Ütős zenekarok, közös ritmus: együtt Dob-Ban ismét

Péter Beáta 2018. augusztus 02., 16:08

Ritmussal, világhírű fellépőkkel és értő közönséggel telik meg évről évre augusztus elején a csíkszeredai Mikó-vár udvara. A tizenkettedik alkalommal megszervezett Dob-Ban Ritmusfesztivál ugyanis a dobra, a sokszínű ütős és perkúciós hangszerekre építkezve vezeti az érdeklődőket a világzene, dzsessz és rockzene világába.

A rtimus az, ami a fesztivál fellépőit és közönségét összeköti Fotó: Gecse Noémi

A Csíkszeredai Városnapok részeként szervezi meg évente a Dob-Ban Ritmusfesztivált a Role zenekar mellett működő Agora Alapítvány, olyan világsztárokat elhozva a rendezvényre, akiket nem sok esélyünk lenne látni egy kisvárosban. A szervezők, elmondásuk szerint, arra törekednek, hogy a világ legjobb zenészeit hívják el, akik többnyire azért is bólintanak rá a felkérésre jóval kisebb fellépési honoráriumért, mint más helyeken, mert nem menedzseri irodákon keresztül keresik meg őket, hanem emberként, zenésztársként szólítják meg.

De nézzük, hogy kik lesznek jelen a kétnapos 12. Dob-Ban fesztiválon.  Pál Gábor & AZARA koncertjével kezdődik a koncertek sora augusztus 3-án 19 órától. Az AZARA zenekart a 2000-es évek elején Sárosi Péter alapította, a 4Given utódjaként és 2013 óta a jelenlegi felállásban működik. Ez idő alatt számos olyan dzsesszfesztiválon voltak jelen, mint a Gărâna Jazz Festival, TM Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival, Câmpina Jazz Festival, Arad Jazz Festival, stb. 2015-ben elnyerték a legjobb romániai dzsesszzenekar díját. A zenekar dobosa, Pál Gábor, közel 25 éve dobol, az egyik legjobb magyar dobiskola tanítványa. Pál Gábor – dobok, Sárosi Péter – billentyűs hangszerek, Gyergyai Szabolcs - basszusgitár, Gábor Szabolcs – szaxofon.

Világhírű fellépők idén is a csíkszeredai Mikó-várban Fotó: Gecse Noémi

A következő fellépő a Djabe szintén pénteken, este 8 órától látható, hallható, ők lennének jelenleg Magyarország első számú dzsessz/world fusion zenekara. A zenekar 22 éves fennállása alatt számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szerzett. A djabe szó afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent. Az alapító, zenekarvezető és komponista Égerházi Attila gitáros ezt a szabadságot elsősorban a zenei stílusok és hangszerelések szabad keverésében értelmezi.

„Azért választottunk afrikai nevet, mert alapítótársam Sipos András afrikai ütőhangszereken játszott. Ezekre az afrikai ritmusokra ültettük fel a modern hangszereket. Sajnos Sipi már nincs közöttünk és afrikai ritmusokat sem játszunk, de a groove meghatározó eleme a muzsikánknak. Összegezve azt mondhatjuk, hogy a Djabe zenéjének kiindulópontja mindig is a ritmus volt, maga a zenekar is ebből született”

– fogalmazott Égerházi Attila a Ligetnek.  A zenekar 2016 őszén megújult: a doboknál a nemzetközi szinten is több szakmai elismerést elnyert, valamint Artisjus-díjas és Grammy-díjra jelölt Kaszás Péter ül, aki jelenleg Al di Meola együttesének dobosa is immáron hetedik éve. A Djabe régi-új tagja lett Koós-Hutás Áron, többszörös díjnyertes trombitás. A billentyűknél a magyarországi dzsesszélet kimagasló zongoristája, az Artisjus-, eMeRTon- és Erkel-díjjal rendelkező Nagy János hallható. A zenekar zenei vezetője és basszusgitárosa Barabás Tamás, aki a Táncolnak a kazlak 5.1-es surround hangkeverésével az Abbey Road stúdió szakembereinek az elismerését is kivívta, melyet Los Angelesben, 2004-ben Surround Music Awardra is jelöltek.

Ritmusovi is színesíti a fesztivál programját Fotó: Gecse Noémi

De nem csak koncerteket lehet látogatni majd,

ritmus-ovi, hangszersimogató, kiállítás, hennafestés és különböző műhelymunkák, valamint örömzenélés is színesítik a programot szombat délelőtt.

Délután hat órától aztán Ceryák István, majd a Csabcsi Bank lép színpadra. Cserei Csabát már nem kell bemutatni a fesztivál közönségének, hiszen ő a Dob-Ban része immár 12. éve. Románia egyik legismertebb dobos és perkúciós hangszerese, szenvedélye a ritmus és a zene megszámlálhatatlan formában. A Dob-Banra ezúttal egy basszusgitárost, Hollandus Józsefet és egy latin táncost, Suzana Adelina Deakot hoz magával.

Ezt követően a Borbély Mihály Polygon varázsolja el a közönséget. A zenekar a nép- és világzene, a dzsessz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály legújabb formációja. A rendkívül sokoldalú cimbalmos, Lukács Miklós és az egyéni hangzású Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak egy különleges zenei hangzás kialakításában. Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a dzsessz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. A rendhagyó hangszer összeállítású együttes előadása kivételesen sokszínű és gazdag, ugyanakkor egységes zenei világgá formálódik koncertjeiken.

A földkerekség legjobb perkúciósának is nevezték a fesztivál egy másik fellépőjét, a Berlin mellett élő iráni művész, Mohammad Reza Mortazavit

 A földkerekség legjobb perkúciósának is nevezték a fesztivál egy másik fellépőjét.  A Berlin mellett élő iráni művész, Mohammad Reza Mortazavi művészetével gyökeresen megváltoztatta mindazt, amit az ütőhangszeres muzsikáról eddig gondoltunk. Szóló előadásaival elvarázsolja közönségét, bejárja a legnagyobb fesztiválokat és a kritikusok szerint olyan elképesztő virtuozitással játszik, mintha nem kettő, hanem hat keze lenne. Tradicionális perzsa ütőhangszereken (tonbak és daf) muzsikál, hat évesen kezdett tombakon játszani, majd pályája kilencévesen indult, amikor hazájában megnyerte a Tonbak versenyt, azóta az egész világon, a legnagyobb fesztiválokon arat elsöprő sikert.

Érdemes lesz tehát a hétvégén betérni a Mikó-várba, együtt Dob-Ban-tani híres zenészekkel, ráhangolódni a különböző zenei irányzatok ritmusára.