Vakmerő vásárlás Ázsiából: webáruházat teszteltünk

Rédai Attila 2019. január 18., 16:32

Elektronikai cikkek, ruházat, ajándéktárgyak a romániai ár töredékéért? Eddig is lehetséges volt, de mennyire megbízható? Ráfázunk? Egy viszonylag új, lettországi bejegyzésű, erre szakosodott webáruházat próbáltunk ki.

Dizájnos kinézet, profin kigondolt kezelői felület: ránézésre is bizalmat gerjeszt a Joom Fotó: Rédai Attila

Még ma is jócskán merészségnek számít, ha az ember nagyon messzi vidékekről, egészen Kelet-Ázsiából rendel magának cuccokat az interneten. A merészséget ellensúlyozza, hogy Kínából, Tajvanból, Malajziából és hasonló, számunkra egzotikusnak tűnő helyekről rendelni főleg elektronikai termékeket az itthon megszokott árak töredékéért lehetséges. Az árfekvés annyira kedvező, hogy az emberben elengedhetetlenül felmerül a gyanú, hogy nem-e valamilyen csalásról van szó. És bizonyára vannak csalásra specializálódott oldalak is. Nemrég megjelent viszont a romániai piacon is egy olyan webáruház, ami épp erre specializálta magát, hogy olcsó kínai (ázsiai) cuccot forgalmazzon: a Joom. Úgy döntöttem, kipróbálom, legfeljebb tíz-húsz euróm bánja, ha nem ér el hozzám az áru: postai díjszabás, bármennyire és olcsó legyen a megvásárolt cucc, egyszerűen nincs. Cserébe nem is ér el az emberhez napokon belül, heteket, de az is lehet, hogy hónapokat kell várni rá.

Árak és garanciák Fotó: Rédai Attila

Én december 9-én szántam rá magam két „apróság” megvásárlására: mivel a szolgálati Samsung telefonhoz már kétszer veszítettem el a gyári fejhallgatót, az AKG márkájú zsinóros headset-et, úgy döntöttem, ezúttal nem a szakboltból pótolom 30-40 lejért, hanem itt szánok rá 7 lejt: látható, hogy nem túlzok, amikor az itteni ár töredekéről beszélek. Jobban vonzott ennél egy csodaszép formatervű, az Apple AirPods-ját külsőre lekoppintó bluetooth-os headset. Míg az Apple kütyüje leárazva 799 lejbe kerül épp az Emagon, az androidos utánzat a Joom-on 35 lej volt. Persze most nem beszélek a termék minőségéről, az egy másik téma, hisz az olcsó kínai utánzat az olcsó kínai utánzat marad, de a zsinóros fejhallgató viszont ugyanaz a termék, mint amit gyárilag adnak a Samsung S8 mellé, s amelyet legelőször 80-90 lejért forgalmaztak külön, fél év elteltével ez csökkent le a már említett 40 lej körüli összegre.

Ebből is látható, hogy mekkora árrés tud lenni az elektronikai cikkeken,

miért éri meg akár egy egész webáruházat arra alapozni, hogy ebből az árrésből jókorát lecsípjenek, s úgyis megérje nekik csinálni.

Megérkezve Fotó: Rédai Attila

Magáról a webáruházról: a bizalmat az alapozza meg, hogy láthatóan profi munka: arculata van, Androidra és iOs-re letölthető applikációja. A felhasználói felület pofonegyszerű, pillanatok alatt lehet felhasználót készíteni Facebook-os vagy Google-es fiókunk segítségével, de ha ezeket nem akarjuk használni, akkor persze egyéb email-el, telefonszámmal is készíthetünk fiókot (a GDPR-megfelelőséget sok helyen kihangsúlyozzák). Láthatóan a román piacra is szánták az áruházat, hisz számomra alapból lejben mutatta az árakat, bár az elérhető nyelvek között nincs román vagy akár magyar sem, egy kis angoltudásra van szükség hát a vásárláshoz.

Fotó: Rédai Attila

És mit lehet itt vásárolni? Nem csak kisméretű elektronikai cikkeket, ruházat, cipő, szépségipari termékek, ékszerek, háztartási termékek, autós cuccok, dekorációk, ajándéktárgyak stb. is vannak a virtuális polcokon. Ami viszont nincs, az minden olyasmi, amit nem nagyon lehet postán elküldeni: tévékészülékek, nagy háztartási gépek, nyomtatók, hasonlók.

