A kutya rémálma is lehet a szilveszter

Szász Cs. Emese 2018. december 27., 15:03

Ami az év legnagyobb bulija az embernek, a petárdával és tűzijátékkal teli szilveszter, igazi rémálom lehet az ember legjobb barátjának, a kutyának. A hanghatástól pánikszerűen menekülésbe fogó négylábúak nem egyszer veszélyeztetik saját testi épségüket is.

A kutyák legszívesebben elbújnának a fülsiketítő hangzavarban Fotó: 123RF

A szilveszteri petárdák, tűzijátékok robbanása az állatok – és különösen a kutyák – számára szinte elviselhetetlen – magyarázza Pálosi Csaba állatorvos. Hozzáteszi: a kutyák az ilyen zajokhoz nincsenek hozzászokva, talán először szembesülnek a szokatlan sivító, egyszerre több irányból érkező hanggal, melyet légnyomásváltozás is kísér. „A kutya által megszokott zajoktól ez teljesen eltérő, a kutya agya nem képes felfogni, hogy most szilveszter van, egyszerűen csak bepánikol és egy menekülési ösztön lesz újjá rajta. A baj az, hogy ilyenkor semmi akadályt nem látnak, s saját testi épségüket veszélyeztetve próbálnak menekülni” – magyarázza az állatorvos, aki szerint számos kisebb és nagyobb sérüléssel szoktak állatorvoshoz érkezni január első napjaiban olyan ebekkel, akik éppen a petárdák okozta pánikszerű menekülés következtében sérültek meg.

Menekülőre fogják ilyenkor az ebek Fotó: Barabás Ákos

Az állatorvos olyan kirívó esetekkel is találkozott, amikor a kutya saját lábát törte el, ahogy próbált a kerítésen kitörni, de

megtörtént, hogy lenyúzta a bőrét menekülés közben, kiugrott az ablakon, sőt, egy udvaron láncra kötött kutya átugrott a kerítésen, úgy próbált menekülni, de mivel láncra volt kötve, nem élte túl.

De mit tehetünk annak érdekében, hogy kutyánk viszonylag zökkenőmentesen átvészelje a szilveszter-éji riadalmat? Pálosi Csaba szerint több óvintézkedést is megtehetünk kedvenceink védelmében: a benti kutyáknak például érdemes tévét kapcsolni, mert, ha van egy alapzaj, az elnyomja a petárdák hangos pattogását. A kinti kutyákat is érdemes védett helyre tenni szilveszter estére, egy pincébe, egy jól védett istállóba például, semmi esetre sem elég megkötni, mert az végzetes lehet számukra.

Pálosi Csaba szerint néhány óvintézkedést érdemes megtenni Fotó: Haáz Vince

„Léteznek mindenféle nyugtatók is, nem feltétlenül kémiai kivonatok, hanem gyógynövényalapúak is, amelyeket lehet kérni az állatorvosoktól vagy az állatgyógyszertárakban, ezeket érdemes már szilveszter előtt egy nappal beadni a kutyának.

Nyilván az a legjobb, ha a hangos puffogtatás alatt kedvencünk mellett vagyunk, mert a gazdi is nyugtató hatással van az állatra. A mi lakásban tartott kutyánk például ilyenkor az ágy alá bújik, kicsit reszket, de hallgatja a tévében a himnuszt, s aztán amikor vége a zajnak, elalszik”

– mutat rá a szakember. Hozzáteszi, sokszor a mennydörgés is ilyen hatással van az ebekre, de most szilveszterrel együtt a petárdázások, tűzijátékok időszaka következik, amire bizony nem árt felkészülni az gazdiknak. Kérdésünkre a szakember elárulta, bár más házikedvencek, háziállatok sem szeretik a hagy hangzavart, viszont nem reagálnak annyira rosszul ezekre, mint a kutya. A macskák például elhúzódnak általában a padlásokra, s ott várják ki a szilveszteri hangzavar végét.