Dzsessz, kívánság, magyar slágerek

Péter Beáta 2018. november 22., 17:59

Az LGT, Quimby, Tankcsapda, Neoton Família, Kispál és a Borz, Caramel, valamint a KFT zenekar dalaiból is megszólaltat új lemezén a Sárik Péter Trió, amelynek harmadik Jazzkívánságműsor lemezén kizárólag magyar slágerek hallhatók – dzsesszes feldolgozásban. A trióhoz ezúttal Falusi Mariann is csatlakozott.

A Sárik Péter-trió és Falusi Mariann: Erdélyben mutatják be először új lemezüket

Hétállomásos erdélyi turnéra indult a Sárik Péter zongorista-zeneszerző, Fonay Tibor bőgős és Gyárfás Attila dobos alkotta trió, valamint Falusi Mariann énekes, hogy legújabb, Jazzkívánságműsor magyarul című lemezüket bemutassák. Mottójuk: énekeljetek velünk jazzt!

„Hagyomány nálunk, hogy bármilyen új műsorunk van, a lehető leghamarabb elvisszük Erdélybe, mert imádunk itt játszani. Ezúttal ez annyira jól sikerült, hogy

az új albumunkat hamarabb hallhatják az erdélyiek, mint a magyarországiak, hiszen ott csak december 14-én lesz a lemezbemutató koncert,

így egy kicsit kedveskedhetünk az itteni közönségnek. A Jazzkívánságműsor sorozatból korábban már két lemezünk megjelent, de valahogy úgy hozta az élet, hogy mindkettőn szinte csak külföldi dalok voltak, és folyamatos volt a reklamálás a közönség részéről – jogosan –, hogy miért nem dolgozunk fel magyar dalokat is. Úgyhogy legfőképp emiatt született meg a Jazzkívánságműsor magyarul lemezünk, amelyre az elmúlt harminc-negyven év magyar slágereiből válogatott a közönség. Újdonság, hogy Falusi Mariann is csatlakozott hozzánk” – magyarázta Sárik Péter, amikor a turné első koncertje, a kedd esti szatmárnémeti fellépés előtt beszélgettünk.

Falusi Mariann és Sárik Péter tíz éve dolgoznak együtt, a közös munka egy New York-i fellépéssel kezdődött, és mivel az annyira jól sikerült, további közös projektekbe is belefogtak. A trió és Mariann számtalan közös műsort készített, ahogy Péter fogalmazott, megismerték, megszerették egymást, barátok lettek, és természetes volt, hogy Mariann fog énekelni a legújabb lemezükön. „Aki már hallotta őt, tudja, hogy fantasztikus énekes és előadó, ízig-vérig nő, de közben

a személyiségében van egy olyan vonás, amitől a férfidalok is teljesen hitelesek tőle, úgyhogy tökéletes választás erre a lemezre.”

A lemez készítésekor ezúttal is nagyrészt a közönség kéréseit vették figyelembe, de egy-két saját kedvencük is bekerült. Egyetlen feltételük volt, arra kérték a közönséget, hogy gyors számokat ajánljanak. „Rájöttünk arra, hogy valóban sírva vigad a magyar, a slágereink kilencven százaléka lassú és szomorú dal, és nem lett volna szerencsés siratós lemezt megjelentetni. A tizenöt dalból mindössze kettő lassú dal, a többi gyors. Az még egy érdekesség, hogy minden szám gyorsabb lett, mint az eredeti, hiszen az elmúlt évtizedekben érzékelhettük, hogy felgyorsult a világ, és óhatatlanul azt kívánják a dalok, hogy gyorsabban szóljanak, mint az eredetiek” – avatott be a részletekbe Sárik Péter.

Kérdésünkre, hogy melyik a kedvenc dala a lemezről, elmondta, hogy a KFT Balatoni nyár című száma. Úgy véli, tökéletes szerzemény, szomorú, humoros, mély és laza egyben. „Ráadásul, kiderült, hogy Mariann és én is gyerekkorunkban minden évben ugyanott nyaraltunk, sőt, ugyanabban a helységben, Balatonszabadi-Sóstón, pár száz méterre egymástól, anélkül, hogy tudtunk volna róla. Így mindkettőnknek nagyon hiteles az, amikor előadjuk ezt a dalt. Mariannak is van kedvence, a Neoton Família Holnap hajnalig című száma, mert nagyon megfogta őt annak a dalnak az érzelmessége, a mélysége. És ahogy mi előadjuk, ez a drámai mélysége, gyönyörűsége sokkal hangsúlyosabb szerepet kap, mint az eredeti előadásban.”

A koncertekről szólva a zongorista hangsúlyozta, igazi zenei ünnepre számíthat a közönség.

Azt is elárulta, hogy az első, amit megszólaltatnak a fellépéseken, az az LGT Nem adom fel című dala lesz. „Az eddigi anyagaink is, még akkor is, amikor Bartókot játszottunk, mindenféleképpen a közönséghez szóltak, és nekünk nagyon fontos, hogy összekapcsolódjunk velük. De most, hogy tizenöt, mindenki által ismert magyar slágert fogunk játszani, de mégis dzsesszt, és néhol improvizálunk, valami teljesen más szintre fogja emelni a koncerteket, sokkal intenzívebbek lesznek. A szlogenünk: Énekeljetek velünk jazzt! Tehát nem  ülős-hallgató jazzkoncertek lesznek, szerintem senki nem fogja kibírni, hogy ne énekelje a slágereket, a refréneket velünk együtt.”

A turné székelyföldi állomásai
November 22. – Marosvásárhely
November 23. – Gyergyóremete
November 24. – Csíkszereda
November 27. – Kézdivásárhely
November 28. – Sepsiszentgyörgy