Szelfi edzőteremben? Fitnesztermi etikett kezdőknek és nem csak

D. Balázs Ildikó 2019. február 06., 16:01

Mit illik tenni és mit nem az edzőteremben? Illik például belépéskor köszönni és tisztelettudóan viselkedni másokkal, nem illik hangoskodni, hosszasan telefonon traccsolni. Hogy ne nézzenek kakukktojásnak, ha fitneszterembe mész, íme néhány jó tanács Molnár-Barabás Zsófia okleveles személyi edzőtől.

Futópadra sem pakolunk, hanem rendeltetésszerűen használjuk Fotó: Veres Nándor

Mint minden közösségi tér használata esetén, így az edzőteremben is vannak írott és íratlan szabályok. A házirendet rendszerint látható helyen kifüggesztik, ez esetben már csak a fáradságot kell venni ahhoz, hogy az érdeklődő el is olvassa. Na de mi a helyzet az íratlan szabályokkal? – tettem fel a kérdést a csíkszeredai Molnár-Barabás Zsófiának. „Talán az első és legfontosabb az lenne, hogy ha belépünk a fitneszterembe, köszönünk. Vannak olyan helyek, ahol az öltözőhöz át kell haladni a termen is, ebben az esetben, amikor bemegy az ember a terembe, köszön és akkor is köszön, amikor az öltözőben átöltözött, és visszatér edzeni. Nagyon fontos, mert visszás, amikor valaki csak úgy megérkezik” – mondja a személyi edző. Azt is jó tudni – ha már az íratlan szabályoknál tartunk –, hogy

az edzőteremben mindenki tegeződik.

Cserecipő, víz és törülköző – ez a három szinte elengedhetetlen kelléke az edzőtermi edzésnek.

Molnár-Barabás Zsófia okleveles személyi edző: a szabály mindenki számára kötelező kellene legyen Fotó: Veres Nándor

„A cserecipő nem azt jelenti, hogy egy lábbelit, amit amúgy is használunk az úton, bevisszük egy táskában, és a teremben használjuk, hanem abban a percben, amikor valaki eldönti, hogy terembe akar járni, akkor kell legyen egy olyan cipője, amit csak kimondottan ott használ. Ez fontos higiéniai szempontból is, hiszen rengeteg olyan gyakorlat van, amit földön végzünk, vagy tenyéren támaszkodunk, így közel kerülhetünk azokhoz a kórokozókhoz, amelyeket a cipő talpán az útról bevihetünk” – szögezi le Zsófia.

A törülközőnek amellett, hogy letörüljük az izzadságot, még van egy fontos szerepe. Jelzésértékű, ha leterítjük egy fitneszgépre, ezzel ugyanis az üzenjük, hogy az adott gépet használják.

Aztán rá lehet tenni gyakorlat során a gépre is, ha nekünk az úgy kényelmesebb. Ami az öltözetet illeti, nyilván a kényelmes ruházat a legmegfelelőbb. Legalábbis az edzés szempontjából. Van, akinek fontos az is, hogy trendi legyen, márkás cuccai legyenek.

Öltözködés és meztelenség

„Az illendőség határain belül öltözködjünk, nem feltétlenül jó a túl kihívó öltözködési mód, s nem is biztos, hogy indokolt. A fiúknál főként nyáron előfordul, hogy félmeztelen testtel szeretnek edzeni, ez sem illendő. Vannak olyanok, akiket ez határozottan zavar. Volt is olyan női kliensem, aki szóvá tette, mondván nem azért jön edzőterembe, hogy félmeztelen fiúkat nézegessen. Előfordulhat, hogy az illető versenyre készül, és akkor fontos a különböző pózok gyakorlása, vagy adott esetben egy fotó elkészítéséhez leveti a pólót, de jó, ha az ember betartja a határokat” – magyarázza.

Rend a lelke mindennek az öltözőben is, ahol tanácsos bepakolni a kis szekrényekbe a ruhákat. Másnak is marad helye öltözködni, és biztonságosabb is. Az öltöző, a mosó használata jó ha civilizált körülmények között történik.

Eszközök

Ugyanakkor tanácsos tisztán hagyni azt a fitneszgépet, amin éppen befejeztük az edzést. „Minden teremben van fertőtlenítő folyadék és papírtörlő, ezeket is lehet használni. Ezeknek a fertőtlenítő folyadékoknak és papírtörlőknek nagyon fontos szerepük van a kardiógépek használatánál, amikor befejezzük az edzést – futópadon, elliptikus tréneren, taposón – ahol megfogtuk, le kell törülni”.

De ugyanilyen fontos szabály az eszközök helyrepakolása.

Legyen az kézi súlyzó, izolír, oda kell visszatenni, ahonnan elvettük.

