Elferdült hagyomány: veszélyes a halottak napi tűzgurigázás

Baricz Tamás Imola 2018. október 31., 15:26

Megoszlanak a vélemények arról, hogy régi hagyománya lenne annak, hogy halottak napja előestéjén tüzes kerekeket gördítenek le a gyergyói Gac-oldalon. Annak jártunk utána, hogy tulajdonképpen honnan is indul a tüzeskerék-eregetés szokása.

Az egykori szalmakerekeket az elmúlt években gumiabroncsokkal helyettesítették, ami rengeteg bosszúságot okozott, és veszélyforrás is. Képünk illusztráció

Bajna György újságíró a Gac-oldali tüzes kerekek eregetésének hagyományával kapcsolatban Orbán Balázs Székelyföld leírása első kötetét említi, amelyben a következő áll: „Szokásban van, hogy hushagyó kedden a sz.-miklósi fiatalság kigyül a Vároldalára, honnan estve szurokkal és szalmával elkészített tüzes kerekeket bocsátanak le, végre nagy örömtüzeket gyújtva, azok körül nagy áldomást csapnak.

Hogy e népünnep honnan vette eredetét, már a hagyomány sem tudja; lehet, hogy azt eredetileg Both emlékére szervezték, később azonban a keletkezés indokát elfeledték az utódok,

vagy ha nem úgy van is, könnyen kapcsolatba lehetne hozni Both nevével, ekként a hősnek maradandó emlékünnepet szervezvén.”

Mi lehet a háttérben?

„Ha hagyományról beszélünk, ragaszkodni kellene legalább abban hozzá, amiben lehet. Ugyanis az első világháborúra elkészült, a Gyilkos-tó felé vezető út kizárja a Vároldalt. A helyszín átvitele a Gac-oldalba nem lehetetlen ugyan, de semmi esetre halottak napján, vagy ősszel, amikor az avar kiszáradva ugyancsak gyúlékony. A régiek se véletlenül választották a fagyott földű, esetleg havas húshagyó keddet. S az sem mellékes, hogy a Both-várától elengedett tüzes kerék annak idején a Békény-patakában állt meg. A kerekek szalmából készültek, a nem gumiabroncsokat gyújtottak meg, mint ahogyan az utóbbi években. Ezek a kaszálós területeken biza bosszúságot okoztak” – fejtette ki Bajna György.

„Az emlékezés ne legyen buli”

A Gac-oldalban az 1944. szeptemberében meggyilkolt 159 székesfehérvári katona nyughelyéül szolgáló terület Bajna György tulajdona, aki arról is szólt, hogy a kilencvenes évek elejéről voltak a hagyomány újraélesztésére próbálkozások, és a Gac-oldalból engedtek tüzes kerekeket. „A hősökre emlékezni illő és üdvös, fogadjuk el, hogy Both András alkirálybíró, másnál királybíró bátor kiállása az emlékeztető, ám ez az esemény sehogy se váljék a halottak napjához köthető szórakozási lehetőséggé, egy jó bulivá. Egy sajátos gyergyószentmiklósi hagyomány újjáélesztése, ápolása figyelemfelkeltő, lélekemelő tud lenni, de csak akkor, ha az tudatos, civilizált” – hangsúlyozta.

Veszélyforrás is lehet
Az egykori szalmakerekeket az elmúlt években gumiabroncsokkal helyettesítették a „hagyományt őrzők”, ami rengeteg bosszúságot okozott, és veszélyforrás is. A leguruló égő járműkerék-köpenyek háztartásokat, farakásokat veszélyeztetnek, a kaszálókon maradt drótdarabok az ott legelő állatokra jelentenek veszélyt, nem beszélve a száraz avar kigyulladásáról, mely komoly problémát okozhat. A Gac-oldalból való tüzes kerekek eregetése kapcsán Gyergyószentmiklós önkormányzata ismételten felhívja a lakók figyelmét, hogy a felelőtlen tűzkerekezők felelősségre vonhatók.