Egyházzenét visznek Budapestre (VIDEÓVAL)

Péter Beáta 2018. december 21., 17:01

A budapesti Szent István bazilikában lép fel december 22-én a csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórus és a Madéfalvi Schola a Mátyás király emlékév záróünnepségén. A főpróbát a Csíksomlyói Kegytemplomban tartották, ebből nyújtunk egy kis ízelítőt.

A bazilikára készülve a csíksomlyói kegytemplomban próbáltak a kórusok Fotó: Rédai Attila

Énekszóval vonultak be a gyerekek és felnőttek a Csíksomlyói Kegytemplomba – a Lux Aurumque és a Madéfalvi Schola tagjai a szombati, budapesti fellépésre készültek. Ványolós András, a két kórus karnagya kifejtette, nagy megtiszteltetés és nagy kihívás számukra, hogy a budapesti Szent István bazilikába hívták meg őket énekelni.

„Pár hónappal ezelőtt felhívtak a Magyarság Házától, hogy látván az én tevékenységemet, szeretnék, hogy elvigyek egy kórust azok közül, amelyeket én vezetek, hogy a Mátyás király emlékév záróünnepségén fellépjünk. Én egyből kettőt ajánlottam: a Madéfalvi Scholát és a Lux Aurumque kórust, mindkettő a szívem csücske – a többiek mellett. Konkrétan egyházzenét kértek, és úgy gondoltam, hogy jó lenne párhuzamot állítani a gregorián és a kortárs egyházzene között. Így született meg az ötlet, hogy a kettőt együtt, egy koncertben hallani lehessen” – magyarázta a karvezető.

Fotó: Rédai Attila

A koncert kortárs zenével kezdődik, majd gregorián ének és kortárs zene váltakozik. Ványolós András rámutatott,

a régi századokban is így volt, a gregorián ének mindig is a kortárs zenének a párhuzamában szólt, és ugyanakkor mindig is hatással volt a mindenkori kortárs zenére.

„Éppen ezért nem egy különös ötlet ennek a kettőnek a párhuzamos megszólaltatása, de koncertben egész különösen fog hatni a gyermekek és a felnőttek együttes és váltakozó éneke. Nagy megtiszteltetés és nagy kihívás a Szent István bazilikában énekelni. Az egy nagyon nagy tér, még el sem tudom képzelni, hogy a mi hangunk be fogja tölteni, de a Jóisten segítségével, reméljük, hogy megfelelően fog szólni.”

Fotó: Rédai Attila

A Mátyás király emlékévet záró ünnepi esemény december 22-én délután fél öttől kezdődik. Elsőként Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Mátyás király emlékév fővédnökének köszöntő beszédét hallgathatják meg a jelenlevők, majd a Lux Aurumque kamarakórus és a Madéfalvi Schola énekei csendülnek fel. Ezt követően ünnepi szentmisét tartanak. A Szent István téren pedig szombattól kezdődően január 22-ig tekinthető meg a Mátyás király – Mecénás és katona című exkluzív kiállítás.