Rémálom, amiből nem lehet felébredni

Bede Laura 2018. december 19., 15:42

Az emberek jóindulata, odafigyelése és szeretete ad erőt Fekete (Ingber) Gizellának, akit pár hónapja akut limfoblasztikus leukémiával diagnosztizáltak. A kolozsvári tanítónő csontvelő-átültetésének költségei magasak, családja jelenleg erre gyűjt adományokat.

Az életerős nő most segítségre szorul

Hétköznapi életet élt, Kolozsváron tanított, sikeres vállalkozóként tevékenykedett és éppen családalapítás előtt állt Fekete (Ingber) Gizella, amikor egy standard fogászati vizsgálaton vérszegénységre gyanakodva elküldték vérvizsgálatra. További analízisek és szakvélemények után szembesítették azzal, hogy akut limfoblasztikus leukémiában (ALL) szenved, és az azonnali kemoterápiás kezelést javasoltak neki.

„Szerintem egy ilyen hírt nem lehet semmilyen módon fogadni.

Egyszerűen összedőlt a világ mindannyiunk számára, főleg neki. Nekem az az érzésem, hogy ez egy rémálom, amiből felébredünk, de sajnos nem az.

Ezek annyira mély érzelmi dolgok, hogy nekem sem mondja el, mit érez, annak ellenére, hogy nekünk nagyon szoros testvéri kapcsolatunk van, tehát mindig mindent megbeszéltünk, de ez annyira fájdalmas, hogy nem nyilatkozik arról, miként dolgozta fel a rossz hírt” – mondta el érdeklődésükre Ingber Enikő, Gizi testvére.

Mivel Romániában a kezelési lehetőségek korlátozottak, a család úgy döntött, hogy egy külföldi egészségügyi intézményhez fordulnak. Így Gizi október 18-án az izraeli Sheba klinikán elkezdte a kemoterápiás kezelést, amelynek az a célja, hogy valamennyi leukémiás sejtet kiöljenek, hogy utána csontvelő-transzplantáció által segítsék a vérképzés helyreállítását. A testvére arról is beszámolt, hogy jelenleg túl van a második kemoterápiás kezelésen, és a napokban vettek tőle csontvelőváladékot, amelynek vizsgálata kimutatja, hogy szükséges-e folytatni a kemoterápiát, vagy következhet a csontvelő-átültetés.

{A}

A család helyzetét még inkább megnehezíti, hogy a romániai orvosok nem állították ki az E112-es nyomtatványt, hiszen ezzel azt kéne elismerni, hogy az országban erre a betegségre nincs megfelelő kezelés. Ezt pedig senki sem vállalja fel, és a biztosító viszont ebben az esetben nem fizet semmit. Így a családnak önerőből, adományokból kell összegyűjtenie a szükséges pénzt.

„Körülbelül két-három hétig úgy éreztük, hogy összedőlt a világ bennünk, de utána muszáj volt megszervezni az adománygyűjtő akciót. Gizi előbb nem akart segítséget kérni, de aztán rájött, hogy ezt egyedül képtelenség végigcsinálni. Jelenleg olyan emberek állnak mellettünk, akikkel húsz éve nem tartjuk a kapcsolatot. És az ilyen jellegű visszajelzések annyi erőt adtak neki, hogy lábra állt tőle. Amikor látta, hogy mindenki segíteni szeretne, odafigyelést és szeretet nyújt, erőt adott neki” – fogalmazott Ingber Enikő.

Eddig hitelből kifizettek 100 ezer dollárt előlegként, majd újabb 81 ezer dollárt összeszedve minden saját megtakarítást és eddigi adományt.

A beavatkozás előreláthatóan 160-190 ezer dollár lesz, de felmehet egészen 250 ezer dollárig is.

Jelenleg a család erre gyűjt.

A Gizi gyógyulására szervezett gyűjtésért létrehozott Facebook-oldalon végig lehet követni a lehetőségeket, ahogyan segíteni tudnak Gizinek és családjának a pénzgyűjtésben: #Be1of100000. A számára létrehozott oldal is ezt a célt szolgálja: www.supportgizi.org. Ezen kívül támogatási szerződéseket próbálnak aláírni cégekkel, valamint jótékonysági koncertet, vacsorát, vásárt szerveznek alapítványokkal együttműködésben.

Gizi ügyéről beszámolt a Kolozsvári Rádió és az Erdélyi Magyar Televízió is:

Ingber Enikő is létrehozott egy alapítványt, viszont a papírmunkák túlságosan időigényesek ahhoz, hogy ezen keresztül történjen az adománygyűjtés. „Gizinek az a vágya, hogy amikor meggyógyul, ezzel az alapítvánnyal foglalkozzon, és olyanokon segítsen, akik hasonló betegséggel küzdenek. Ha sikerül segítenie másokon, az fogja a leginkább felépíteni. Számára az jelenti majd az igazi gyógyulást” – hangsúlyozta Gizi testvére.