Gyerekek a színpadon: a jobbá tevő erő

Szász Cs. Emese 2018. november 02., 14:51

Van, aki veszélyesnek, mások hatalmas lehetőségnek tartják a gyerekek színpadi szereplését, főleg, ha nem egy iskolai ünnepélyről, hanem egy kőszínházról beszélünk. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban egyre gyakrabban kerülnek olyan darabok színre, amelyekben gyerekek, vagy gyerekek is játszanak. Ez pedig nem véletlen.

Van, aki veszélyesnek, mások hatalmas lehetőségnek tartják a gyerekek színpadi szereplését Fotó: Bereczky Sándor

Az elmúlt években a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak volt már ifjúsági előadása, gyerekelőadása és felnőttelőadása is olyan, amelyben gyerekek, kamaszok játszanak, sőt nem egyszer olyan is, amelyben egyetlen profi színész sem szerepel. Gáspárik Attila színházigazgató szerint ez egy tudatos programja a színháznak, hogy egy

olyan réteggel foglalkoznak, amelynek tagjai már kikerültek a bábszínház vonzásából, de igazából még nem nagyon élvezik a felnőtt előadásokat.

„A kamaszok érzelemvilágával, művészetével és művészetért való nevelésükkel keveset foglalkozunk egyrészt, másrészt a kisebbségben élő gyermekek számára kell keresni olyan lehetőségeket, hogy anyanyelven tudjanak megszólalni, tudják magukat kifejezni nagyobb közösség előtt. Szeretnénk, hogy a színház is ezzel is foglalkozna: nem csak hozzájuk szólni, hanem őket is megszólaltatni” – magyarázza a színházigazgató, hozzátéve, hogy a Nemzeti keretén belül így megszülető alkotásokban nem csupán szereplők a gyerekek, ők is szerves alkotói az előadásoknak.

Gyerek a színház öltözőjében is Fotó: Bereczky Sándor

A Tompa Miklós Társulat repertoárjában az utóbbi időkben szerepelt például a Stresszfaktor 15 című előadás, amely 15 évesekről szólt 15 évesek szereplésével, de a Maszathegy, A kisfiú és az oroszlánok, A Pál utcai fiúk is gyereket szerepeltetett, a most műsoron szereplő előadások közt, pedig a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadásban is vannak gyerekszereplők, a Machbetben is szerepel gyerek, míg a Vidovszky György rendezte A legyek ura című túlélőjátékban egyetlen profi színész sincs, csak tizenöt kisebb-nagyobb gyerek: van, aki már kamasz, van, aki csak 7-8 éves még.

„Mi nem szeretjük azt a fajta hagyományt, ami szerint a színház egy talapzaton lévő, csodálni való intézmény, inkább a hús-vér mindennapunk részese kell legyen a művészet, legyen szó képzőművészetről, zenéről, irodalomról vagy színházról”

– mutat rá Gáspárik. A gyerekeket amúgy szereplőválogatás folyamán választják ki, de az színigazgató szerint naponta jönnek 14-18 éves fiatalok önéletrajzzal a kezükben, hogy ha szükség van rájuk, szívesen mennek a színházba, legyen szó színpadi szereplésről vagy önkénteskedésről.

Vidovszky György színpadra készíti a gyerekeket Fotó: Bereczky Sándor

Arra a kérdésre, hogy nehezebb-e gyerekekkel dolgozni a színháznak, Gáspárik Attila azt mondja, nem nehezebb, inkább más.

„Minket is ösztönöz a gyerekek jelenléte, hogy ne beszéljünk csúnyán, ne késsünk, ne piszkáljunk az orrunkat, vagyis jobbak vagyunk, ha gyerekek, fiatalok közelében vagyunk”

– szögezi le az igazgató. Hozzáteszi: természetesen minden gyerek szülői engedéllyel jön a színházba, az iskolával is megbeszélik, ugyanakkor a gyerekek is tudják, hogy csak addig jöhetnek, míg nincs baj az iskolában, és a színészet nem megy a tanulás rovására.

Kisebbek és nagyobbak az A legyek ura című előadásban Fotó: Bereczky Sándor

„Nagyon szeretnénk lerombolni azt a mítoszt, hogy a színház csak egy léha intézmény, amely megrontja a gyereket” – összegez Gáspárik Attila.

Játssz, hogy megnézd a gyerekeket!

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jóvoltából a Liget olvasói most két darab kétszemélyes belépőt nyerhetnek a november 8-ai A legyek ura című előadásra. A Vidovszky György által színre vitt „túlélőjáték” története szerint az atomháború idején iskolás fiúk egy csoportja, az őket menekítő repülőgép balesete miatt egy lakatlan szigetre vetődik. Eleinte izgalmasnak indul a felnőttek nélküli kaland: a sziget gazdagsága, a felhőtlen szabadság élménye elkápráztatja őket. Ismert társadalmi minták alapján próbálják berendezni életüket: vezért választanak, gyűléseket tartanak, feladatokat jelölnek ki egymás között. A csapat azonban elég hamar két táborra szakad. A választott vezér, Ralph, a menekülés egyetlen reményét, a tűz életben tartását tartja a legfontosabbnak, míg ellenlábasa, Jack, a vadászat, a hús megszerzésének rabja lesz. Mindeközben pedig úrrá lesz rajtuk a félelem, amelyet egy titokzatos Szörny felbukkanása vált ki.
A november 8-ai, 17 órától kezdődő előadásra a Tompa Miklós Társulat jóvoltából két kétszemélyes belépőt sorsolunk ki azok között, akik a Liget Facebook-oldalán jelen cikket megosztó bejegyzést lájkolják, és hozzászólásban beírják/bejelölik, hogy kit vinnének magukkal a csütörtöki előadásra. A játék november 6-án 20 óráig tart, nem sokkal ezután kihirdetjük a nyerteseket.

 

Túlélőjáték gyerekekkel Fotó: Bereczky Sándor