Veszekedéssel induló szerelmi vallomás: új magyar nyelvű dallal rukkolt elő Vizi Imre

Szász Cs. Emese 2018. július 04., 14:07

Bár veszekedéssel indul a videoklipje, mégis igazi szerelmi vallomás Vizi Imre új dala, a Nélküled. A Románia Hangja tehetségkutató felfedezettjének ez a harmadik megjelent magyar nyelvű dala, a tizenöt nyelven éneklő művész ugyanis a magyar daloktól „fél” a legjobban.

Vizi Imre szerelme hiányában írta meg a dalt

„Nem hiszem el, basszus! Nem hiszem el, hogy megint ez történik!” – ezzel az indulatos felvezetéssel s egy párkapcsolati vita végével indul Vizi Imre Nélküled című dalának videoklipje, amely egyre népszerűbb a videó- és zenemegosztó portálokon, de már egyre több rádióban is hallható.

Külföldi kiruccanáson született

Az énekes harmadik dalának születéséről elmondta, hogy a dal alapja egy külföldi kiruccanás alkalmával született. „Svájcban voltam koncertezni, de nagyon rövid időn belül oda kellett érni, ezért Zsuzsi nélkül mentem. Báthori Zsuzsánna a barátnőm és a menedzserem. Első alkalommal amúgy együtt voltunk Svájcban, nagyon szerettük, Svájc olyasmi, mint Erdély kétszáz év múlva, nagyon vagány. Egyedül viszont már nem volt olyan vagány, mert nem volt, akivel megosszam ezt az egészet. Eszembe jutott a norvégiai út, amit szintén egyedül jártam be Zsuzsi nélkül, s folyamatosan küldtem neki a képeket, hogy ezt látom most, meg azt, és arra a következtetésre jutottam, hogy akárhová megyek, semmi sem olyan szép, ha Zsuzsi nincs velem.

Szerintem ez nem egy olyan gondolatmenet, ami egyedi lenne, sokan így vannak, akik boldog kapcsolatban élnek, hogy ha nincs ott a szeretett ember mellettük, nem nagyon tudnak örvendeni semminek”

– mesélte az énekes. Ebből született a dal refrénje: „Az Alpok nem szépek nélküled, a fjordok sem szépek nélküled, az alföld sem szép nélküled, de a tenger sem szép nélküled”.

Nem könnyű magyarul írni

A négy soros refrén gyorsan megszületett szövegileg és zeneileg is, de a többit hiába kínozta Vizi, nem ment,

akkor kért segítséget régi zenésztársától, a Titán együttes frontemberétől, Szabó Elődtől.

„Én sokkal jártasabb vagyok az angol szövegekben, a magyar nyelv iránt viszont nagy felelősséget érzek, mert egyedi nyelv ezen a világon, emiatt nagyon félek magyarul írni, inkább egy profit kérek meg, mint amilyen Előd is, aki ezt csinálja 18 éve. Ez látszik is a dalon, nagyon érdekes párhuzam van a refrén és a szöveg között, a refrén olyan egyszerű, a dalszöveg meg komplikált, lírai, neoromantikus majdnem” – mutat rá Vizi.

Kellett a konfliktus

A szerelmi vallomás mégis egy különleges videoklipet kapott, „kellett a konfliktus” – állítja az énekes. A klip ugyanis egy párkapcsolati veszekedéssel kezdődik, amikor Vizi Imre felmérgelődve hagyja ott klipbeli barátnőjét – akit amúgy Ráduly Zsófi zenésztársa alakít. „Tudod milyen az, amikor felmérgelődsz, kiakadsz, olyan dolgokat mondasz, amiket nem kéne, aztán elmész, s amíg körbejársz, rájössz, hogy ezt sem kellett volna mondanom, azt sem kellett volna mondanom. De jaj, én biztos nem kérek bocsánatot, de akkor meg nélküle nagyok. Nélküle pedig ugye nem szépek a fjordok, nem szép ez sem, az sem. Akkor ügyesen nyeljük le azt a nagy büszkeséget, s menjünk vissza” – foglalja össze a klip lényegét.

Az énekes tizenöt nyelven énekel

 A forgatás amúgy három nap alatt lezajlott, még akkora szerencséjük is volt, hogy elmentek Besztercére forgatni, ahol egy nagy eső volt, másnap pedig hétágra sütött a nap, így különböző színvilágban tudták felvenni a jelent és a visszaemlékezős részeket, így született meg a végeredmény.

Tizenöt nyelven énekel

Vizi Imrének amúgy ez a harmadik magyar nyelvű megjelent dala a Szörnyeteg és az Olvasni jó után, emellett van három-négy angol nyelvű s ugyanannyi román is.

„Már egy koncertet le tudok nyomni a saját dalaimmal erdélyi közönségnek, amelyiknek nem furcsa, hogy magyarul is énekelek román közönségnek, meg románul is énekelek magyar közönségnek”

– mutat rá Vizi, aki amúgy tizenöt nyelven énekel és hat nyelven beszél, s ezt a számot folyamatosan bővíti is, most épp norvégul tanul. A július nála amúgy Ausztriában kezdődött, és majd Svédországban ér véget, közte pedig idehaza koncertezik.