Csíkszentléleken készült a koncertjeire Boros Misi

Péter Beáta 2018. november 02., 16:48

Zongoraszó hallatszik ki a csíkszentléleki közbirtokosság épületéből, amikor megérkezünk a településre: Boros Misi játszik Chopint. Kamasz legényke lett belőle, de ugyanolyan mosolygós, mint amikor 11 éves kisfiúként a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny 6–13 éves korcsoportjának győztese lett.

A Class Értékeink Egyesület zongoráján volt alkalma gyakorolni az elmúlt napokban Fotó: Veres Nándor

Egy 1925-ben, Bécsben gyártott Friedrich Ehrbar zongorát adományozott a csíki származású Miklós András brácsaművész a Class Értékeink Egyesületnek, amelyet Kedves Péter újított fel, és amelynek a csíkszentléleki polgármesteri hivatal és a közbirtokosság adott helyet. A Csíkszentmiklósra hazalátogató, Prima Primissima Junior-díjas Boros Misi ezen a zongorán gyakorolt az elmúlt napokban.

„November hatodikán lesz egy koncertem a budapesti MÜPÁ-ban a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Chopin F-moll zongoraversenyét fogom játszani velük. Erre készülök már hónapok óta. Ezt a művet már háromszor játszottam tavaly, kicsit már be van járatva, de nagyon örülök annak, hogy itt gyakorolhatok.

Magyarországon most iskolai szünet van, egyértelmű volt, hogy hazajövünk. De muszáj gyakorolnom, és nem csak erre a koncertre.

Most amúgy is nagyon sok darabot tanulok, hogy minél gyorsabban és gyorsabban tudjak fejlődni. Rengeteg órát kell hangszer mellett töltenem, és nagyon jó, hogy erre van itt lehetőségem. Csíkszentmiklóson van egy pianínónk, de az már nem tudja visszaadni azokat a hangokat, amelyek kellenek a gyakorlás során, ezért jó, hogy itt tudok dolgozni. Készülök tehát a koncertre, és amúgy is már a jövő évi darabokat is kell tanulnom” – magyarázza, amikor a kedvünkért rövid időre feláll a zongorától.

Naponta öt-hat órát gyakorol az ifjú zongoravirtuóz Fotó: Veres Nándor

Megtudjuk, naponta körülbelül öt-hat órát gyakorol, mivel megvan az adott idő, amely a konkrét koncertre való felkészüléssel kell teljen, és megvan, ami az alapvető, fejlődéshez való darabok tanulásához kell. Ezt pontosan össze kell egyeztetni, hogy jól működjön.

A fiatal zongoraművésznek a Virtuózokban való feltűnése óta közel kétszáz fellépése volt szerte a világban.

„Ennek nagyon örvendek, és ez azért is jó, mert folyamatosan bővítem a repertoáromat. Rengeteg darabot kell megtanuljak, legtöbbször új műsort játszok a koncerteken. Ezáltal megvan a cél, hogy meg kell tanulni ezt, vagy azt a darabot. Tehát egyrészt sok fellépés volt, de sokat kell dolgozni a koncertek mellett, mert a koncert csak egy végállomás. Előtte rengeteget kell gyakorolni, rengeteg órát kell hangszer mellett tölteni nap mint nap. Nem csak akkor, amikor szünet van, hanem akkor is, amikor iskolába járok. Jól össze van egyeztetve, hogy iskolába megyek, majd gyakorlok, visszamegyek egy-két órára. A délelőtti gyakorlásnál talán nincs jobb, emiatt muszáj így is felkészülni. Tehát a sok koncert nagyon sok időt kitölt nekem, ez nagyon jó” – mutat rá a Pécsen élő Misi.

Amikor nem zongorázik, akkor iskolába jár és sportol Fotó: Veres Nándor

És mivel foglalkozik, amikor nem a zongoránál ül épp? Iskolába jár és sportol. „Nagyon szeretek iskolába járni, mert egyben kikapcsolódás is. Amikor találkozom az osztálytársaimmal, az nekem nagyon jó feltöltődés. Most már kevesebb sportot űzök a sok gyakorlás miatt, de igyekszek lépést tartani magammal. A foci, tenisz, jégkorong kicsit kimaradt, Pécsen nincs fedett pálya. Naponta kell egy bizonyos gyógytornát végeznem, mert sokat ülök a hangszer előtt, ugyanakkor rendszeresen úszom”.

2019-ben Erdély több városában is koncertezik majd Fotó: Veres Nándor

Boros Misi jelenleg is több koncertre készül. A november hatodikai után a hónap végén egy kínai zongorafesztiválon játszik Liszt-darabokat, majd Szegeden ismét a Chopin-zongoraversenyt a szegedi zenekarral. Jövő év elején, januárban és februárban nyolc koncertje is lesz, ezekre is készül már. Misi azt is elárulta, hogy Csíkszeredában és Erdély több városában is koncertezik majd 2019-ben.