A net veszélyei: védekezés, de hogyan?

R. Kiss Edit 2018. június 27., 16:57

A szülőknek kell gondoskodniuk gyermekük online védelméről − hangzott el sokszor, sok helyen. De konkrétan mivel és hogyan lehet megvédeni a gyermeket az interneten terjedő kéretlen, erőszakos vagy szexuális tartalmaktól, hirdetésektől vagy esetleges visszaélésektől? Ehhez adunk néhány kapaszkodót.

A szülők felelőssége megvédeni a gyermeket az internet veszélyeitől Fotó: Pixabay.com

Az utóbbi időszakban helyi szakemberek is többször hangsúlyozták, a szülők felelőssége megvédeni a gyermeket az internet veszélyeitől. Ehhez számos eszköz van, módszerek, programok, alkalmazások, első látásra elég bonyolultnak is tűnik ezek rendszere. De érdemes rászánni az időt, és körülnézni, mit tehetünk a gyermekekért ezen a téren. Balázs Brigitta, a csíkszeredai Juventutti Alapítvány illetékese, aki több összeállítást közölt szervezetük weboldalán a biztonságosabb internetezés témájában, úgy gondolja, a különböző szűrő és blokkoló programok nem garantálnak teljes biztonságot a gyermekek számára, de egy megtett lépést jelentenek annak érdekében.

A routernél ajánlott kezdeni

János-Széll István csíkszeredai programozó szerint a legegyszerűbb, ha a router beállításait használják a szülők a biztonságosabb internetezéshez, otthonában ő is ilyen védekezést használ. A routerek − az internetkapcsolat megosztására szolgáló eszközök − újabb generációs típusain be lehet állítani, hogy az otthon használt eszközök közül melyiken korlátozzuk az internethasználatot, meg lehet adni tehát

például azt, hogy a gyermek táblagépén hánytól-hányig legyen internet-hozzáférés.

A router MAC-szűrő funkcióját használva be lehet állítani ugyanakkor azt is, hogy más eszköz nem csatlakozhat a hálózatunkhoz, ezzel ki lehet védeni, hogy például a vendégségbe érkező barátok telefonján lásson nem kívánt tartalmakat a gyermek. Egyes routereken ugyanakkor tartalmat is lehet szűrni: az URL-szűrő segítségével be lehet állítani, hogy milyen weboldalakat érhet el, illetve milyeneket nem láthat a gyermek, ugyanakkor egyes kulcsszavak keresését is korlátozni lehet.

Érdemes a speciálisan gyermekeknek létrehozott keresőket használni Fotó: Pexels.com

A routerre olyan jelszót kell beállítani, amit csak a szülő tud, az innen megadott biztonsági intézkedések másik előnye pedig, hogy akkor is érvényben maradnak, ha a gyermek újrainstallálja az operációs rendszert – fejtette ki a programozó. Hozzátette, utóbbi lépés rendszerint nem okoz már gondot a számítógépen némi otthonossággal mozgó gyermekeknek.

Programok, alkalmazások

A Juventutti.ro weboldalon a Blog menüpont alatt lehet megtalálni a biztonságosabb internethasználatra vonatkozó cikkeket. Annak érdekében, hogy a gyermek minél kevesebb reklámmal, illetve nem gyermekeknek szóló tartalommal találkozzon, a speciálisan gyermekeknek készített oldalak felkeresését tanácsolják,

használni lehet például a gyermekeknek létrehozott keresőket, mint a www.kids-search.com vagy a www.kiddle.co.

Vannak reklámblokkoló programok is, amelyeket telepíteni lehet a gépre, egy keresés nyomán számos ilyen közül lehet válogatni.

Korlátozhatjuk az internethasználatot, meg lehet adni, hogy a gyermek táblagépén hánytól-hányig legyen internet-hozzáférés Fotó: Pixabay.com

Az eszközökön működő operációs rendszerek is lehetőséget nyújtanak a biztonságosabb netezésre, például a Chrome segítségével is lehet sajátos beállításokat eszközölni.

