Népdalok Bartók Béla csíki gyűjtéseiből

Péter Beáta 2019. január 08., 16:45

Azt akartam én megtudni címmel jelent meg lemeze a madéfalvi Rokolya Népi Énekegyüttesnek, amelyen a magyarországi Zenetudományi Intézet archívumában fellelhető, Bartók Béla 1907-es gyűjtéseiből származó csíkszenttamási, jenőfalvi, karcfalvi, csíkrákosi és ajnádi népdalok szólalnak meg.

A lemezen tizenhét népdal hallható Bartók Béla gyűjtéseiből Fotó: Gábos Albin

A Rokolya Népi Együttes 2010-ben alakult, madéfalvi kötődésű lányokból, asszonyokból. A csoport jelenleg tíz tagot számlál, már a kezdetekkor célul tűzték ki, hogy autentikus népdalokat tanuljanak és énekeljenek, és hogy ezáltal hozzájáruljanak ahhoz, hogy a közösség megőrizze a régi népdalokat.

„Az elején Erdély több tájegységéről próbáltunk népdalokat összeválogatni egy-egy előadásunkra, de aztán egyre inkább a Csík vármegyei dalokra terelődött a figyelmünk. Voltunk továbbképzőn, ugyanakkor Györfi Erzsébet népdalénekes, Madéfalva szülötte segített abban, hogy hol tudunk kutatni. Körülbelül három éve a Zenetudományi Intézet adatbázisából tanultunk újra népdalokat” – avatott be Sárosy Katalin, az együttes egyik tagja.

A csoport tagjai hetente gyűlnek össze próbára, és elsősorban a madéfalvi rendezvényeken lépnek fel – karácsonykor, megemlékezéseken, falunapokon, pünkösdkor – , de voltak fellépéseik a környező falvakban, Baróton kórustalálkozón, a Magyarság Háza meghívásának is eleget tettek, és Bonyhádon, a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon is bemutatkoztak.

Nyolc éve énekelnek együtt a Rokolya Népi Énekegyüttes tagjai Fotó: Gábos Albin

Első lemezükön tizenhét Csík vármegyei – a Zenetudományi Intézet archívumában található, Bartók Béla 1907-es gyűjtéseiből származó csíkszenttamási, jenőfalvi, karcfalvi, csíkrákosi és ajnádi – népdal hallható. Az énekeseket furulyán Ségercz Ferencz kísérte, a stúdiófelvételt Sándor Csaba Lajos készítette. Ugyanakkor Ádám Gyula szerkesztésében és fotóival illusztrálva, egy könyvet is kiadtak, amelybe az Azt akartam én megtudni című lemezen felcsendülő dalok szövegei is olvasható, valamint belekerült egy Bartók Béla által lejegyzett kotta reprodukciója is.

A madéfalvi veszedelem 255. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen. A település rendezvényein is fellépnek Fotó: Gábos Albin

„A lemez létrehozásának az ötlete onnan jött, hogy próbáljuk helyi viszonylatban minél több gyereknek visszatanítani a népdalainkat. Ha nem is szervezett formában, de sok a tanítónő, óvónő közöttünk, és mindenki oktatja a népdalokat a saját tanítványainak.

Célunk, hogy ha mi már visszatanultuk azt, amit már az idősek sem nagyon ismernek, tanítsuk tovább a fiataloknak.

A másik ok, hogy annyi szép népdalt lehet hallani Erdély különböző tájegységeiről, de csíki dalokat kevés helyen hallottunk, csak egy-két hivatásos táncegyüttes előadásán. A helyi tanács tagjai kérdezték tőlünk tavaly év elején, hogy most már nyolc éve működünk önerőből és tudnának-e minket valamiben segíteni. Gondoltuk, ha lehetne ezeket a dalokat népszerűsíteni, akkor ez a lemez nagy segítség lenne ebben. Pályáztak a BGA-hoz, és amikor nyert a pályázat, hozzáfogtunk, megkerestük a megfelelő embereket, akik ebben tudtak nekünk segíteni, és így valósult meg ez a lemez” – magyarázta Sárosy Katalin.

A fiatalokkal is megismertetnék a régi csíki népdalokat Fotó: Gábos Albin

A lemezt önálló est keretében mutatták be a madéfalvi kultúrotthonban január 7-én, a madéfalvi veszedelem 255. évfordulójára szervezett emlékünnepség keretében.

A Rokolya Népi Énekegyüttes tagjai: Boldizsár Katalin, György Orosolya, György Viola, Regián Melinda, Regián Réka-Kata, Sárosy Katalin, Szentes Éva, Szentes Juliánna, Szép Erika, Ványolós Orsolya.