Merthogy a kis, levélméretű csomagok, dobozok a postán érkeznek. Ez az egyik legnagyobb kockázat a dologban: meglehetősen nagy tud lenni a valószínűsége annak – gondolná az ember –, hogy ezeknek a csomagoknak a postán nyomuk vesszen. Főleg Romániában.

{P12}

A webáruház ezt a problémát úgy kezeli, hogy 75 napos határidőt szab meg, amíg a csomag a megrendelőhöz érkezhet. A december 9-ei rendelésekre ez a határidő február 22. volt. Szavatossági idő is van, méghozzá a megrendeléstől számított 90 nap. Ha a megadott határidőig nem érkezik meg az áru, megtérítik a pénzt, illetve a leírás szerint akkor is visszafizetik, ha a termék nem felel meg a leírásának. Úgy is dönthet a vásárló, hogy lemondja a megrendelést, ebben az esetben 14 napon belül visszakapja a pénzt, állítják. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kézhezvételtől számított 14 napon belül vissza kell küldeni az árut a feladónak.

Na most ez az a rész, amelynél kizárólag a honlapon található leírásra kell hagyatkozzunk: vagy elhisszük, vagy nem.

Hogy miképpen működik egy ilyen folyamat, ha tényleg problémánk akad, nem kellett leteszteljük. Ha beleássuk magunkat a szabályzatba, akkor is csak annyi derül ki, hogy egy online formanyomtatvány segítségével vagy email-en lehet felvenni a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, ahol tizenegy nyelven, köztük románul állnak szolgálatunkra. Nem kellett kipróbáljuk. Annyi bizonyos, hogy ha megoldhatatlan problémával kerülünk szembe, a román fogyasztóvédelemnél hiába reklamálunk.

Fotó: Rédai Attila

A Joom amúgy egy közvetítő platform, számos különböző ázsiai gyártó és forgalmazó kínálja itt termékeit. A két kütyüt ugyanaznap, de külön rendeltem meg, az egyik január 4-én érkezett meg, és a postáról kellett elvegyem, a másikat, a kisebbik levélcsomagot január 13-án házhoz hozta a postás. Fizetni megrendeléskor, bankkártyával kellett, ha valakinek ez nem volna elég biztonságos, akkor létre lehet hozni egyes bankoknál virtuális bankkártyákat is erre a célra, illetve van PayPal-os fizetési lehetőség is.

Egyelőre azonban semmi okot nem látok arra, hogy ne bízzak meg teljesen a Joom üzemeltetőiben, akik, ha minden igaz, Lettországból irányítják a vállalkozást: egy ottani bejegyzési számot és egy rigai címet talál az, aki erre az információra is kíváncsi. Ami mégiscsak az Európai Unióban van… Ha ez egyáltalán jó hír ebben az esetben.

Ennyire részletes trackinghez még nem volt szerencsém Fotó: Rédai Attila

Tovább erősíti a bizalmat, hogy a csomagod hollevősége egy igen részletes nyomkövetővel figyelhető. Ebből látszott, hogy mindkét megrendelésem napokon belül repülőre került, az egyik Kínában, Senzenben december 13-án, a másik Kuala Lumpurból, azaz Malajziából indult el hozzám december 19-én. December 27-én érkezett Romániába, írja a nyomkövető, a „tracking”, 29-én feldolgozták Bukarestben, ültek rajta egy napot, január 2-án Brassóból jelentkezett a csomag, január 3-án sikertelenül próbálták kiszállítani (ekkor lehetett, hogy a postás cetlit dobott a postaládámba), január 4-én pedig kézbesítették. A másik csomag követése nem ennyire részletes, de az kiderül belőle, hogy december 16-án már az országban volt, aztán

hetekig tartott, míg január 13-án végre eljutott hozzám.

Bár arra nem való a Joom, hogy azonnal beszerezzük a kívánt cuccot, jelentős összegeket meg lehet spórolni azzal, ha van egy kis türelme az embernek, s hajlandó vállalni egy kis kockázatot. Amíg egyszer meg nem járja. De ez a vásárló – egyelőre – elégedett.