maga is látott már olyant, amikor az autóban akarták hagyni a gyereket egy „röpke vásárlás” erejéig, ő akkor azonban figyelmeztette a szülőket, hogy ez milyen tragédiához vezethet.

Egy napon hagyott autóban akár 20 perc alatt felmehet negyven fok fölé a hőmérséklet Fotó: Haáz Vince

Házikedvenceket se hagyjunk autóban!

A kisgyerekek mellett sokszor esnek a felelőtlen gazdik áldozatául kisállatok is, akik akár néhány perc alatt megfulladhatnak a felforrósodó járműben. A kutyák például nem izzadnak, csak lihegéssel tudják hűteni magukat, így még gyorsabban felmelegedik a testük. Éppen ezért, ha a nyári forróságban valaki nem tudja bevinni magával a boltba a kedvencét, akkor inkább ne vigye magával, mintsem a parkoló autóban hagyja. A „csak egy perc”, míg kiugrunk valamiért, akármilyen, előre nem látható ok miatt hosszabbra nyúlhat. A nagy melegtől a házikedvencünk agya és szervei is károsodnak, és addig nagyon szenved, míg a hőgutától el nem ájul.