„A fiatal gyermekek esetében az lehet a megoldás, ha létrehozol egy felügyelt felhasználói fiókot a Chrome-on (Supervised User), ezáltal felügyelni tudod tevékenységét, s korlátozni az általa elérhető oldalakat" 

− olvasható a Juventutti weboldalán.

A mobileszközök és felhőalapú technológiák előnyeit használja a gyermekek online tevékenységének biztonságosabbá tételére a DinnerTime Plus ingyenes alkalmazás – mutatnak rá a Juventutti weboldalán. Írásuk szerint ez az alkalmazás lehetőséget ad például arra, hogy a szülő betekintsen gyermeke tevékenységeibe saját készülékén keresztül, emellett pedig az egyes oldalak, alkalmazások korlátozása mellett be lehet állítani különböző szüneteket is, amikor az aplikáció leblokkolja a gyerek készülékét. „Érdemes még tájékozódni, és utánaolvasni például a Qustodio, a FamilyShield, vagy a Kidlogger alkalmazásoknak, amelyek kínálnak ingyenes lehetőségeket. Vannak természetesen fizetős alkalmazások is” − mutatnak rá.

A szülők elsősorban mutassanak jó példát gyermeküknek a különböző számítástechnikai eszközök használatát illetően Fotó: Pixabay.com

A mobileszközökön is több biztonsági beállítás van, érdemes ezeket is átbogarászni, mielőtt a gyermek ilyet kap a kezébe.

YouTube, Facebbok

Nem jelentenek teljes garanciát, de a két népszerű weboldal, a videomegosztó YouTube és a közösségi oldal Facebbok is kínál biztonsági beállításokat.

A Youtube-on be lehet állítani a Korlátozott módot,

ezzel is csökkentve a felhasználói visszajelzések alapján zavarónak, agresszívnek, nem oda illőnek ítélt videók véletlenszerű megjelenését. Ez nem szünteti meg ugyanakkor a videók közben beugró reklámokat, vagy a bizonyos videók alatt megjelenő és elolvasható kommenteket. A Facebook biztonságosabb kezelésére a biztonsági beállítások és adatlap-információk láthatóságának a közös áttekintését ajánlják a Juventutti weboldalán.

„Az, hogy lefele görgetve mibe botlik a gyermek, nagyban függ az általa kedvelt oldalaktól, a csoportoktól, amihez csatlakozik, ismerőseitől. Beszélj vele, és magyarázd el, hogy nem az ismerősök mennyisége, hanem az online ismerősi kör minősége a fontosabb. Ha fiatalon tudatosul benne ez a dolog, hogy tényleg csak ismerősöket fogadjon el a Facebookon, és időről-időre végeztek egy-egy „takarítást", szelektálást, akkor fontos lépést tesztek a megelőzés érdekében.

Nagyon gyakran ugyanis a valójában nem ismerős online ismerősök azok, akik álprofilok mögé bújva elkezdhetik zaklatni, bántani a gyermeket" − figyelmeztetnek az alapítvány cikkében.

A netes tartalmat szűrő és blokkoló programok nem garantálnak teljes biztonságot a gyermekek számára, de egy lépést jelentenek annak érdekében Fotó: Pixabay.com

Szakemberek tanácsai

Balázs Brigitta két honlapot ajánl a szülők figyelmébe: a saferinternet.hu és az oradenet.ro weboldalakon számos hasznos tanácsot, tippet találnak a szülők. Az oradenet.ro weboldalt működtető Salvaţi Copii romániai civil szervezet szakemberei azt tanácsolják, a szülők elsősorban mutassanak jó példát gyermeküknek a különböző számítástechnikai eszközök használatát illetően. Bizonyosodjanak meg arról, hogy a gyermekük hozzájuk fordul, ha gond lenne, szabjanak meg a gyermekkel közösen szabályokat az eszközök használatára, legalább egy héten egy órát szánjon a szülő a gyermeknek megfelelő online eszközök keresésére, beazonosítására, használjon szűrő és szülői felügyeletet biztosító programokat a kéretlen tartalmak korlátozására, beszéljen a gyermekkel az internet veszélyeiről és előnyeiről is – ajánlják a szervezet honlapján.