Hisz a felépülésében a leukémiás Varga Szilárd

Balázs Katalin 2018. november 06., 15:40

Saját tapasztalatairól mesél egyre népszerűbb videóiban a leukémiás Varga Szilárd, hogy sorstársainak segítségére lehessen. Hiszi, hogy betegsége gyógyítható, és hogy gyógyulni fog társaival együtt, ha a kívülállók már-már lemondanak is róluk. 

Eddig négy videót készített, de továbbiakra is számíthatunk Varga Szilárdtól Fotó: Balázs Katalin

Mindeddig négy videót töltött fel a YouTube videomegosztóra a gyergyóremetei Varga Szilárd, akinél pár hónapja akut limfoblasztos leukémiát diagnosztizáltak.

Szándéka, hogy beszéljen betegségéről, a leukémiáról, a kezelés fázisairól, tapasztalatairól, így segítve sorstársain, és más érintetteken.

Vérvétel után kereste fel minap szerkesztőségünket Varga Szilárd maszkkal az arcán, beszélgetésünk után pedig egy sofőriskolát akart felkeresni. Mint elmondta, szeretne hajtási jogosítványt szerezni, és ez az itthoni, fenntartó kezelési időszak éppen alkalmas lehetne erre. A kérdés az volt számára, hogy speciális igényeihez lehet-e igazítani az oktatást. A fertőzésekkel szembeni védekezés miatt ugyanis nem tudna részt venni a közös elméleti oktatásokon, és vezetés közben sem megengedett az ő helyzetében, hogy tanulótársai beüljenek a zárt gépjárműbe. Nagyon komolyan veszi az orvosok előírásait, pontosan tudja, a fertőzések milyen veszélyekkel járhatnak.

Gyógyulni szeretne, és ennek érdekében mindent megtesz.

Ezzel is példa tud lenni azon sorstársai számára, akiknek a videósorozatot szánja, gyakran hangsúlyozva: az orvos kezét meg kell fogni, neki hinni, benne bízni, mert csak így lehet végigmenni az úton, mely az életbe visszavezet. Mert Szilárd hiszi: e betegség gyógyítható, és gyógyulni fog társaival együtt akkor is, ha a kívülállók már-már lemondanak róluk, „temetik” őket.

{K1}

A nemsokára nagykorúvá váló fiatalnál nyolc hónapja diagnosztizálták a leukémiát, videósorozatában az azóta eltelt időszakról számol be – kendőzetlenül osztja meg a nehézségeket, de nem mellőzi a biztatást sem.

A megjelent négy videóra érkezett reakciók kifejezetten elégedetté teszik, nagyon sokan megtekintették azokat, az elsőt már több, mint 11 ezren látták, de a legutóbbi nézettsége is kétezer fölötti.

Sok a hozzászólás, hasonló cipőben járó társai is megkeresték, a kedvelők száma pedig olyan magas, hogy Szilárd nevetve vallja be, a ritkaság számba menő nem-kedvelőnek is örvendeni tud. A féléves, intenzív kezelésről lesz szó a folytatásban is, amellett összegyűjti a feltett kérdéseket, s egyszerre majd megválaszolja. Mintegy három évet vesz fel a teljes felépülése, hasznosan akarja tölteni az idejét, melynek fogalma átértékelődött számára.