Sorozatok a téli bekuckózáshoz

Tamás Attila 2018. november 21., 15:10

Most, hogy beköszöntött a tél, ki ne vágyna arra, hogy egy hosszú nap után egy bögre teával vagy kakaóval bekuckózzon a tévé vagy laptop elé, és jó sorozatok nézésével töltse az estét? Ehhez ajánlunk néhány nem túl hosszú folytatásos történetet.

Fotó: Netflix

Még friss, „ropogós” a Narcos új sorozata (ha úgy tetszik, negyedik szezonja), amiben az a jó, hogy úgy is élvezhető, hogy az anyasorozatot nem láttuk. A Narcos: Mexico különálló sztoriként kezelendő, egyfajta rebootnak számít. A Netflix azonos című sorozata, amely az első két évadában a legendás drogbáró, Pablo Escobar életét mutatta be a tényleg mozgóképes adaptációt érdemlő, nem mindennapi történet alapján, méghozzá úgy, hogy

időközönként valós, archív bejátszásokon tényleg az igazi kolumbiai drogbáró elevenedett meg a képernyőn.

A felemelkedést és bukást bemutató két évadot követően a harmadik felvonásban már a négy ember által irányított Cali kartell története elevenedik meg, míg a november 16-án, az összes résszel debütált új sorozat a mexikói Guadalajara kartell sztoriját mutatja be Michael Peña és Diego Luna főszereplésével.

Akinek már amúgy is a kedvencei között van a Narcos sorozat, annak nem kell ajánlani, aki pedig most kapna kedvet hozzá, annak bátram merem javasolni. Biztos vagyok benne, hogy a készítők a tőlük elvárttól nem adták alább színvonalat.

Hol nézhető? Netflix (Teljes évad)

{K1}

Egy sorozat, ami Temesváron játszódik? Az HBO készítette? Ez már épp elég, hogy az Aranyélet után ennek is szinte teljesen látatlanban esélyt adjunk.

Fotó: Hackerville/Bogdan Comănescu

Az HBO Europe és a német TNT koprodukciójában készült hatrészes sorozat

egy Németországban dolgozó kibernyomozóról szól, aki egy meglehetősen fura virtuális bankbetörést követően szülővárosába, Temesvárra utazik, hiszen oda vezetnek a szálak.

A főszereplő a helyi hatóságokkal együttműködve nyomozásba kezd, és hamar kiderül, hogy semmi nem az, aminek látszik…

A román és német nyelvű sorozat a szintén hazai Umbre (Árnyak) sorozat után a román filmes újhullámot idézi meg, emellett reális korrajzot ad napjaink Romániájának társadalmáról és működéséről, az pedig már hab a tortán, hogy a sokak számára ismerős nagyváros épületei és helyszínei elevenednek meg a képernyőn.

Hol nézhető? HBO GO (Hetente jön ki új rész)

Bár a horrorért – valljuk be – a többség nem rajong, vannak azonban „elvetemültek”, akik meglehetősen élvezik ezt a műfajt. A horror mostanában eléggé a reneszánszát éli, a rebootok, remakek és folytatások tömkelegében született néhány tényleg hátborzongató film, sőt, több rendező és író ezen a sikeren felbuzdulva már horroruniverzumok építésén dolgozik.

Fotó: Netflix

A Netflix pedig Shirley Jackson: The Haunting of Hill House című horrorregényéből készült sorozat fejlesztését támogatta, ami

igazán hidegrázósra és félelmetesre sikerült, és sok, műfajon belüli förmedvényt küld a sarokba a történetmesélésével és megvalósításával.

A két idősíkon zajló történet múltban játszódó része egy kísértetházba költöző család viszontagságait mutatja, a jelenben pedig az időközben felnőtté vált gyerekek múlttal való szembenézését taglalja. Félősöknek – pláne egyedül –, este egyáltalán nem ajánlott, horror-rajongóknak viszont kötelező.

