Az utca királya: a tuningautó

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 01., 14:50

Adott egy BMW E36 318 IS motorral, 1993-ból. És adott egy fiatalember, akinek meg az a hobbija, hogy feltuningolja. Sándor Zsolt, a Street Kingz tagja vallott arról, hogy miről is szól ez az őrület, mennyire legális, és éppen mi a divat.

Az egykori szeszcsempészek nyomdokain. Sándor Zsolt és feltuningolt autója Fotó: Veres Nándor

„A Street Kingz ötlete 2013-ban pattant ki Bálint Bernát barátom fejéből. Én 2015-ben vettem ezt a young timernek nevezett autót, és rákattantam én is” – mondja elöljáróban Sándor Zsolt, aki interneten követi a trendeket, illetve az autóstalálkozókon inspirálódik. Illegális versenyekről nem tud, ami pedig a legalitást illeti, szerinte attól függ, a törvények mennyire engedékenyek. „Itt a kerékméretre vannak ráállva a rendőrök, azt nézik, mi áll a talonban. Nehéz a középutat megtalálni, hogy megfelelj a törvényeknek és ütős is legyen. Sokan nem is merészkednek ki a forgalomba, csak show-kra viszik kiállítani, rendszám nélkül, traileren.”

Lényeg, hogy alacsony legyen Fotó: Veres Nándor

Számára ez nem a teljesítményről, hanem az önkifejezésről szól.

„Stance autót akartam, ami azt jelenti, hogy ültetett. Ez egy stílus, a lényege meg az, hogy ha a súlypont alacsonyan van, stabilabb az autó, jobb a tapadás kanyarban. Hátránya, hogy macerás vele járni az utak rossz állapota miatt. Ez gyárilag alacsony, viszont még három-négy centivel le lehet ereszteni, az még nem veszélyes, és nem is szúr szemet.

Ezt a magasságot nem lehet emelni, csak mechanikusan vagy kulccsal, de van az air ride-os változat, ami gombnyomásra emelkedik” – magyarázza. Zsolt négy-öt ezer eurót áldozott be eddig, ebből csak az autó került ezerháromszázba. Elég könnyen jutott alkatrészekhez, mert ez a modell kifutóban van, sokat adnak be a roncsprogramba, vagy elbontják és interneten meghirdetik.

Zsolt négy-öt ezer eurót áldozott be eddig, ebből csak az autó került ezerháromszázba. Fotó: Veres Nándor

Közben körbejárjuk az autót, hogy megmutassa, miket turbózott fel.

A kerekeket például, amelyek szakszóval: ki vannak törve.

Angolul cambernek nevezik ezt a stílust, és egyetlen negatívuma, hogy jobban eszi a gumit. „Nagyon szélesek, harminc centisek a felnik, és emiatt kell bedönteni, hogy ne érjenek bele a sárvédőbe. A gumi robbantott, vagyis a felni sokkal szélesebb, mint a gumi, ami így be tud menni a sárvédő alá. A csavarok designelemek, tetszett ez a neokróm szín” – sorolja. Eredetileg fekete tetővel és oldalt narancssárga csíkozással vásárolta a járművet, csak megfordította a színeket: a tetejére narancs, a teljes vázra fekete fólia került. A változtatások az első és hátsó spoilereket érintették még, illetve hátul légterelőt, más néven splittert tett, „hogy a levegőáramlása jobban a földhöz szorítsa”.

A csavarok designelemek Fotó: Veres Nándor

A küszöbszélesítéseket is ő csinálta, a kipufogódobot sportosra cserélte. Belül egy narancssárgára festett bukócsövet, úgynevezett roll cage-t szerelt fel, a szétszakadozott bőrüléseket lecserélte, az ajtók belső borítását pedig műbőrrel húzatta újra, „mert modellbetegség, hogy a nap megsüti, és idővel feljön”.

Újítás még a sportkormány, ami eleve kisebb, hátrébb van, így jobban lehet kezelni, Fotó: Veres Nándor

Újítás még a sportkormány, ami „eleve kisebb, hátrébb van, így jobban lehet kezelni, a duda is bennebb van, hogy ne akadályozzon”. A váltó feje stílusosan egy biliárdgolyót idéz.

Miként a divat, úgy változnak a tuningtrendek is.

Most épp a gyári, ún. clean (tiszta) stílus a divatos, azaz „egy szép felni, leültetve, esetleg egy levegős futómű, nem úgy, mint gyerekkoromban, a Halálos iramban típusú filmekben, ahol nagy spojlerek voltak és rikító színek.” Zsolt női tuningosokat a környéken nem ismer, de tudja, hogy vannak az országban. Szemben azokkal, akik tehetősek és zsebből oldják meg az autóépítést, ő a hátsó kertben összerakott autókat kedveli.

Az utca királya egy ilyen autó Fotó: Veres Nándor

„Lehet, hogy nem tökéletes, nem patikatiszta, de te kínlódtál meg vele és kented össze a kezedet. Végül pedig a te stílusod, jellemed fog visszatükröződni”

– vallja.