Hogy ne érjenek meglepetések. Hasznos tanácsok a nyaralás előtt állóknak

Kádár Hanga 2018. június 29., 14:45

Vakációzás előtt sokszor gondot okoz, hogy vajon melyik szállodát válasszuk, mi lehet az ár mögött, honnan tudhatjuk meg, hogy oltás szükséges-e az adott országba, valóban jobban megéri-e a bolgár tengerpart, vajon közel lesz-e a part. Szakértőtől érdeklődtünk, hogyan tudunk felkészülni az utazásra.

Sok apró körülménytől függ, hogy végülis, kellemes lesz-e a nyaralás Fotó: Pixabay.com

„Mindig függ az úti céltól, hogy éppen mit kell hangsúlyosabban figyelembe venni, a szállás pontozását azonban soha sem szabad kihagyni. A Bookingon található értékelések általában tükrözik a valóságot” – mondta el a Ligetnek László István, a Hargita Tours utazási iroda munkatársa. Vannak azonban olyan hasznos információk, amelyeket a szállásfoglalással kapcsolatos internetes oldalakon nem találunk meg, ilyen legtöbbször a szálláshely és a tengerpart közötti távolság is. László István felhívta a figyelmet: sokan nem gondolnak erre, holott

egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kell gyalogolni, illetve dombos útrészen kell-e az adott távot megtenni a partig,

pláne, ha kisgyermekes család nyaral. Erre érdemes külön, a szállást működtetőnél rákérdezni. Az utazási iroda munkatársa szerint mindig járjunk alaposan utána, hogy miért kedvezményes egy adott szoba vagy szálláshely az átlagos felhozatalhoz képest. Sokan, a nyaralásból hazatérve azért panaszkodnak, hogy a kert vagy tengerpart látványa helyett a szomszéd szálló erkélyeinek látványa fogadta a vakációzót az olcsóbb árért cserébe. Ugyanakkor sokszor azért kedvezményes a szállás, mert a hely kocsma mellett vagy felett található, esetleg a szoba a szállodai folyosón a zajos légkondicionáló mellett van.

Tavasszal túra, nyáron csobbanás

Vannak továbbá olyan országok, amelyekben nem a megszokott áramforrásokat használják: ha nem akarjuk, hogy minden elektromos készülékünk hamar lemerüljön, nézzünk utána, hogy az általunk meglátogatni kívánt államban milyen a fali áramtelep. Angliában például lapos, három ágas csatlakozók passzolnak az áramforrásba, de az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Egyiptomban sem a nálunk szokványos telepeket használják. Tájékozódjunk erről indulás előtt és szükség esetén szerezzünk be adaptert.

Egy kisgyerkes család esetében biztosan nem mindegy, hogy milyen messze van a szálláshelytől a tengerpart Fotó: Pixabay.com

Érdemes az időzítésre is figyelni: ősszel, tavasszal a szervezett, idegenvezető segítségével bejárható kulturális körutak a legajánlottabbak múzeumlátogatással, városnézéssel, a meleg országokban ugyanis ilyenkor még alkalmas a hőmérséklet a hosszabb túrákra, gyaloglásra. Nyáron azonban a tengerpart a legjobb választás, ha mediterrán, esetleg trópusi éghajlati övezetbe tartozó országba szeretnénk ellátogatni, hőségben ugyanis nem a legalkalmasabb ógörög romokat megcsodálni. Ha szállodába megyünk, sok esetben ajánlott elgondolkodni a teljes ellátásra való befizetésen, mert a turista célpontnak számító városok éttermeiben általában nagyon drága egy étlapról rendelt ebéd, vacsora s bár elsőre soknak tűnhet, anyagilag mégis okosabb döntés, ha az all inclusive lehetőséget választjuk.

A városnéző túrákat érdemes inkább tavasszal, ősszel bevállalni Fotó: Pixabay.com

„Ha tengerpartot keresünk, Bulgária legtöbb esetben jobban megéri, mint a román tengerparti nyaralás, ugyanis ugyanazért az árért, de sokszor olcsóbban teljes ellátással, jobb körülmények között nyaralhatunk. Míg Romániában kevés az all inclusive-opció a szállodákban, és az is nagyon drága, addig a bolgároknál sokkal kiválóbb az ellátás, és nincs is messze. Bulgáriában és Törökországban egyébként a négy csillagos szállodákban éri meg leginkább szobát foglalni a méltányos áron való jó ellátásért”

– magyarázta László István. Ha időben eldöntjük, hogy jövőre nyaralni megyünk, október és december között olcsón juthatunk jegyekhez, szálláshoz az úgynevezett first minute-jegyekkel. Az early booking már valamivel drágább, de még mindig nem szezonális ár – az ilyen jegyeket január és május között lehet megvásárolni.