Hol nézhető? Netflix. (Teljes évad)

Egy kis House of Cards, némi Homeland, kevés Jack Ryan, egy csipetnyi 24, leheletnyi Collateral és már kész is a BBC új sorozata, amely egy, a London Metropolitan Police kötelékébe tartozó, iraki háborút megjárt veteránról szól, akit egy sikeresen végrehajtott ad hoc nemzetbiztonsági akció után egy vele teljesen ellentétes nézeteket valló vezető politikus védelmére rendelnek ki.

Fotó: BBC

A sorozat a hihetetlenül jól adagolt feszültséggel már az első résszel a székbe szögez,

és kíváncsian várjuk, hogy milyen viszontagságok várnak a Richard Madden (a Trónok Harca Robb Starkja) által alakított, poszttraumatikus szindrómától szenvedő, ennek ellenére munkáját vérprofin végző testőrre.

És amint ez már a sorozatot készítő csatorna nevéből is kiderült, britek készítették, ami szintén egyfajta garancia a minőségre, és üdítő változatosságként hat, hogy a sztori nem az Amerikai Egyesült Államokban, hanem Londonban játszódik.

Hol nézhető? Netflix. (Teljes évad)

Sokak számára ismerős lehet az 1996–2013 között futó Sabrina, a tiniboszorkány című, Melissa Joan Hart főszereplésével készült, hét évadot megért sitcom, amely egy 16 éves lányról szól, aki szembesül azzal, hogy ő nem más, mint egy boszorkány. A fantasy-elemekkel tűzdelt vígjáték még arról lehet emlékezetes, hogy egy Salem nevű beszélő fekete macska is szerepel benne, aki nem más, mint egy elátkozott varázsló.

Fotó: Netflix

Nem épp az eredeti sorozat csapásirányát és stílusát követve, hanem sokkal sötétebb tónusban készítették el a Netflixnek a tiniboszorkány kalandjait feldolgozó újabb történetfolyamot, amely igazából a csatornán futó, a fiatalok körében népszerű Riverdale széria spin-offjának (ugyanabban a világban játszódó történet) számít.

A dilemma adott:

Sabrinának választania kell a hétköznapi világ és a boszorkánylét között, ezt pedig a készítők egy tízrészes, természetfeletti és horrorelemekkel megtűzdelt történetben fejtik ki,

amelynek már a második szezonját is berendelték. A Supernatural, Penny Dreadful, The Vampire Diaries, The Originals, Salem, Grimm és az American Horror Story szériák rajongóinak majdhogynem kötelező.

Hol nézhető? Netflix (Teljes évad)

Bónusz:

A sorozatok mellett ezúttal egy filmet is ajánlok. A manapság mozivásznon nem túl népszerű kardozós-kosztümös történelmi drámák újabb darabja az alkotás. Az öt Oscart nyert, sok történelmi pontatlanságot tartalmazó Mel Gibson rendezésében és főszereplésével készült Rettenthetetlen nyomvonalából kiindulva, ez a 2018-as történelmi dráma Robert Bruce skót király lázadását mutatja be az angol elnyomás ellen.

Fotó: Netflix

A Trónok harca mellékszereplőiből elég sokat felvonultató, látványos csatajelenetekkel apelláló film hiánypótló,

hiszen többek között a már klasszikusnak számító Gladiátor (amelynek nemrég jelentették be a folytatását), Trója, 300, Mennyei Királyság és a 2010-es Robin Hood óta szinte teljesen eltűnt ez a filmes műfaj, és manapság mindössze fantasyelemekkel ötvözött, halovány egész estés történelmi drámapróbálkozások közül válogathatunk. (Egy másik vetülete a dolognak, hogy a műfaj gyakorlatilag átköltözött a tévéképernyőkre: lásd az előbb említett Trónok Harca, Vikingek, The Last Kingdom és társai.)

Az Outlaw King szintén tévés alkotás, hiszen a Netflix forgalmazza, viszont nagyvásznon is megállná a helyét. Kritikaként azért hozzáteszem, hogy a történet elég faék-egyszerűségű, helyenként pedig indokolatlanul túlnyújtott, a csatajelenetek és a látványvilág viszont valamelyest kárpótolhatnak ezért a hiányosságért.

Hol nézhető? Netflix.

{A}