A panamakalaptól az óriástáskákig. Ha nyár, előtérben a kiegészítők

Péter Beáta 2018. június 20., 15:34

A vékony, lenge ruhák mellett a különböző kiegészítők is hozzák a nyár hangulatát. Mind a bátrabb, mind a visszafogottabb stílust kedvelőknél is előkerülnek ilyenkor a nyári fejfedők, cipők, táskák, ékszerek. De mit ajánl a szakember? György Esztert, csíkszeredai Delikates műhely divattervezőjét kérdeztük.

Nyáron hangsúlyosabbak a kiegészítők Fotó: Pixabay.com

Nem csak a napszúrás ellen véd, de öltözékünk kiemelkedő darabja lehet nyáron a kalap. Jó hír, hogy ismét divat a nagy karimájú, amely egyrészt védi az arcot és a vállat a napfénytől, másrészt pedig nagyon nőies. Anyagában lehet textil, horgolt, vagy éppen szalmából fonott. Kicsit idézi a hetvenes évek hangulatát, egy színes kendővel pedig az egyszerű szalmakalapot is különleges darabbá tehetjük.

„Én egy fehéret, vagy szalmaszínűt választanék, amely akármelyik nyári ruhához, más kiegészítőkhöz jól talál. De aki bátrabb, az vehet pirosat is magának.

Egy napszemüveggel akármilyen minimál stílust feldob egy nagy szalmakalap, vagy egy nagy karimájú retró kalap, vagy akár a szintén divatban levő panamakalap. Használjuk ki a nyarat ilyen szempontból, mert télen kevésbé viselünk kalapot, nyáron jobban beleolvad a mindennapokba” – mutat rá György Eszter.

A kalap öltöztet. Nyáron különösen Fotó: Pixabay.com

A másik kedvelt kiegészítő az ékszer, de míg az előző szezonokban nagyon jellemzőek voltak a kristályos, hangsúlyos darabok, a divattervező szerint ezeket inkább hagyjuk télire, amikor például egy gyapjúpulóvert dobunk fel velük. Most azonban viseljünk olyant, ami nem melegíti a nyakunkat, és nem konkurál a finom, könnyű anyagokkal – ez lehet egy vékony nyakláncon egy kicsi függő.

A fülbevaló lehet hangsúlyosabb Fotó: Pexels.com

„Azt látom, hogy az ékszerek kicsit visszafogottabbak lettek, tehát a kevesebb több. Nyáron ugyanakkor nagyon jól mutat a nagy fülbevaló, mert a szabad dekoltázsunkkal és akár a nagy kalapunkkal nagyon szépen összhangba hozza az öltözékünket”– magyarázza a divattervező. Hozzátette, egy egyszerű, nyári ruhát szépen ki tud egészíteni egy öv, viszont, ha lehet, kerüljük a vastag, szorosan a derékra tapadó darabokat, inkább egy lazán a csípőre hullót válasszunk.

A táskák szempontjából nagyon széles a skála. Divatosak a minihátizsákok, amelyek jól viselhetők nem csak kirándulások alkalmával, de bulizás közben is.

A kis hátizsák is divatos Fotó: Pixabay.com

Reneszánszát éli ugyanakkor az övtáska, amelyekből olyan hatalmas a választék,

hogy biztosan találunk az ízlésünknek, stílusunknak valót, akár visszafogottabbat, akár egy nagyon színeset, bőrből vagy textilből készültet. Ez lehet kocka vagy kerek formájú, a kifutókon is gyakran feltűnnek az övtáskák és a nyári szezonban is nagyon hasznos tud lenni. Ugyanakkor divatosak az óriás oldaltáskák, strandtáskák, legyenek ezek fonottak, vászonból vagy éppen bőrből készültek.

Nagy táska divatos lenruhával. Igazi nyári viselet Fotó: Pexels.com

Egyre több női lábon láthatók az idei nyári szezon kedvelt darabjai, az elől zárt, hátul nyitott papucsok, kis sarokkal. Ennek egy másik változata az oxford stílusú cipőkre emlékeztet elölről nézve, de hátul tömött magas sarka van. A nyolcvanas, kilencvenes évek derekán voltak még divatban ezek a stílusú cipők. De a legtöbb ruhadarabbal találó, kényelmes szandált és strandpapucsot is viseljük bátran. Mikor, ha nem most?

A napszemüveg is fontos kiegészítő Fotó: Pixabay.com

György Eszter hangsúlyozta, most már annyira laza szövésű a divat, hogy a megfelelő kombináció megment mindent. Szinte bármit viselhetünk, inkább arra figyeljünk, hogy ha valamelyik kiegészítőnk nagyon hangsúlyos, akkor a többiből vegyünk vissza. Vagy, ha az öltözetünk nagyon hangsúlyos, akkor a kiegészítőkkel legyünk visszafogottabbak.

Nyáron nem nehéz stílusosnak lenni Fotó: Pixabay.com

„Most már nem kőbevésett szabály, hogy a cipő találjon a táskával, vagy minden fekete, vagy arany legyen rajtunk, sokkal inkább a szabad variációk világát éljük a divatban.

– javasolja a divattervező, aki szerint inkább találjuk meg az egyensúlyt, hogy ha a nyakékünk, dekoltázsunk hangsúlyos, akkor derékban is nem kell az legyen, vagy nem kell egy nagyon hangsúlyos táskánk legyen.

A cipővel is lehetünk bátrabbak Fotó: Pixabay.com

Azt javasolja, találjuk meg, hogy mit szeretünk hangsúlyozni magunkon és a többiben legyünk kicsit visszafogottabbak. Ami a színeket illeti, a zöldek, sárgák nagyon divatosak, az erős színek, a nagy minták, a virág, a geometrikus formák, de a sima fehér is. Reneszánszát éli a lenvászon, úgyhogy egy minimál szabású, földig érő, lenvászon ruhában nagyon sikkesek tudunk lenni, egy merész kalappal pedig feltűnő jelenségek is leszünk, ugyanakkor divatosak. Nagyon nagy szabadságunk van, bárki lehet nagyon könnyedén divatos.