Biztonságos nyaraláshoz biztonságos autót

Pinti Attila 2018. július 30., 17:13

Szállásfoglalás, útvonalterv, üzemanyagköltség, költőpénz, poggyászok száma – valahogy így néz ki egy hosszabb utazással is járó nyaralás előtti lajstrom. Egy alapvető, de létfontosságú részlet azonban gyakran háttérbe szorul: kibírja-e a távot az autónk?

Emelőkön az autók. Egy átvizsgálás életet is menthet Fotó: Pinti Attila

Noha a saját testi épségünk és családunk biztonsága az elsődleges, a közlekedési társak „védelme” is kiemelt fontosságú, ha kilométerek százait, esetenként ezreit tervezzük megtenni autónkkal. Pedig mindössze negyven percet és 49 lejt kellene „áldozni” átnézésre – ennyi időbe telik ugyanis a szakavatott szemeknek, hogy átfogó ellenőrzéssel elejét vegyék annak, hogy a kikapcsolódásra szánt szabadságból rémálom legyen. A csíkszeredai Sigma Gum Kft. autómérnökével, Tankó Paulával a sokszor elmulasztott nyári átvizsgálásról, illetve a fel sem tűnő, mégis nagy galibát okozható hibákról beszélgettünk.

Futóműtől az ablaktörlőkig

A teljes autóátvizsgálást tartalmazó csomagban a közlekedésbiztonság szempontjából legfontosabb pontok – futómű, fékek, kormánymű, valamint fényszórók – mellett a motor- és váltóolaj, a hűtő- és fékfolyadék, sőt még az ablaktörlő lapátok, illetve a szélvédőmosó berendezés is górcső alá kerül. A tapasztalat ugyanis sajnos azt mutatja, hogy sok sofőr „hozzászokik” az egyre rosszabb állapotú jármű vezetéséhez, és csak akkor viszik szervizbe az autót, amikor már meghibásodások sorozatával szembesülnek – mondja az autómérnök.

Elmulasztott odafigyelés

A tapasztalat azt is mutatja – teszi hozzá Tankó Paula –, hogy döbbenetesen sok a balesetveszélyes futómű és fékrendszer. A vezetők nem érzik, hallják, ha zúg egy csapágy, vagy kotyog és kopog a futómű, a fék esetében is csak arra figyelnek, hogy meg tudnak-e állni vagy sem.

„Arra már kevesebben fordítanak figyelmet, hogy milyen állapotban vannak a féktárcsák és -betétek, ráadásul a fékcsöveket – és így állapotukat – nem is látják. Ha a fékrendszer bármely elemével dolgozunk,  mindig ellenőrizzük, hogy megfelelő legyen a fékhatás. Ezek hosszú kirándulás előtt mind hibátlanok kell legyenek”

– magyarázza. Az olajcsere elmulasztása ugyancsak nagy gond, a nyári átnézés során ezekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Jó tudni, hogy 10–15 ezer kilométerenként vagy évente szükséges motorolajat cserélni – lehetőleg üzemanyag-, olaj- és levegőszűrővel együtt –, ha nem szeretnénk, hogy „lesüljön” a motor. A váltóolaj sem mellékes, ezt szükség esetén cserélik vagy utántöltik.

A tapasztalat azt mutatja, hogy döbbenetesen sok a balesetveszélyes futómű és fékrendszer Fotó: Pinti Attila

Látni és látszani

Az még feltűnik a sofőröknek, ha nem ég a rövid- vagy hosszúfény, ellentétben a tolató- vagy féklámpával – figyelmeztet a szakember. Az izzók működésén túl viszont az első fényszórók beállítása is elengedhetetlen, hiszen egymást érik az olyan kocsik, amelyek „az égbe világítanak”, elvakítva a szemből érkezőket. A látni és látszani elv a világítóberendezéseken túl kiterjed a szélvédőre, illetve annak tisztán tartására. Apróságnak tűnhet, de a rosszul törlő lapátok, a „félrespriccelő” ablakmosó lényegesen korlátozzák a kilátást.

Kifizetődőbb a gyakori szerviz

Tankó Paula azt tanácsolja a gépkocsitulajoknak, hogy gyakrabban nézessék át az autójukat, hiszen

kifizetődőbb egy-két kisebb alkatrészt kicserélni, mint szembesülni a 2–3 évenkénti szervizlátogatáskor kapott javítási számlával.

„Amikor valami meghibásodik, az láncreakciót indít el. Az autóba nem csak tankolni kell” – hívja fel a figyelmet. Az átvizsgálást ugyanakkor nem érdemes a nyaralás előtti napokra – rosszabb esetben órákra – hagyni, hiszen megtörténhet, hogy a feltárt hibák javításához eredeti cserealkatrészekre van szükség, ezek beszerzése pedig időbe telik. „Az ügyfél behozza autóját, átnézzük, megbeszéljük, hogy biztonságos-e, vagy melyek a szükséges javítások, majd adunk egy árajánlatot” – részletezi a nyári karbantartás menetét Tankó Paula. Ha javítani kell, az útra készülő autótulaj „lelki nyugalmát” olyan szakemberek szavatolják, akik nemcsak nagyon jól ismerik a gépkocsikat, hanem odaadással állítják helyre a legapróbb meghibásodásokat is – zárta beszélgetésünket az autómérnök.