Olcsó húsnak híg a leve?

Aki nem szereti a szervezéssel járó teendőket, annak érdemes utazási irodához fordulnia, ott ugyanis készen mindent lefoglalnak, busz-, illetve repülőjegyet megvásárolnak az utasnak. A lefizetett ár pedig a reptéri transzfert is tartalmazza, illetve az iroda alkalmazottai odafigyelnek a nyaraló igényeire. László István elmondta, sokan személyesen megszervezett útjukról jöttek haza panaszkodva, hogy az olcsóbb, úgynevezett economy room a földszinten volt, szép kilátás nélkül, ami rontott a tökéletesre tervezett nászút hangulatán.

A kilátástól is függ, hogy mennyibe kerül a szoba Fotó: Pixabay.com

„Legtöbben nem tájékozódnak előre, hogy a szállodájukhoz közel eső part homokos, kavicsos vagy sziklás és csak utólag tapasztalják meg, hogy rossz helyet választottak. A szállodai árak általában tükrözik a minőséget, a környezetet. Így a nagyon olcsó mindig rejteget valamit, aminek érdemes utána járni, sokszor ugyanis egy negyven eurónyi többleten múlik, hogy jól érezzük magunkat a vakáción” – fogalmazott az utazási iroda munkatársa. Tanácsai szerint arra is oda kell figyelni, hogy az általunk választott repülőgép-társaságnál milyen méretek érvényesek a csomagra, sok esetben ugyanis a többletfizetés váratlanul éri a repülőtéren az utast, de olyan példa is előfordult, hogy egy kézipoggyászban felejtett körömvágó olló okozott fennakadást. A terrormerényletek miatt pedig az előírásokat a reptereken napjainkban szigorúbban betartják Európa-szerte. Az adott társaság honlapján tájékozódjunk a szabályokról csomagolás előtt. Ugyanakkor a nyári szezonban ajánlott indulás előtt legalább két és fél órával kimenni a reptérre, mert általában akkora a tömeg ebben az időszakban, hogy könnyen lecsúszhatunk a gépről a hosszadalmas bejelentkezés, csomagmérés miatt.

Biztosítsuk egészségünket!

Külföldi utazás előtt ne feledkezzünk meg az egészségügyi biztosításról sem: két típusút is köthetünk. Az egyszerű változat esetén az utazás idejére 50 ezer euró értékű egészségügyi biztosítást kötnek személyenként, amely nem csak Európában, de a világ bármely országában érvényes. A második típusú, az úgynevezett biztosítás plusz Storno az utazás előtti időszakot is tartalmazza, azaz, ha baleset vagy elsőrendű családtag halála miatt lemondja valaki a kirándulást, akkor az utazásszervező által visszatartott összeget a biztosító kifizeti a turistának. A második típust az irodák általában korai előfoglalások esetén vagy gyerekes családoknak szokták ajánlani, de abban az esetben is hasznos, ha például az autó indulás előtt váratlanul lerobban, és le kell mondani a vakációt.

A saját magunk szervezte utazásnál még fontosabb figyelni a részletekre Fotó: Pixabay.com

Ha pedig már a biztosítás megvan, a lehetséges betegségekre is gondolhatunk, ugyanis

nem kell elhagynunk  Európát az egzotikus fertőzésekért.

A különböző országokba való belépéshez szükséges oltásokról általában a külügyminisztériumnál érdeklődhetünk, de a követségeknél, az utazási irodák többségénél, illetve ezek honlapjain is találunk információt. Európában ma legtöbb országban van nemzetközi oltóközpont vagy országos epidemiológiai központ (ez nálunk a Societatea Romana de Epidemiologie), ahonnan kérni lehet az oltást. Ezek az oltások azonban nincsenek benne a biztosításban, külön kell az utasnak fizetnie rá. Kötelező oltás legtöbb esetben a sárgaláz esetében érvényes például Argentína, Brazília, Peru, Kenya, Mauritánia területére, de ajánlott oltások is vannak malária, hastífusz, veszettség, hepatitisz ellen egyebek mellett Görögország, Egyiptom, Indonézia, Málta, Thaiföld esetében. Nyaralás előtt pedig legyenek esti olvasmányok az utazási blogok, amelyeken számos hasznos tippet találunk egyes országok gasztrokultúráját, időjárását tekintve: Angliában például soha ne induljunk el pulóver és esőkabát nélkül a szállodából, egy napsütötte reggel ugyanis könnyen csúfos viharba válthat át váratlanul.