Egyrészt így jelezzük azt is, hogy az adott eszköz szabad, ha szanaszét vannak hagyva, balesetveszélyesek, és azt sem lehet tudni, hogy szabad-e használni vagy sem. Azokkal az eszközöket pedig, amelyeket történetesen nem a helyükről veszünk el, meg kell kérdezni, hogy még használják-e, hangsúlyozza Zsófia.

Rend a lelke mindennek. Helyükre kerültek a kézi súlyzók Fotó: Veres Nándor

És ha már az edzőteremben vagyunk, a különböző fitneszgépeket is tanácsos rendeltetésszerűen használni. Tehát nem illik rápakolni személyes dolgainkat az éppen szabadon lévő padokra, és bizony az sem tanácsos, hogy a mellizomgépek padjain hasizomgyakorlatot végezzünk, csak azért, mert lusták vagyunk lefeküdni a földre egy izolírra.

A kézi súlyzók például – folytatja Zsófia – állványon vagy polcon, többnyire tükrös felület előtt vannak, és vannak olyanok, akik a súlyokkal kimondottan a tükör előtt, a polcok mellett dolgoznak. Ezzel viszont másokat megakadályoznak abban, hogy az adott polcon lévő kézi súlyzókhoz hozzáférjenek. Nyugodtan arrébb lehet menni egy-két lépést, így magadat is látod, és másokat sem gátolsz az edzésben – mondja. „A gépek használata esetén főleg csúcsszezonban történik meg, hogy nem csak egy ember használja, hanem be lehet állni váltásban. Jó, ha van valakiben annyi jóindulat, hogy amíg pihen, a szériák között odaenged másokat is. De edzés szempontjából sem indokolt az, hogy valaki 10-15 percet lefoglaljon egy gépet. Ezek amolyan egyéni törekvések” – magyarázza a szakember.

Edzeni, nem bámulni!

„Régen úgy volt tálalva, hogy a nőket nem illik bámulni, valamiért így is érzik a nők, hogy ha bemennek a terembe, akkor megbámulják őket. De előfordulhat, hogy egy férfit is megbámulnak. Egyik esetben sem kellemes. Aki azért jár terembe, hogy eddzen, az ilyet nem csinál, mert erre nincs idő. Jó, ha mindenki saját magával foglalkozik, és nem a másikkal” – foglalja össze a személyi edző.

Személyes dolgainkat pakoljuk az erre kijelölt polcra Fotó: Veres Nándor

Az edzőterem sem az evésre, sem az ivásra nem megfelelő hely – szögezi le határozottan Zsófia. „Vannak olyan személyek, akik versenyfelkészülési periódusban vannak, és számukra meg van szabva, hogy mit és mikor kell fogyasszanak, ők viszik is magukkal dobozkában az ennivalót. Ezzel nincs is semmi gond, de úgy gondolom, nem a konditeremben kell enni. Zavaró lehet az edzőtermet használó más személyeknek számára” – magyarázza.

Jó, ha úgy edzünk, hogy nem zavarunk másokat. Főleg a kezdők esetében ijesztő, ha valaki a teremben hangosan nyög egy -egy gyakorlatnál, de az sem sokkal kellemesebb, ha valaki hangosan számol.

Edzőtermi szelfimánia

A telefonhasználat kényes dolog. A legegyszerűbb, ha be sem visszük magunkkal a terembe. Ha már bevittük, jó, ha letesszük az erre kijelölt polcra.

„Mindenki lehet annyira önző, hogy azt mondja, hetente két alkalommal arra az egy órára nem elérhető telefonon. Ha meg bevitte, nem kell nézegetni kétpercenként, vagy hangosan telefonálni, arról nem is beszélve, hogy van, aki a gépen ülve, edzés közben chat-el. Ez inkább a fiatal generációra jellemző. Ha odamegyünk, akkor eddzünk, ha meg szociális életet akarunk élni, akkor ne konditerembe menjünk”

– mondja.

A telefonhasználathoz kapcsolódik a ma oly divatos szelfikészítés is. „Nagyon szeretik az emberek. Megérkeznek az öltözőbe, szelfi, belépnek a terembe, szelfi, mindegyik gép mellett szelfi. Ha ez valakinek fontos, akkor nincs gond, viszont jól meg kell választani a fotózás helyét, mert a tükrök miatt más is belekerülhet a képbe, és nem biztos, hogy ezt szeretnék is” – folytatja az edzőtermi etikett sorát a szakember.

Ne legyünk lusták szükséges esetén elővenni az izolíreket Fotó: Veres Nándor

Molnár-Barabás Zsófia szerint lényeges, hogy következetesek legyünk a szabályok betartásában, illetve betartatásában is. A szabály mindenki számára legyen szabály, és lehetőleg ne legyenek kivételek.  „Tiszteljük magunkat is, másokat is, és tevékenységünk ne legyen mások számára kellemetlen” – tesz pontot a felsorolás végére a személyi edző.