Awake: a fesztivál, amelyen a „bukarestiség” pozitív kicsengést kapott

Simon Virág 2018. augusztus 20., 17:50

Nem először jártunk fesztiválon, láttunk már jót, rosszat, színvonalasabbat és gyengécskébbet, a hazai felhozatal ugyanis folyamatosan bővül. A gernyeszegi kastélyban szervezett Awake azonban azt az érzést nyújtja, hogy ez már egy európai színvonalú rendezvény. S nem csak azért, mert a kastélykert, amelyben helyet kap hozzáad a hangulathoz.

Butikfesztivál a kastélykertben Fotó: Awake/Bereczky Sándor

Ötszörösére duzzadt a hétvégén Gernyeszeg lakossága, hiszen a második alkalommal megtartott Awake (Ébren) fesztiválon naponta tízezren vettek részt, s ezzel a butikfesztiválnak hívott rendezvény elérte a teljes befogadóképességét. Ebbe a számba idén mi is belefértünk, ellátogattunk a  Teleki-kastély kertjébe és kellemes meglepetésben volt részünk: az ötletesen és ízlésesen berendezett nyolc hektáros park számos alternatív rendezvénynek adott otthont, több színpadon koncerteztek, az ország minden tájáról, valamint külföldről érkezett barátságos, nyitott fiatalok szórakoztak, a szervezés a tavalyinál is jobb volt.

A szervezéssel elégedettek lehettünk Fotó: Petru Cojocaru

A beharangozó sajtótájékoztatón hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a bukaresti szervezők nem igazán ismerik Marosvásárhelyt. Amikor arról beszéltek, hogy honnan indulnak a buszok az Awake fesztivál helyszínére, a Marosvásárhelytől 18 kilométerre levő Gernyszegre, a Ligetről és a sportcsarnokról úgy beszéltek, mintha az két teljesen különböző hely lenne.

Gernyeszegen azonban ez a „bukarestiség” pozitív kicsengést kapott,

tökéletesen volt megszervezve minden: a parkolók kijelölésétől, az átjárókat felügyelő rendőrökig, a fesztivál bejáratától a helyszín kialakításáig. A környezetvédelem fontos volt a helyszín kialakításában, újrahasznosítható anyagokból készültek a díszletek, sok helyen szelektíven lehetett gyűjteni a szemetet.

Nappal is jó volt a hangulat Fotó: Bogdan Bucseneanu

A szülőkkel érkező kisebb gyermekek a bejáratnál kaptak karszalagot, amelyre a szülők telefonszáma volt felírva, s bár a fesztivál nem nekik szólt, voltak olyan standok, ahol számukra szerveztek játékokat, s kisebb-nagyobb nyereményekkel örvendeztették meg a legkisebbeket.

Awake fesztiválon másként is kell kinézni Fotó: Bogdan Bucseneanu

Otthonos és mégis mesebeli volt a nyolc hektáros kastélypark. Különösen sötétedés után, amikor sok kis lámpa meggyúlt, színes fények világították meg a barokk Teleki-kastélyt és a szobrokat, s bár több színpadon tomboltak a zenekarok és buliztak a fiatalok, mégis voltak olyan helyszínek is, ahol nyugisan lehetett beszélgetni vagy pihenni a függőágyakban. A zenekarok percnyi pontossággal álltak fel a színpadra, a hangulat minden este kitűnő volt, legtöbben talán szombaton voltak a Vița de vie és a  vásárhelyi filharmonikusok fantasztikus közös koncertjén. De pénteken a Morcheeba is nagy sikert aratott.  Naponta több tíz koncert zajlott, s reggel hatig zenéltek a lemezlovasok.

Lazulni a buli fergetegében Fotó: Bereczky Sándor

A szervezők odafigyeltek azokra, akik a háromnapos butikfesztiválra bérletet váltottak és a kastélypark szomszédságában kialakított sátortáborba költöztek: nappal is számos program, kiállítás, beszélgetés várta őket. A Feed your mind vagyis Tápláld az elméd nevű sátorban 11 órakor kezdődtek a programok, amikor a fiatalok a szervezőkkel beszélgethettek, elmondhatták mi az, ami tetszik, s mi az, amivel elégedetlenek. Laura Coroianu főszervező szerint ezeket a reggeli találkozásokat azért tartják fontosnak, hogy a visszajelzések alapján jobbítani tudjanak a fesztiválon, időben ki tudják javítani az esetleges hiányosságokat. 

Függőágyban a fesztiválon Fotó: Awake/Bogdan Bucșeneanu

A sátorban napközben képzőművészek, informatikusok, zenészek tartottak interaktív előadásokat. Mi is belehallgattunk egybe, egy lemezlovas épp arról beszélt, hogy magánemberként milyen zenét hallgat, s milyen nehézségekbe ütközött, amikor egy magyar társaság hívta meg zenélni, s olyan számokat játszott, amelyeket nem ismert és nem értett. Kiderült, hogy bár a zene nemzetiségek feletti, azért a lemezlovas szerint jó tájékozottnak lenni, s nemcsak az angol nyelvű zenét ismerni. Elhangzott: tévedés azt hinni, hogy amit én szeretek, azt biztos más is szereti, széles kell legyen a felhozatal, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni a buliba.

Hatalmas koncertek voltak esténként Fotó: Awake/Bereczky Sándor

Az Awake fesztiválon helyet kapott az Artdoor kiállítás is, érdekes és különleges nagyméretű alkotásokat láthattak a fesztiválozók. A kastélyparkban levő

tóba elhelyezett,  CD lemezekből összeállított tavirózsák voltak talán a leglátványosabbak,

de a közös alkotásra buzdító méretes doboz is ötletes volt, erre bárki felkarcolhatta a nevét, gondolatait, s végül sorsolással valaki hazavihette. Volt rajta szívecske és kormányellenes szlogen is, de kis állatrajzok és titkos, vagy legalábbis számunkra megfejthetetlen jelek, rajzok is. Sötétedéskor a híd mellé  felszerelt óriási kivetítőn a TIFF fesztivál nyertes filmjeit lehetett megnézni.

A legtöbben talán szomabton voltak a Vita de vie és a vásárhelyi filharmónikusok fantasztikus közös koncertjén Fotó: Awake/Bereczky Sándor

A helyiek és a fesztivál

A fesztiválon kívül sok bámészkodóval találkoztunk. Voltak, akik a bejárat közelében levő kocsmában élvezték a koncerteket, voltak, akik házuk elé kiállva nézelődtek, beszélgettek. Az ingyenes parkolásra fenntartott utcában sokan házaik elé kiülve hallgatták a zenét, jó messze hallatszott, éjszaka gondolom majd' egész Gernyeszeg területén lehetett hallani. De nemcsak az udvarról hallható ingyen koncerteket használták ki a helybéliek, hanem voltak, akik sátorozóknak, parkoló autósoknak adták ki az udvaraikat, a tiszta szobába befogadták a máshonnan érkező fiatalokat, vagy jegyet váltottak és részt vettek a háromnapos rendezvényen. Többen mondták, hogy büszkék arra, hogy a környéken egyedülálló fesztivált szerveztek, nálunk, a Teleki-kastélyban.