Csapvíz vagy palackozott víz? Ízlés, pénztárca és környezettudatosság dolga

Antal Erika 2018. november 07., 15:42

A romániai lakosság élen jár az Európai Unióban, legalábbis ami a palackozott víz fogyasztását illeti. Egy kimutatás szerint ha sikerülne növelni a csapvíz iránti bizalmat és annak használatát, az unió háztartásaiban évi 600 millió eurót lehetne megtakarítani.

Ízlés dolga, hogy ki mit iszik, de ha a csapvizet választjuk, kíméljük a környezetünket Fotó: Haáz Vince

Az Európai Parlament azt szeretné elérni, hogy valamennyi tagországban iható, minőségi vizet szolgáltassanak az erre szakosodott vállalatok, s ennek eredményeként minél többen igyanak csapvizet.  Ha a palackozott vízről a lakosság áttérne a csapvízre, az unió háztartásaiban évi 600 millió eurót lehetne megtakarítani, ráadásul vissza lehetne szorítani a palackozott víz fogyasztását, s ezzel a környezet nagy arányú szennyezését is. Nem csupán a háztartásokban szeretnék elérni ezt, de az éttermekben, a bevásárlóközpontokban, a repülőtereken, valamint a forgalmasabb turisztikai helyeken is. Ennek érdekében ingyenes közkutak felállítását szorgalmazzák, illetve arra biztatnak minden vendéglátó egységet, hogy csapvizet szolgáljon fel látogatóinak.

A minőségi víz fogyasztásának elterjedése 17 százalékkal csökkentené a palackos víz használatát, ami hozzásegítené az embereket ahhoz, hogy jobban takarékoskodjanak. Ugyanakkor csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást és a műanyag-szennyezettséget. Az Európai Parlament erre a célra létrehozott bizottsága szerint

egy uniós átlagpolgár évente 106 liter palackozott vizet használ el,

de amennyiben ezt sikerülne csökkenteni, 600 millió eurót lehetne megtakarítani évente.

Ízlés kérdése, mit részesítünk előnyben

Maros megyében a csapvíz iható, jó minőségű, megfelel az európai uniós előírásoknak – mondta érdeklődésünkre Stelian Caraghiaur, a megyei közegészségügyi igazgatóság sajtószóvivője, hozzátéve, hogy a Maros vizét kezelik, tisztítják, fertőtlenítik, különféle eljárásokat alkalmazva teszik ihatóvá, ezért van egy jellegzetes íze. „Ettől még fogyasztható az ivóvíz, egészséges, tiszta, és sokan ezt isszák” – fogalmazott.

A legtöbb háztartásban sokat költenek palackozott vízre Fotó: Haáz Vince

Ám van, aki mégis a palackozott vizet, az ásvány-, illetve forrásvizet részesíti előnyben. Ez ízlés kérdése – véli a szakember, ugyanis mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Az ásványvizet például – amely különböző ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz – csak palackozzák, illetve szénsavval dúsítják, ezért más az íze, mint az egyszerű forrásvízé. 

Hargita megye: iható vizek

Azt, hogy a háztartásokban elhasznált vízből mennyi jut emberi fogyasztásra, mennyit iszik a lakosság, illetve mennyit használ főzésre, nem lehet adatokkal kimutatni, az viszont reális tény, hogy Hargita megye összes települése iható, jó minőségű vízhez jut, amelyet a Harvíz regionális szolgáltató biztosít. Bogáti Csaba igazgató érdeklődésünkre elmondta, az Európai Unió elvárásainak megfelelően vizüket rendszeresen ellenőrzi a közegészségügyi hivatal is, illetve saját programjaik is vannak, amelyek a víz minőségének folyamatos ellenőrzését, annak megőrzését célozzák. „Jobb, mint a palackozott víz, de mindenki saját belátása szerint választ a csapvíz és a palackozott között” – fogalmazott az igazgató.

Mégis, mi a jobb?

Marosvásárhelyen sokan a városi források, az úgynevezett csorgók vizét részesítik előnyben, akár főzésről, akár szomjoltásról van szó.

A műanyag palack az egyik felelős a környezetünk műanyagszennyezettségéért Fotó: Haáz Vince

Ezek minőségét a közegészségügyi igazgatóság rendszeresen ellenőrzi, és közzéteszi az eredményeket, amelyekben a vegyi és mikrobiológiai jellemzőket is felsorolja, pontosítva, hogy melyek azok, amelyek vize biztonságos, iható, illetve melyeket nem ajánlja csecsemők és szoptatós anyák számára, vagy emberi fogyasztásra egyáltalán nem. 

Az utóbbi időben többször is felmerült, hogy

a műanyag palackok károsak a szervezetre,

ezért nem is annyira a palackozott víz minőségét kérdőjelezik meg, sokkal inkább azt, hogy a környezetszennyezés mellett ezekből a műanyagokból hő hatására mérgező anyagok is kerülhetnek a vízbe. Ugyanakkor ha felbontunk egy palack vizet és azt nem fogyasztjuk el azonnal, könnyen belekerülhetnek a különféle mikroorganizmusok is. A csapvíz használata mellett szól az az érv, hogy minőségét folyamatosan ellenőrzik, tehát megbízható, és mindig „kéznél van”.