Ízek harmóniája. Készítsünk koktélt szilveszterre!

Péter Beáta 2018. december 28., 15:58

Szilveszterkor szinte kötelező a pezsgővel való koccintás, de ha még éjfél előtt valamilyen különlegesebb itallal szeretnénk meglepni vendégeinket, akkor kínáljuk őket saját készítésű koktélokkal. Mi mindehhez most egy szakitól kértünk tanácsokat.

Bakó Csaba maga is szívesen készít koktélokat Fotó: Péter Beáta

Vágjunk bátran bele, mivel egyikük-másikuk elkészítése nem túl ördöngös, de azért némi időt és odafigyelést igényel. A legfontosabb, amire egy koktél elkészítésekor figyelnünk kell, az az ízharmónia – hangsúlyozza Bakó Csaba, a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő pincére, aki maga is szívesen készít koktélokat a vendégeknek.

„Egy koktél lényege, hogy legalább háromféle ital legyen benne. Kell bele egy alkoholos ital, egy dzsúsz, vagy lé – lehet szénsavas, vagy szénsavmentes – és valamilyen szörp.

Ott van például a mojito, az egyik legismertebb koktél, ebbe fehér rumot, cukrot (vagy cukornádlevet), lime levét, ásványvizet és mentát teszünk. Ha meleg italt szeretnénk, akkor készíthetünk grogot. Általában rummal készítik, én 2 dl Jägermeistert fél liter fekete teával keverek, vaníliacukrot teszek hozzá és belecsavarom egy narancs levét. Lehet belereszelni a narancs héjából és még egy kis fahéjjal megbolondítani. Nagyon finom, meleg koktél. Vagy a Mikulás-koktél is közkedvelt: gránátalmalikőr, vodka, áfonyalé kell belé, majdpár szem áfonyával díszítjük” – avat be Bakó Csaba.

Mutatós és finom. Érdemes bíbelődni vele Fotó: Péter Beáta

Szilveszterkor általában pezsgőt iszunk, de ezt is meg lehet „bolondítani” némi gyümölccsel. Például egy Proseccoba baracklikőrt teszünk, barackkal díszítjük. De tehetünk bele barackpürét, kellemes íze lesz az italunknak – ajánlja. „Készíthetünk Mézeskalács-koktélt: 1 dl vodka, 1 dl krémlikőr, 1 dl kávélikőr és 1 dl mézeskalácsszörp kell bele. Jár még hozzá két gombóc vaníliafagyi. Én szoktam belerakni még egy gombóc csoki vagy mogyorófagyit . Ezt shakerben jégkockákkal összerázzuk,  s mehet máris a koktélpoharakba. Egyik legkönnyebb díszítése a poharaknak, hogy kevés fehér csokit megmelegítünk, a pohár szélét belemártjuk, s még mielőtt megkötne a csoki, kókuszreszelékbe mártjuk. A havas telet idézi” – mutat rá a Fenyő hotel munkatársa, és már mondja is a következő koktél receptjét. Ez a Blazer – amelyhez ajánlott jó minőségű konyakot használni. Egy pohárban felmelegítjük a konyakot, hozzáteszünk barna cukrot, óvatosan meggyújtjuk. Amikor a cukor karamellizálódott, forró vizet töltünk rá, egy narancs héját felmelegítünk, a benne levő olajakat rápermetezzük az italra.

Némi időt és odafigyelést igényel egy koktél elkészítése Fotó: Péter Beáta

Bakó Csaba 17 éve dolgozik a hotelben pincérként, és szeret új koktélok előállításán is kísérletezni. Ő készítette el először a később Fenyő-koktélnak elnevezett italt is. „Fél dl áfonyalikőr két dl narancslével, jégkockával – ennyi volt a varázslat. Az áfonya szépen különvált a narancslétől, feldíszítettem koktélernyővel, és amikor a vendégek kérdezték, hogy ez micsoda, hirtelen rávágtam, hogy Fenyő-koktél” – meséli nevetve. Hozzáteszi, egy koktélnál nagyon fontos az ízek harmóniája. Akkor lehet elrontani egy ilyen italt, ha nem nem figyelünk az arányokra az elkészítésekor.

Fontos, hogy olyan ízvilágot kapjunk, amely élvezhető. Oda kell figyelni arra is, hogy mit hogyan töltünk össze, ahhoz, hogy az mutatós legyen.

„Megfelelő arányban kell belerakni a különböző italokat, hogy az ízharmónia kijöjjön, és lényeges az italoknak a fajsúlya is, amikor összetöltjük ezeket”– magyarázta, miközben egy alkoholmentes koktél készített számunkra. Baracknektárt és Sprite-ot töltött össze, majd óvatosan pépesített erdei gyümölcsből csorgatott bele, amely szépen megszínezte a narancsot. Mint mondta, baracklikőrrel, vodkával, ginnel, vagy konyakkal is fogyasztható ez, amennyiben alkoholos verziót szeretnénk. Díszítésnek – mert egy koktélnál ez is nagyon fontos – egy narancskarikának a héját bekente mézzel, gránátalmaszemeket „ragasztott” rá, és a pohár szélére helyezte. Koktélernyővel a nyarat idézte az italköltemény, de szilveszteri dekorációt is kipróbáltunk.

Szilveszteri, vagy nyarat idéző díszítés? Fotó: Péter Beáta

Aki még ennél is egyszerűbb koktélt készítene, ott van a klasszikusnak számító Bloody Mary koktél. „Az emberek többsége úgy ismeri, hogy kell paradicsomlé, egy fél deci vodka bele s kész. De ha igazán finomat szeretnénk, akkor ízesítve az igazi. Tehetünk bele borsot, Worcester-szószt, díszíthetjük petrezselyemzölddel vagy zellerlevéllel, amelyet szépen beleállítunk, és elég, ha csak az illatát érezzük. Nem lehet elrontani a Gin-tonicot sem, de tegyünk bele citromot, jégkockát. Én két szelet citromot szoktam használni, egy féllel feldíszítem a poharat, egy felet belecsavarok, és még egy karikát beleteszek az italba. Szoktam ajánlani Sprite-al is, azt is sokan igénylik” – avatott be Csaba.

A forralt borra terelve a szót, elmondta, a téli estékre, de szilveszterre is kitűnő vendégváró. A bort felmelegítjük, forraljuk, de nem főzzük, tehetünk bele gyömbért, ánizscsillagot, fahéjat, őrölt fekete borsot, szerecsendiót, vaníliarúdat. Aki édesebben szereti, az cukrot is tehet hozzá. Diós-mákos bejgli mellé kitűnő fűszeres, illatos ital.