Karácsony hús nélkül? Igen, lehetséges!

Szász Cs. Emese 2018. december 21., 15:44

Vegetáriánus karácsony? Igen, olyan is van. Arra voltunk kíváncsiak, hogy míg a legtöbben az ünnepen húst hússal esznek, addig mi a karácsonyi menü ott, ahol vegetáriánusok, sőt vegánok is ülnek az asztalnál. Ki is derült, hogy a töltöttkáposztát például hús nélkül is meg lehet főzni.

Lehet húsmentes a karácsony? Fotó: 123RF

Töltöttkáposzta, húsleves, valamiféle sült, párolt hús kerül majdnem minden háztartásban az asztalra karácsonykor. De mi lehet egy vegetáriánus vagy egy vegán ünnepi menüje?

Hagyományos ételek vegán köntösben

A 19 éves Barabás Annát már csak azért is megkérdeztük, mert bár csupán valamivel több mint két éve lett vegán – vagyis nem csak húst, de semmiféle állati eredetű terméket nem eszik –, ő már gasztroblogot is vezet a vegán kaják népszerűsítésére.

„Mivel nagyon szeretek sütni-főzni, de főleg recepteket alkotni, a kedvenc folyamatom a karácsonyi menü kitalálása. Nem az a legfontosabb, hogy minél bonyolultabb ételt készítsünk, ünnepi tud lenni akár egy francia hagymaleves is fűszeres pirítóssal, második fogásnak sütőben sült zöldségek, egybesült lencsés fasírt valamiféle szósszal és egy friss rukkolasalátával” – véli a fiatal lány, aki ezúttal is igyekszik minél több hagyományos karácsonyi ételt vegán formában elkészíteni:

a „húslevest” például hús helyett sütőtök magjaival főzi, s állítja, megtévesztően hasonló íze van.

Vegán fasírt karácsonyra Fotó: Barabás Anna

A töltöttkáposztából kétféle is készül náluk: az egyik verzióban hús helyett szójagranulátumot használnak, míg a másik kukoricadarával és gombával készül, nyárádmenti recept alapján. A bejgli tésztáját is tejtermék- és tojásmentesre cserélték, ebből a mákos és diós mellett egy gesztenyés-narancsos is helyet kapott. Ezeken túl természetesen szerepel a menün pár újítás is, ilyen például a vegán wellington, mézeskalácsos torta vagy vegán somlói galuska. „Az ételek nagy részét én készítem, de a töltöttkáposztát kizárólag nagymamám és édesanyám készíti 24-én reggel, hogy estére finom, omlós legyen” – mondja Anna, aki egyedüliként nem fogyaszt húst a családban.
A karácsony első napi ebédet szokás szerint ő készíti, a többiek pedig érdeklődve kóstolnak meg mindent.

Vegán wellington Fotó: Barabás Anna

„Ilyenkor találkozik az asztalon a magyar, olasz, francia konyha, nálunk mindenki nagyon nyitott az új ízekre, így senkinek nem okozott gondot ez az újítás” – meséli Anna, aki úgy gondolja, hogy manapság szinte mindent el lehet készíteni állati eredetű termékek nélkül, és szerencsére egyre több vegán recept megtalálható az interneten. A hozzávalók beszerzése sem nehéz, most már kaphatók akár növényi tejtermékek és felvágottak is az üzletekben.

Édesség is lehet vegán Fotó: Barabás Anna

Kolbászt is lehet

A vegetáriánus töltött káposzta nem hiányzik Gálna Zoltánék karácsonyi asztaláról sem. „Pont olyan, mint a rendes, csak mi szójából készítjük, de lehet zöldséggel meg rizzsel is, sőt diósat is kóstoltam már. Egyik alkalommal karácsony után vendégségbe mentünk, s vittünk a mi töltöttkáposztánkból, érdekes volt, hogy a vegetáriánus fogyott el, nem a hagyományos. Mindenki kíváncsi volt, milyen is lehet” – meséli Zoltán, aki immár több mint húsz éve nem eszik húst.

Akkoriban aktívan jógázott, keleti filozófiákat tanulmányozott, s mivel azokban a húsmentes étkezés dívott, kíváncsiságból ő is kipróbálta, és bejött neki.

„Annak idején nehéz volt, most már nem az vegetáriánusnak lenni. Most már mindent lehet kapni a vegetáriánus pástétomtól a virsliig, akkoriban azonban nem volt még szinte semmi, ami ennek a fogyasztói rétegnek szóljon. Voltak receptek, volt egy receptes könvy, ami kézről kézre járt, s kísérleteztünk”

– emlékezik Zoltán, akinek hatására aztán barátnője is vegetáriánus lett, úgyhogy ők már ketten nem esznek a húst a karácsonyi asztalnál.

A karácsonyi asztal különlegességei közt nem árt, ha húsmentes is van Fotó: 123RF

Alapvető azonban, hogy nem csinálnak nagy ügyet az ünnepi menüből: töltöttkáposzta mindig van karácsonykor, szilveszterkor meg lencsesaláta, lencseleves. De ilyenkor szoktak megengedni maguknak különlegesebb sajtokat is, valamint ez az időszak egyik különlegessége a kolbász, amit Gálnáék szójából készítenek, majd pont úgy fűszerezik, mint a hagyományosat, sőt meg is füstölik.

Az előétel bőségesebb

Miklóssi Szabó István is vegetáriánus, azt szokta mondani, hogy ugyanazt eszi, amit a húsevők, csak nincs benne hús, hanem szója. A karácsonyi menü is ehhez képest alakul náluk. „Kitűnő töltött káposztát lehet készíteni szójából, bár nem a kedvencem. A húslevest még elfogyasztom, hús nélkül, a zsírt is leszedem róla, hogy a családi békét megőrizzem. Én vagyok egyedül vegetáriánus a családból, így kifejezett menü számomra nem igazán van. Talán az előétel bőségesebb. Csak úgy röpköd a sok töltött tojás, finom sajtok, szójafasírt.

Kis trükkel a szóját úgy ki lehet sütni, hogy azt a legmegátalkodottabb húsevő is húsnak nézi.

A nagy baj az, hogy herkulesi erőfeszítéseket kell tegyek a sok finom sütemény elfogyasztásának csökkentésére. Persze rendre elbukom a csatát” – sorolja karácsonyi küzdelemeit István. Hozzáteszi: nem nehezebb számára ünnepi fogást készíteni, mert nem igényel különösebb „bánásmódot”: igazából bármit elfogyaszt, csak ne legyen hús és zsír benne. A székely konyha igaz, sok állati terméket használ, de bármikor lehet ihletődni más konyhákból. István szerint nem is olyan nehéz, főként napjainkban, csak szokás kérdése az egész.