Kalotaszeg, a világ, meg a zene – augusztus 2–5. között rendezik a Méra Világzenei Csűrfesztivált (x)

2018. július 30., 15:43

A kalotaszegi Mérán egy falusi portán, az úgynevezett Szarka-telekben számos kulturális tevékenység és rendezvény talált otthonra.

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Varga Zoltán és Bethlendi András, a Kalotaszegi Néptáncegyüttes alapítói friss életet leheltek a Szarka-telekbe a rendszerességgel megrendezett táncházakkal és a Kalotaszegi Vándor Néptánctáborral. 2016-ban nagy lélegzetet vettek, és elhatározták, hogy megmutatják a világnak Kalotaszeget. Sőt: elhozzák Kalotaszegre zenélni az egész világot! Így született az immár 3. kiadásánál tartó Méra Világzenei Csűrfesztivál.

A fesztivál területének egyedi hangulata már az első kiadás óta a KOOHO építészeinek találékonyságát dicséri. Raklapok, gyümölcsös dobozok, újrahasznosított bannerek és számtalan világítótest segítségével ötvözik a modern fesztiválhangulatot a mérai porták falusi patinájával. Az elmúlt években a fesztiválon olyan világzenei klasszikusok léptek fel, mint a Muzsikás, a Nadara, a Parno Graszt, a Besh o Drom, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartett, a Fanfara Transilvania, a Guajiro Calentano és a The Resonant Rogues.

Nagyon jó addig amíg egy fesztivál ilyen kicsi, erre szerintem nagyon sokan vágynak. (Söndörgő)
Úgy éreztem, mintha otthon Paszabon zenéltem volna a családnak. Szerintem ez az, ami számít. (Parno Graszt)

Méra mindössze 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a Kisállomástól és a magyar operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérára és vissza. Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg lehet a faluban is pihenni. Sátorhelyek, illetve helyi lakosok házában puha ágyak várják a megfáradt fesztiválozókat.

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

A fesztivál amellett, hogy összegyűjti három kontinens világzenészeit egy csűrbe, megmutatja azt is, amiről Kalotaszeg híres. A sokszínű nemzetközi kínálat mellett idén a szervezők ráerősítenek a magyar és román nép- és világzenei vonalra is olyan fellépőkkel, mint a Besh o Drom, a Fonó zenekar, Ferenczi György és Rackajam, a Nightlosers, az Oláh Gipsy Beats, Dresch Mihály és az Eztán. A Méra Világznenei Csűrfesztivál az egyetlen nemzetközi világzenei fesztivál Erdélyben.

Forró hangulatban indul csütörtökön, augusztus 2-án a fesztivál idei kiadása a szászcsávási Nadarával, a magyarországi folkpatikával, a Putripoppal, akik lazán ötvözik a hagyományos hegedű-énekcentrikus folklort a laza szövegvilágú urbánus dallamokkal. Az estét Ferenczi György és a Rackajam (HU) zárja.

Szeretünk mindennapi embereknek zenélni, akik érzik a ritmust és tudnak táncolni. Amikor azt látom, hogy az emberek boldogok és táncolnak, arra gondolok, milyen bódító tud lenni a zene! (Nadara)

Akik a hétvégi fesztiválnapokból szeretnék a maximumot kihozni, 29 lejért válthatnak elővételben napijegyet, amely a fantasztikus templomi koncertekre is érvényes. Az esemény különlegességét az adja, hogy Dresch Mihály, Csoóri Sándor és Lőrincz Hortenzia formációja kifejezetten a mérai templomi koncertre áll össze. A repertoárt is a hely szelleme ihleti majd. Elsősorban népzenét hallhat a közönség, de lesz református zsoltár is. Vasárnap Csoóri Sándor és fiai zenélnek a templomban.

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Szombaton, augusztus 4-én a Nightlosers (RO) és a Besh o Drom (HU) mellett a chilei deRuts lép a csűrszínpadra! Az együttes minden tagja különböző országból és kulturális környezetből jön. Ami összehozza őket, az éppen maga a világzene és a gondolat, amelyet a világzene szó magában rejt.

