Befőzés. Megéri bíbelődni vele?

Antal Erika 2018. augusztus 10., 13:29

Nem csak időbeli, de anyagi- és energia befektetést is igényel a befőzés, éppen ezért a mai háziasszonyok közül már nem mindenki  gondolja úgy, hogy megéri bíbelődni vele, amikor télen is megvásárolható a friss zöldség ugyanúgy, mint a lekvár vagy a savanyúság. Ám a hagyományos háztartásokban még szokás.&l

Friss gyümölcsből jó lekvár lehet Fotó: Pixabay.com

 A befőzések időszakának kellős közepén járunk, sok lekvár, kompót már üvegekbe került, a paszuly, a paprika van akinél a fagyasztóban, másoknál befőttes üvegekben a kamrában várja azokat az időket, amikor majd asztalra kerül, az uborka savanyításának is éppen most van az ideje, míg a padlizsán és zakuszka télire eltevésével még várhatunk picit. Mármint ha van kedvünk foglalkozni ilyesmivel.

A marosvásárhelyi piacon most 5 lej a paradicsom kilója, 3 lej a tök és a cukkini, 4-5 a padlizsán, a zöldpaszulynak is 5 lejért mérik kilóját, akárcsak a frissen fejtett zsengés szemeknek, de a paprika – zöld, piros, kápia, vagy töltenivaló – ára is 5 lej közül mozog. Ezen kívül káposzta, spenót, hagyma kapható – mindaz, ami a téli „bespájzolás” alapanyagául szolgálhat. A gyümölcskínálat: alma, körte, őszibarack, nektarin, sárga- és görögdinnye, áfonya, szilva. Talán a szilva a legolcsóbb, már 3 lejért is lehet vásárolni egy kilót. Úgyhogy alapanyag van, miből, már csak pénz kell legyen, hogy megvásároljuk, és idő és kedv, hogy elrakjuk ezeket.

Csak a helyben termesztettet

Nagy Klára marosvásárhelyi háziasszony még a nagymamájától, az édesanyjától, illetve az anyósától sajátította el, hogy nyáron, szép sorjában, ahogy megjelennek a piacon a gyümölcsök és zöldségek, vagy ahogy a kertben beérnek, azt a megfelelő módszerekkel el kell tenni télire. Így aztán lekvárok, savanyúságok, kompótok és levesnek, főzeléknek való zöldségek sorakoznak a kamrájában. A fagyasztószekrény megjelenése óta pedig annak fiókjai is megtelnek nyár végére padlizsánnal, tökkel, paszullyal, kerti és erdei gyümölccsel, gombával. 

„Nem mondok le a befőzésekről, mert így azt teszem az asztalra, amit saját magam főztem, úgyhogy azt is tudom miből készítettem és honnan vásároltam hozzá az alapanyagot”

– magyarázza. „Az eper az első, ami a kamrába kerül. Lekvárt főzök belőle, valamint szörpöt. Azt követi a cseresznye és a meggy. Kimagolom egy részét, másik részét magostól teszem az üvegekbe kompótnak, cukrozom, egy-egy kis szalicillel tartósítom, majd dunsztolom. Így esszük, vagy levest főzök belőle, süteményt sütök, a meggyből mártást készítek” – árulja el, mi mindenre használható a befőtt. Hozzáteszi, mos a paradicsomnak van az ideje, abból sokat főz, mert azt a gyerekei és az unokái is nagyon szeretik, hidegen isszák, de levesekhez, mártásokhoz is ezt használják. Ilyenkor pedig annyit kell eltenni, hogy ne kelljen megvenni majd a boltit” – teszi hozzá.

Télen jó megbontani egy üveg zakuszkát Fotó: György Ottilia

Érdeklődésünkre, hogy honnan vásárol, Klára elmondta, csakis a piacról és csakis őstermelőtől. „Azt látom, hogy valaki saját maga termesztette meg a zöldséget, vagy a szupermarketben vette és most a piacon árulja. A helyben termesztett talán nem olyan szép, nem annyira tökéletes, de én jobban megbízom benne” – magyarázta. 

Karikázza, sózza, összegyúrja

Irma néninek visszajáró, törzsvásárlói vannak a piacon, a Nyárádmentéről érkezik minden reggel és hozza magával azt, ami a kertjében éppen beérett. „Ma nem hoztam paradicsomot, a ragya mind leverte” – tárja szét a karját bűntudattal az arcán, amikor paradicsomot szeretnénk vásárolni tőle. Ellenben kínál zsenge tököt és cukkinit, friss hagymát, zöldpaprikát. Tököt veszünk főzeléknek, ő pedig receptet is mellékel hozzá: gyaluljuk le, sózzuk, majd hagyjuk állni és utána csavarjuk ki. Rántással készítsük, az az igazi, kaporral és csomborral ízesítsük, tegyünk rá tejfölt. Télire is tesz el tököt, hagyományos módszerrel, ahogy még az édesanyjától tanulta.

„Télen kiveszem a kamrából, melegítem, tojást ütök mellé és kész is az ebéd”

– magyarázza, majd a zöldpaszullyal kapcsolatban is elárulja a titkát: apróra vágott hagymát dinsztelünk olajban, arra tesszük a paszulyt, és a héjától megpucolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, kis ecettel és cukorral, zellerlevéllel ízesítjük. „Főzze jó sűrűre, majd tegye a befőttes üvegbe és dunsztolja is meg utána. Így jól eláll, télen csak eléveszi, feltölti egy kis vízzel és kész a leves" – avat be a részletekbe.

Az uborka eltevésének is most van az ideje Fotó: Mediafax

A csípős paprikáról megtudom, hogy miután felkarikáztam és besóztam, nehogy puszta kézzel gyúrjam össze, mert akkor a kezemet is megcsípi. 

Kis lakás, nincs kamra

Ma már minden kapható a szupermarketekben, télen is van paradicsom, paprika, bármit megvásárolhatunk, akár frissen, akár fagyasztva. Ezzel a lehetőséggel is sokan élnek, akik elfoglaltságukra hivatkoznak, vagy arra, hogy megspórolják az energiát, a pénzt, amit az eltevésbe fektetnének, és inkább megveszik azt a liter paradicsomlevet, vagy üveg ecetes uborkát, amit télen megkívánnak.

„Ha kimennék a piacra, rengeteg pénzbe kerülne az alapanyag. Aztán otthon órákat és napokat töltenék a konyhában, amíg mindent befőznék. Ráadásul nem is biztos, hogy eláll. Ezt inkább elkerülöm”

– vallja be érdeklődésünkre Erzsébet, aki annyit tartalékol a fagyasztószekrényében, hogy soha ne maradjon élelem nélkül a család, vagy ha váratlan vendég érkezik, legyen amit gyorsan elkészíteni. Néha kap ajándékba egy-két üveg zakuszkát, savanyú uborkát, azoknak nagyon örvend a család, szívesen fogyasztják, de ezzel ki is merül a befőzés.  

Biztonságot nyújt, ha tele a kamra Fotó: Kristó Róbert

Míg Eszter szívesen befőzne télire, de olyan kis lakásban lakik a család, hogy nincs kamrájuk, nem lenne ahol tárolni a felhalmozott élelmiszert. Ezért édesanyjához és anyósához fordul segítségért, amit ők eltesznek, abból jut az ő családjának is. „Egyszerre egy üveg savanyúságot, két-három kisüveg zakuszkát, egy liter paradicsomlevet viszek haza, ami éppen befér a hűtőszekrényembe. Szívesen használom, mert tudom, hogy megbízható helyről származik, nincsen benne vegyi anyag” – teszi hozzá.