Élt húsz évet, szerettük: a Yahoo Messenger

Szász Cs. Emese 2018. július 19., 16:06

Fent vagy Messengeren? Láttad, milyen státuszt írt ki? Biztos láthatatlanná tette magát! Vagy csak „Busy” (avagy elfoglalt)? – ilyen és ehhez hasonló beszélgetések voltak pár éve még a Yahoo Messengeren, amely hosszú évekig a cybertér alapvető szociális eszköze volt. Aki nem volt fent, az kimaradt valamiből. A Yahoo Messenger azonban bezárt.

A jól ismert ikon már nem mindenkinél került fel a telefonra Fotó: 123RF

Húsz év után bezárt a Yahoo Messenger szolgáltatás. Bár évek óta nem használtam, mégis szomorúan hallottam a hírt. Nem tudom felidézni, hogy mikor messengereztem utoljára.

Pedig valamikor a számítógépemmel együtt indult a Yahoo Messenger is.

Ha másképp nem, legalább invisible (láthatatlan) módban, hogy ha mások nem is tudják rólam, én tudjam, hogy ki van fenn, kivel lehet(ne) csevegni.

A Yahoo Messenger története húsz évre nyúlik vissza, és a maga idejében hasonlóan népszerű volt, mint mostanság a Facebook Messenger, a Skype vagy épp a Whatsapp. A Yahoo azonnali üzenetküldő szolgáltatásának

története 1998-ban kezdődött, akkor még Yahoo! Pager néven jelent meg.

Az átnevezés 1999. június 21-én történt meg. Debütálásakor a csevegőszolgáltatások még fejlesztés alatt álltak, a Yahoo Messenger előttünk fejlődött. Eleinte csak egyszerű üzenetek váltására adott lehetőséget, de aztán a mosolygós emotikon helyére feltölthettünk saját képet, kiírhattunk egy-egy „státuszüzenetet” magunkról, amibe belefért az is, hogy fáradt, szerelmes vagyok, de csöpögős, vicces idézetek vagy valakinek szánt üzenetek is jelezhették, hogy most éppen milyen állapotban vagyunk. De jelezni tudtuk, milyen zenét hallgatunk, s az évek során fájlok megosztására, partnereink csoportosítására, valamint csoportos beszélgetésekre is lehetőségünk lett. Egy idő után videóhívásokra, más programokkal való átjárhatóságra is lehetőség volt, sőt, telefonra letölthető Yahoo Messenger alkalmazás is született. Ezt azonban én már nem használtam.

Az újabb üzenetküldő szolgáltatások az évek során elhomályosították a Yahoo Messenger népszerűségét Fotó: Pexels.com

A Facebook sokunk életében – így az enyémben is – átvette a terepet, s míg régen, ha a messenger szót hallottam, a Yahoo azonnali üzenetküldőjére gondoltam, ma már ez a Facebook csevegőfelületét jelenti. S bár egy ideig párhuzamosan használtam a különböző felületeket, valamikor a Yahoo Messenger kikopott a szokásaimból. Már nem indult el a számítógépemmel egyszerre, már nem figyeltem éberen, hogy ki van online velem együtt akár éjjel háromkor is, már nem éreztem úgy, hogy lemaradok, ha nem lépek fel. Mert egy darabig úgy volt: míg Magyarországon például „emeseneztek”, vagyis az MSN Messengert, később Windows Live Messengert használták, nálunk a Yahoo Messengere jelentette a szociális kapcsolathálót az interneten. Mivel környezetünkben egyre többeknek lett fiókja, kimaradni ebből szociális hátrányokkal járhatott.

De az évek során az új üzenetküldő szolgáltatások, mint a Facebook Messenger és a WhatsApp elhomályosította a Yahoo Messenger népszerűségét. Mára gyakorlatilag teljesen eltűnt a felhasználói bázisa, ezért július 17-én teljesen bezárt.

Élt húsz évet, négy hónapot és nyolc napot. Szerettük.