Magas vitamin, alacsony károsanyag-tartalom: az idénygyümölcsök

R. Kiss Edit 2018. július 04., 15:30

A szakemberek az idénygyümölcsök fogyasztását szokták ajánlani, de miért is? És miért annyira egészséges a ribizli, málna, áfonya, egres? Mi van ezekben a gyümölcsökben, és milyen hatással vannak az emberi szervezetre? Szász Hunor dietetikusnak tettük fel kérdéseinket.

Szedhetők, vásárolhatók. Értékes tápanyagokban gazdagok az idénygyümölcsök Fotó: Barabás Ákos

Nemcsak a piacokon lehet megvásárolni, hanem a kertekben is lehet szemezgetni idénygyümölcsöket a fákról, bokrokról: ribizlit, málnát, egrest. Az áfonya is érik, aki nem megy ki a természetbe maga szedegetni, az a piaci árusoknál talál bőven ebből a gyümölcsből.

Maximális tápérték

Több oka van annak, hogy az idénygyümölcsök fogyasztását szokták ajánlani, ezek közül a legfontosabb ezen gyümölcsök magas vitamin-, valamint alacsony károsanyag-tartalma – emelte ki Szász Hunor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház dietetikusa. Kifejtette, a termesztett gyümölcsök esetében a termelők ebben az időszakban kevesebb vegyszert használnak a szükséges mennyiség előállításához és a megfelelő minőség eléréséhez. Ugyanakkor pedig ebben az időszakban a sok napsütés révén a fotoszintézis a maximális érlelést biztosítja, és megfelelő tápérték kialakulására nyújt lehetőséget.

„Július elején ajánlott fogyasztani az epret, erdei szamócát, málnát, egrest, meggyet, ribizlit, dinnyét. A barackot és a nektarint a nyár közepe és vége felé érdemes beszerezni.

Utóbbi két gyümölcsöt vásárláskor az illata szerint, illetve keménysége alapján is lehet válogatni: minél puhább és sajátosabb illatú, annál finomabb” − osztotta meg a szakember.

Akinek kertből nem hozzáférhető, a piacon is próbálkozhat beszerzésükkel Fotó: Balogh Orsolya

Hozzátette, ebben a periódusban a termékek alacsonyabb piaci ára is előnyt jelent.

Értékes ribizli

A ribizli talán az egyik leginkább hozzáférhető idénygyümölcs, sok falusi kertben megtalálható. Amint a dietetikustól megtudtuk, a ribizlinek jelentős C-vitamintartalma van, ráadásul a B1-, B2-, B6- és E-vitaminok is jelen vannak benne, amelyek a szervezetünk optimális működését segítik elő. Ugyanakkor ez a gyümölcs fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, tumorellenes hatása van, gyorsítja az emésztést és szabályozza a cukorszintet. A piros ribizlinek fontos szerepe van az emésztésben, a húgysav lebontásában, a májfunkciók fenntartásában és természetes antibakteriális hatású. A fekete ribizli magas C-vitamintartalmú, ajánlott a vérszegénységben szenvedőknek magas vas- és kalciumtartalma miatt, ugyanakkor a rákbetegségek megelőzésére is indikált, gyulladáscsökkentő hatású – sorolta fel a dietetikus, hozzátéve, hogy nyersen való fogyasztása ajánlott. A ribiszke vagy fehér ribizli rostban gazdag, zsírégető hatású, az anyagcsere fokozásban, a rák megelőzésében van szerepe.

Az összes ribizlifajtának kiemelkedő a vitamintartalma és ásványi sóösszetétele

– emelte ki a szakember, aki szerint ennek a gyümölcsnek nem szabad hiányoznia a mindennapi étkezésből.

Ízletes medvecsemege

A málna is elérhető gyümölcs, és amellett, hogy finom, egészséges is. Szász Hunor rámutatott, a málna A-, C-, E-, B-vitamintartalma kiemelkedő, és ásványi anyagokat is tartalmaz. „De ugyanakkor immunerősítő, antibakteriális, méregtelenítő hatású és vesebarát. E medvecsemege rendszeres fogyasztása ajánlott az íze miatt is, de főként az összetétele miatt, nyersen, süteményben, szirupként egyaránt” − sorolta fel a dietetikus.

Vitaminban gazdag meggy

Cseresznyét, meggyet találunk a piacon, de a kertekben is. „A meggy vitamintartalma nagyon gazdag. Akár a már említett gyümölcsöknél, magas a C-vitamin tartalma, emiatt náthás megbetegedés esetén a meggyszörp, meggylé fogyasztása segíti az immunrendszert. Napi 250 ml ajánlott ebből. A meggy B1-, B2-vitaminokat is tartalmaz, ásványi anyagok is felhalmozódnak benne. A szív, a máj, a vese és az érrendszer működését is elősegíti. Ugyanakkor tökéletes desszertek ízesítésére” − ismertette Szász Hunor.

A főzés, illetve a tartósítás során mindenik gyümölcs veszít tápértékéből, ezért, ha lehet, akkor nyersen vagy aszalt formában együk ezeket Fotó: Kristó Róbert

Savanyú, de egészséges

Savanykás íze és egyes fajták szőrös felülete miatt kevésbé közkedvelt gyümölcs az egres. Ennek a bogyós gyümölcsnek kiemelkedő a C-vitamintartalma, emellett B1- és A-vitamint is tartalmaz. Kálium, kalcium, foszfor és egyéb ásványi anyagok is előfordulnak benne, ezek mind elősegítik szervezetünk működését, akár éretlenül is megehetjük – tudtuk meg. Emellett emésztési zavarokra, lázra, gyulladásra, székrekedésre nyújthat megoldást. Nyersen, befőttként, leves formájában is fogyasztható ez a savanyú finomság – tette hozzá a dietetikus.

Antioxidáns hatású áfonya

Bár inkább nyár végére jellemző, a piacon már árusítják a vadon termő áfonyát is. A szakember felsorolta, ez a gyümölcs is a belső szerveinkre van pozitív hatással, a szívre, a májra, az emésztőrendszerre, de ugyanakkor a szemre is. Vércukorszint-szabályzó és antioxidáns hatása van, ami csak rosszat jelent a rákos sejtekre nézve – fűzte hozzá Szász Hunor. Emellett C- és K-vitamint tartalmaz és rostdús ez a gyümölcs, amely a dietetikus szerint az egészséges étkezés egyik alapja kell legyen.

Nyersen a legjobb

A főzés, illetve a tartósítás során minden zöldség vagy gyümölcs veszít tápértékéből, ezért, ha lehet, akkor nyersen vagy aszalt formában együk ezeket − tanácsolja Szász Hunor. Az említett és a többi kerti gyümölcsöt is szabadon, bármilyen mennyiségben lehet fogyasztani, alacsony kalóriatartalmuk, illetve szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásuk miatt is.

„Reggelire, tízóraira, desszertnek, ebéd után vagy uzsonnaként kellene enni ezeket.

Aszalt formában a nagyobb cukortartalom miatt nem ajánlottak a cukorbetegeknek, nyersen viszont a fogyókúrabarát étkezés alapjai. Lehet joghurttal, kefírrel, aszalt formában müzlivel vagy kukoricapehellyel. Ha vásároljuk ezeket, akkor oda kell figyelni a gyömölcs eredetére, megnézni színét, keménységét, illatát” − összegezte a dietetikus.