Hosszabb nyaraláskor jó, ha kéznél van egy kisebb házi patika

Dósa Ildikó 2018. június 22., 15:38

Megkezdődött a nyári szünidő, ezzel együtt a szabadságolások, utazások ideje is. Gyógyszerésszel beszélgettünk arról, mit érdemes poggyászunkba tenni ahhoz, hogy a kisebb, szakemberi segítséget nem igénylő egészségügyi kellemetlenségek minél kevésbé zavarják nyaralásunkat.

A gyógyszereket sötét táskában, fénytől védett helyen kell szállítani és tár Fotó: Barabás Ákos

Utazás előtt hasznos, ha a csomagolást végző személy elgondolkodik azon, hogy az utazásban részt vevő családtagok közül valakinél fennáll-e valamilyen túlérzékenység, és ellenőrzi, hogy van-e megfelelő készítmény otthon, érvényes-e a szavatossága, vagy újat kell vásárolni. Ezáltal kis takarítást is végez a házi patikában, vagy éppen pótolja a hiányt. Az otthonunkban tartott és az utazásokkor szükséges alapcsomag kissé eltér egymástól, attól függően is, hova utazunk – mondta Sándor Anikó székelyudvarhelyi gyógyszerész. A krónikus betegeknek állandóan maguknál kell tartaniuk azokat a készítményeket, amelyeket napi szinten használnak.

Mind otthon, mind utazáskor hasznos, ha van nálunk láz-, illetve fájdalomcsillapító, főként ha kisgyerek is van a családban.

Ezek paracetamolt vagy ibuprofent tartalmaznak, azonban olyat érdemes vásárolni, amelyről az anyuka már tudja, hogy gyerekénél bevált. Az utazás gyakori velejárója a hányinger, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek esetében is. Ennek megelőzésére a patikus a gyakran álmosító tablettákkal szemben a tapaszt, illetve a szopóka formájában kapható készítményeket ajánlja, megjegyezve, hogy hatásosak a gyömbért tartalmazó gyógynövénykészítmények is.

Mértékletes étkezés és légkondihasználat

Mindannyian ismerjük a mondást, miszerint „ahány ház, annyi szokás”, éppen ezért megeshet, hogy olyan ételt fogyasztunk, amivel nem vagyunk megszokva, ilyenkor pedig jól jön az emésztést elősegítő tabletta.

Emellett nem árt a mértékletesség sem. A hasmenésre sem árt felkészülni, néhány szem hasfogót bepakolni. Bármikor számíthatunk egy hirtelen fellépő allergiás reakcióra, mely esetben jó, ha van kéznél antihisztamin, a kiütésekre kenhető kenőcs, valamint kalciumos pezsgőtabletta, amelyről tudományosan ugyan nem bizonyított, de a tapasztalatok alapján van pozitív hatása. 

– figyelmeztet a gyógyszerész. Hasznos lehet a gyulladáscsillapító is, amelyből – főleg túrázáshoz – tablettát és kenőcsöt is magunkkal vihetünk, együttes használatuk eredményesebb. A szintetikus kenőcsök erősebbek ugyan, de a gyógynövény alapú, úgynevezett lóbalzsam bedörzsölése is jól enyhíti a tüneteket.

Van pár gyógyszer, amit érdemes a házi patikánkban tartani. Képünk illusztráció Fotó: Boda L. Gergely

A nagy meleget jobban bírjuk légkondicionált helyiségben, azonban ennek is megvan a hátulütője, használata orrfolyáshoz, fül-, illetve szemgyulladáshoz vezethet. A tüneteket enyhítik a különböző cseppek, de a szemcseppnél figyelni kell arra, hogy felbontás után egy hónappal elveszíti sterilitását, ezért a dobozra rá kell írni a felbontás dátumát, hogy lejárata után ne használjuk. Köhögésnél, torokfájásnál pedig jó szolgálatot tehet a torokfertőtlenítő tabletta.      

Sebek és napszúrás

A felsoroltak mellett vigyünk magunkkal jód alapú fertőtlenítőszert, amely amellett, hogy hatékonyabb, hosszabb ideig eltartható, illetve sebport, steril gézlapot, ragtapaszt – fontos, hogy a ragtapasz alatt steril gézlap legyen. Ajánlott az Oximed spray is, amelyet horzsolásokra és égési sebre egyaránt használhatunk, ugyanakkor tartalmaz gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot. A napszúrást leginkább úgy kerülhetjük el, ha óvakodunk a déli napsütéstől és mindig hordunk valamilyen fejfedőt – jegyezte meg Sándor Anikó.

Ha valaki hányik, szédül, napon tartózkodás után fáj a feje, gyaníthatóan napszúrást kapott.

Ez esetben hűvös helyre kell vinni, és hidratálni. A hidratálás nem azt jelenti, hogy egyszerre sokat kell innia, hanem gyakran keveset. Ha tünetei erősödnek, feltétlenül orvost kell hívni, főleg gyerek esetében.

Tévhit, hogy a gyógyszerkészítményeket hűtőszekrényben kell tárolni, erre elég a sötétebb, hűvösebb kamra.

Utazáskor a bőröndbe téve, sötét kistáskában, dobozban szállíthatjuk, vigyázva arra, hogy amikor onnan kivesszük, fénytől védettebb helyre tegyük. Mindezek mellett „nem árt, ha van egy telefonos segítség, akár háziorvos, akár patikus. Ez azért jó, mert a hatóanyag megnevezésével segíthetnek abban, mit kérjünk egy külföldi patikában. Súlyosabb esetben pedig orvoshoz kell fordulni” – tanácsolta a szakember.