Újratanulta a járást Keresztes Zsolt

Rédai Attila 2018. december 04., 16:41

Megérkezett és már használni tanulja új, közösségi összefogással megvásárolt protézisét Keresztes Zsolt, azaz Kercsó. Pontosan olyan, amilyenről csak álmodni mert, jellemezte érdeklődésünkre az eszközt.

Új dimenzióba lépett Kercsó élete új protézisének köszönhetően

Alig pár napja érkezett meg Keresztes Zsolt közel nyolcvanezer eurós protézise, a „hiperszuper robotláb” – ahogy a rákbetegség miatt fél lábát elvesztő fiatalember új eszközét maga nevezte – átvételére Bukarestbe utazott, ahol egy Németországból érkező szakember segédkezett abban, hogy beüzemelje a protézist, és segítsen a csonkágy elkészítésében.

A protézis, a szilikonból készült ideiglenes csonkággyal

Ez nem is olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk: még a protézis megérkezése előtt volt egy csonkágy-mintavétel, amiért szintén Bukarestbe kellett utazzon Keresztes Zsolt, és nem valószínű, hogy ez a legutóbbi lesz az utolsó. A cél, hogy ez az illesztés olyan tökéletes legyen, úgy tapadjon, hogy ne okozzon semmilyen problémát.

Így néz ki összeszerelve a Genium X3 elnevezésű protézis

„Azt kell tudni, hogy mindig, amikor felraknak egy új protézist az emberre, a csonk különféleképpen reagál, változik az izomösszetétel, a kötés, néha megtörténik, hogy kisebb lesz a csonkom, akkor újra kell kezdeni az egészet nulláról. De hála istennek úgy áll mindenki hozzá, hogy csak akkor készül majd el a végleges, karbonszálból készült csonkágy, amikor már úgy használtam legalább három hétig a szilikonból készült ideigleneset, hogy minden tökéletes” – fejtette ki a fiatalember.

{K1}

Keresztes Zsolt közben már most is tanulja az új eszköz használatát, még ha nem is tudja egyelőre teljesen kihasználni. Azt már látja, hogy ég és föld a különbség a régi és az új protézise között.

„Jóformán el sem lehet mondani, mekkora is ez a különbség. Azt szoktam mondani, hogy érezni kellene.

Mikor legutoljára elsétáltam Kézdivásárhely macskaköves főterén, csak a felénél észleltem fel, hogy már nem kell olyan meredten a talajra szegezzem a tekintetemet, mint korábban. A több mint két hét alatt, amióta használom, egyszer sem bicsaklott meg a lábam, nem kellett korrigáljam a mozdulatokat. Már most teljes biztonságban érzem magam vele” – értékelt Kercsó. És mindezt úgy, hogy még nem százszázalékos a csonkágy.

A lépcsőzés, az emelkedőn, lejtőn való gyaloglás már nem probléma, következhet a szaladás

A teljes biztonságnál azonban jóval több van még benne az eszközben, ecsetelte Zsolt. Most tanul lépcsőzni vele, lejtőn és emelkedőn járni – ezek mind beprogramált funkciói a protézisnek, amelyek végrehajtását egy processzor felügyeli. Ez automatikusan működik, de van lehetőség viszont különböző üzemmódok közötti kapcsolásra is. Egy, a telefonra tölthető alkalmazásban többféle funkció között lehet válogatni: külön a szaladásra, kerékpározásra, erőteremben való edzésre, de még olyan is van, ami a hosszas álldogálásra való.

Néhány napja még így edzett Keresztes Zsolt... Fotó: Veres Nándor

... most meg már így

Keresztes Zsoltnak nem csak az életminősége javul fényéveket a több ezer székelyföldi összefogásából megvásárolt protézis segítségével: reményei szerint sportolói karrierje folytatására is lehetőséget ad. A fiatalember ugyanis az igencsak erőt próbáló akadályverseny, a Spartan Race sorozat rendszeres résztvevője. Már elkezdte a felkészülést, tavasszal talán már rajthoz is állhat: tervei szerint az első verseny, amelyen az új protézisével először részt fog venni, a március 30-án Nagykanizsán megrendezendő futam lesz.