A megfázásra nincs gyógyszer, védekezzünk természetes módszerekkel!

Antal Erika 2018. október 04., 15:00

A vitaminkészítmények sem érnek sokat, sokkal inkább a természetes vitaminforrások, gyümölcs, zöldség fogyasztását ajánlják a szakemberek.  A nátháról, vitaminokról Szalkay Márta háziorvossal beszélgettünk.

A háziorvos szerint egy egészséges szervezetnek meg kell tudni birkóznia a meghűléssel is Fotó: Veres Nándor

Mit tehetünk, ha körülöttünk már szinte mindenki köhög, az orrát fújja, de nem szeretnénk elkapni a betegséget? – kérdeztük Szalkay Márta háziorvostól, aki megosztott néhány jótanácsot, illetve arra is felhívta a figyelmünket, hogy mit ne tegyünk ebben az időszakban. Az oltást is ajánlotta a szakember, elsősorban idős személyeknek vagy krónikus betegségben szenvedőknek, illetve olyan személyeknek, akik jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének. 

Nem jut mindenkinek védőoltás

Romániában egymillió védőoltásról gondoskodik az egészségügyi minisztérium – olvasható a szaktárca weboldalán. Az ingyenes oltások a közlemény szerint szeptember 15-től elérhetőek a háziorvosi rendelőkben. Érdeklődésünkre Szalkay Márta elmondta, annak ellenére, hogy már szeptemberben el kellett volna kezdeni ezeknek a beadását, a rendelőjébe még nem érkeztek meg a védőoltások.

Szalkay Márta háziorvos a kiegyensúlyozott étkezést javasolja Fotó: Antal Erika

„Négyszáz oltást szoktam kérni, de abból maximum százat kapok meg” – mondta a gernyeszegi háziorvos, hozzátéve, hogy ezt a mennyiség sem egyszerre érkezik, hanem időnként küldenek tízet, húszat, amit aztán neki kell beosztania, illetve saját döntése alapján beadnia azoknak, akiknek a legszükségesebb. Ez nehéz választás elé állítja az orvost, hiszen körzetében sok az olyan személy, akit be kellene oltania a fertőzés ellen, de mivel nem jön annyi oltás, amennyire szükség van, vagy a feliratkozás alapján, vagy a saját megítélése szerint használja azokat. „Nagyon nehéz kiválasztani, hogy kinek adjak oltást, amikor tudom, hogy milyen soknak volna rá szüksége” – hangsúlyozta az orvos. 

Természetes vitaminforrásokat használjunk

Aki teheti, ilyenkor vitamintablettákat vagy cseppeket vásárol, így próbálja megvédeni magát a meghűléstől, a náthától. Ezek a gyógyszertárakban vagy gyógynövényboltokban kapható, illetve különféle hálózatok által forgalmazott vitaminkészítmények nem olcsók, sőt egyik-másikat éppenséggel nagyon magas áron kínálnak, így azokhoz, akiknek tényleg szükségük volna rá – nehéz körülmények között élő családok, egyoldalúan táplálkozó kisnyugdíjasok – nem jutnak el, hiszen nem tudják megvásárolni, nincs rá anyagi lehetőségük. Mivel van rá igény, éppen azoknak javasolják a forgalmazók, akik megengedhetik, hogy pénzt adjanak ki ilyesmire.

Valójában ezekre nincs is szüksége a szervezetnek, nem is igazán előzik meg a felső légúti megbetegedéseket.

Ahogy a tapasztalat mutatja, azok sem gyógyulnak gyorsabban vagy rövidebb idő alatt a felső légúti megbetegedésekből, akik vitaminokkal próbálják erősíteni az immunrendszerüket.

„Egy egészséges szervezetnek képesnek kell lennie megbirkóznia az ilyen betegségekkel” – mondta Szalkay Márta, aki a megelőzés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszeres kézmosás elengedhetetlen. Ugyanakkor fontos a változatos, vitaminokban dús étkezés is, fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, ha pedig lever a hűlés, akkor se használjunk antibiotikumot. Ilyenkor az orvos a tüneteket kezeli, lázcsökkentőt, köhögéscsillapítót ír fel, valamint sok folyadék fogyasztását és pihenést, ágyban tartózkodást javasol.  A betegségen túl kell esni, ezáltal is erősödik a szervezet, ha egy évben négyszer-ötször vagy akár tízszer is átesik például egy iskolás gyerek a hűlésen, az természetes, az a gyerekkor velejárója, a közösségi élet egyik következménye.