Világzenei kavalkád a mérai csűrfesztiválon

Bede Laura 2018. július 18., 15:30

Tizenhat fellépő, öt ország, négy porta, három kontinens – számokban így lehetne leírni a 3. Méra világzenei csűrfesztivált, viszont a zenei műfajok kavalkádja és az előadóművészek története sokkal vonzóbb lehet a látogatók számára.

Nyerjen fesztiválbelépőt! Játékunk részletei a cikk alján olvashatóak Fotó: Facebook/Méra World Music

A szervezők már első nap különleges együttesekkel „csalogatnak” a Kolozsvártól csupán 13 kilométerre levő településre. A szászcsávási Nadara cigányzenekar az erdélyi népzenét népszerűsíti, a magyarországi Putripop pedig könnyed szövegvilágú hegedű- és énekcentrikus folklorral, táncház és erdélyi cigányzene ötvözetével várja a fesztiválozókat.

Az estét a szintén magyarországi Ferenczi György és a Rackajam zárja. A formáció fúziós zenét játszik, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove.

Fotó: Facebook/Méra World Music

Szombaton, augusztus 4-én színpadra lép a rhytm&blues műfajt képviselő kolozsvári Nightlosers együttes, valamint a magyarországi világzene egyik jelentős képviselője, a Besh o droM zenekar, amely balkáni és román cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöz magyar zenével, de játszik sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat. A nemzetközi együttesek sorát bővíti a chilei deRuts: az együttes minden tagja különböző országból és kulturális környezetből jön. Ami összehozza őket, az éppen maga a világzene és a gondolat, amelyet a világzene szó magában rejt.

Vasárnap is dél- és észak-amerikai ritmusokra bulizhatnak a fesztiválozók. Az Egyesült Államokból érkező Laura Lackey's Rhythm Revue a swing, jazz, blues és gospel sajátosságait ötvözi. Színpadra lép a tavalyról jól ismert a mexikói Guajiro Calentano, amely a son calentano és afro-guerrerense stílust kolumbiai, francia, spanyol, brazil, guadalupe-i elemekkel gazdagítja. Fellép a marosszéki Eztán folk-fúziós zenekar és az estét a magyarországi Oláh Gipsy Beats zárja, melynek zenéje egyszerre hagyományos és modern. A kórus hét férfi és két női tagjának hangzását a hagyományos kanna, kanál, gitár mellett a főként a balkáni zenékből ismert rézfúvósok, akkordion, basszusgitár, dob, és percussion hangszerek egészítik ki.

Az autentikus kalotaszegi hangok kedvelőinek szól a pénteki programkínálat, mivel ekkor kerül sor a Fölszállott a Páva gálaműsorra,

valamint színpadra lép a máramarosi Grupul Iza és a magyarországi Fonó zenekar, amely Európa és a világ számos, híres koncerttermeiben zenélt már, azonban, a legemlékezetesebb fellépéseik Erdély, Moldva és Magyarország apró falvaiban voltak. A zenekar tagjai rendszeresen gyűjtenek zenét a Kárpát-medencében. Ezt a sokszínű hagyományt mutatják meg a csillagos mérai éjszakán.

Természetesen minden este összegyűlnek a csűrben Kalotaszeg, Szászcsávás és Palatka legjobb muzsikusai,

hogy hajnalig húzzák a talpalávalót a táncolni vágyóknak a tőlük megszokott virtuozitással és energiával. A táncházak házigazdája a budapesti Erdőfű zenekar, amelynek két prímása a tavalyi mérai csűrfesztiválon szervezett I. Kalotaszegi prímásverseny I., illetve III. helyezettje lett.

Fotó: Facebook/Méra World Music

A szervezők a gyerekekre is gondoltak: naponta este 6-ig kézműves foglalkozásokkal, zenével, tánccal, énekkel, mesemondással várják őket. Szombat délután pedig Bognár Szilvia családi koncerttel várja a kicsiket. Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetik a hallgatóságot a titkos úton, Moldvától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig.

Nyerjen fesztiválbérletet!

Amint már megszokhatták, a Ligeten nem csak azért írunk a nyár erdélyi fesztiváljairól, hogy tájékoztassuk róluk olvasóinkat, hanem azért is, hogy lehetőséget nyújtsunk egy nyereményjátékra. Ezúttal sincs ez másképp, a Méra világzenei csűrfesztivál szervezői három darab fesztiválbérletet kínálnak fel a Liget olvasóinak.

Aki meg szeretné nyerni ezek valamelyikét, annak a következő dolgot kell tenni:

jelezni kell részvételi szándékát a fesztivál Facebook-eseményoldalán, majd egy frappáns kommentet írni a Liget Facebook-oldalára, a jelen cikket népszerűsítő bejegyzés alá. A hozzászólásokat egy agyament zsűri fogja kiértékelni, a három legfrappánsabbnak ítélt komment szerzője egy-egy fesztiválbérlettel gazdagodik. A hozzászólásokat július 29-ig várjuk, eredményt július 30-án hirdetünk, amint az agyament zsűri – esetleg a beérkező lájkok által is befolyásolva – elhatározza magát. Humort és kreativitást!

Fotó: Facebook/Méra World Music