Alig várjuk, hogy megismerjük a mérai embereket és a közönséget, és hogy megosszuk velük a zenénk multikulturális hangzásvilágát. Készüljetek ti is, mert semmi kétség, hatalmas buli lesz!” (deRuts)

Vasárnap is dél- és észak-amerikai ritmusok feszítik szét a csűrt: a Laura Lackey’s Rhythm Revue alig várja, hogy táncra perdítse a mérai közönséget autentikus swing, jazz, blues és calypso ritmusokkal. Színpadra lép a tavalyról jól ismert Guajiro Calentano Mexikóból. Fellép a marosszéki Eztán folk-fúziós zenekar és az estét a magyarországi Oláh Gipsy Beats zárja.

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Az együttes 2008-ban alakult Olah Gipsy Allstars név alatt a legnevesebb három magyarországi cigányzenekar vezetője és a Romano Drom fúziójából. A tizenkét zenész és táncos alkotta csapat ritkán látható közös koncertje semmihez sem hasonlítható élményt nyújt, nem csoda, hogy 2017-ben az együttes elnyerte az év legjobb népzenei/világzenei lemeze díjat.

Egy külföldi fesztiválfellépés alkalmával elveszett az öltöző kulcsa, ahova a hangszerek egy részét elzártuk. Már kezdeni kellett, így a zenekar a hangszerek egy része nélkül állt színpadra, de megoldottuk tapsolással, szájbőgővel, és fantasztikus buli kerekedett. ( Oláh Gipsy Beats)

Azoknak sem lesz okuk panaszra, akik az autentikus kalotaszegi hangokért szeretik a Mérát! Nekik ajánlják a szervezők a pénteki koncerteket. Idén sem marad el a Fölszállott a Páva gálaműsor, színpadra lép a máramarosi Grupul Iza és a magyarországi Fonó zenekar, akik Európa és a világ számos, nagy nevű koncerttermeiben zenéltek már, azonban, a legemlékezetesebb fellépéseik Erdély, Moldva és Magyarország apró falvaiban voltak.

Természetesen minden este összegyűlnek a csűrben Kalotaszeg, Szászcsávás és Palatka legjobb muzsikusai, hogy hajnalig húzzák a talpalávalót a táncolni vágyóknak a tőlük megszokott virtuozitással és energiával. A táncházak házigazdája a budapesti Erdőfű zenekar. A zenekar két prímása a tavalyi Méra Világzenei Fesztivál által szervezett I. Kalotaszegi prímásverseny I., illetve III. helyezettje lett.

Fotó: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Naponta este 6-ig kézműves foglalkozásokkal, zenével, tánccal, énekkel, mesemondással várja a fesztivál a gyerekeket! Szombat délután Bognár Szilvia családi koncerttel várja a kicsiket. Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetik a hallgatóságot a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig.

Első alkalommal visszük Titoktok című gyermek / családi műsorunkat Erdélybe. Jó érzés, ha a hallgatóság soraiban nyitott, várakozó, sőt, akár szeretetteljes emberek ülnek, akik vágynak a zenére és hagyják, hogy az „beléjük lépjen”, hogy érzelmeket hívjon elő. (Bognár Szilvia)

A helyi különlegességek közül a fesztivál idején látogatható lesz a Bivalymúzeum, amely számos különleges programnak ad otthont. Itt lesz például a Kalotaszegi Gasztroudvar is kalotaszegi kistermelőkkel, akik termékeikkel a Bivalymúzeum udvarára rajzolják Kalotaszeg gasztronómiai térképét, így a fesztivál teljes ideje alatt hozzá lehet jutni házias ízekhez, helyi ínyencségekhez.

A program támogatói: a Román Nemzeti Kulturális Alapkezelő (Administraţia Fondului Cultural Naţional), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Bethlen Gábor Alap, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Communitas Alapítvány, Magyar Fesztivál Szövetség. A program kiemelt partnere a Hagyományok Háza.

(X)