Nem sport, inkább kikapcsolódás: fáradtság nélkül a Gyilkos-tó körül

Gergely Imre 2019. február 08., 15:59

Akár télen is használhatók azok az elektromos kerékpárok, amelyek egy gyergyószentmiklósi fiatal ötletéből válnak hozzáférhetővé a Gyilkos-tónál. A kétkerekű járgányok jelenlegi formájukban saját fejlesztésnek számítanak, és ezzel új, eddig ismeretlen szolgáltatást kínálnak a turistáknak.

Balázs Áron, Balázs István és a kerékpárok

A Balázs család által kifejlesztett járgányok igazából csak megjelenésükben hasonlítanak a közönséges kerékpárokra. A kerekük jóval szélesebb a megszokottnál, ami nagyon is alkalmassá teszi őket arra, hogy sárban, hóban, hegyi terepen is haladni lehessen velük, és még pedálozni sem kell. Elektromosság hajtja őket és teszi őket kényelmes közlekedési eszközzé. A Bikkla márkanév mögött egy kínai gyártmányú elektromos kerékpár „székely verziója” található. 

Nem kell túl sok magyarázat, könnyen kezelhetők a járgányok

A gyergyószentmiklósi Balázs Áron sok más fiatalhoz hasonlóan külföldre készült, hogy a jobb megélhetésért itthon hagyjon mindent, de közben sokszor töprengett azon, hogy mihez lehetne itthon kezdeni, hogy mégse kelljen elhagyni az otthont. Éppen egy éve, 2018 februárjában pattant ki az ötlet a fejéből, hogy

érdemes lenne kerékpárkölcsönzőt nyitni a Gyilkos-tónál, hiszen ott jelentős a idegenforgalom, de ilyen jellegű kínálat nem létezik.

Az ötletből családi vállalkozás lett, Áron elképzelését az édesapa, Balázs István is nagyszerűnek tartotta. Az alapötlet kezdett konkretizálódni: legyen olyan kerékpár, amely a gyakorlatlan, edzetlen turistát is képes körbevinni a tó körül, és amely hegyi terepen is használható. Itthon nem találtak megfelelőt, így egy kínai gyár által forgalmazott modellre esett a választás. Az eredeti típust azonban lényegesen áttervezték, fejlesztették saját elképzelés szerint. A váz felépítésén is változtattak, erősebb motor, tartósabb akkumulátor került rá. Az így készült „Bikklák” júliusban álltak szolgálatba Gyilkostón. 

„Édesapámmal közösen vágtunk bele, pénzünkből éppen annyira futotta, hogy beszereztük a kerékpárokat. Reméltük, hogy lesz igény a kölcsönzőnkre, ha pedig rosszabb esetben mégsem jönne be, akkor veszteség nélkül el tudjuk adni őket. Szerencsére bejött az elképzelés, sokan kölcsönzik a kerékpárjainkat” – mondja Balázs Áron.

A Gyilkos-tó körbekerülése negyven percbe kerül

A tavalyi tapasztalat mutatja, érdemes tovább lépni. Napelemes akkumulátortöltő állomást is terveznek a kölcsönzőhöz, amely hosszabb távon egy másik új szolgáltatást, elektromos autók töltését is biztosítani tudja. Addig is a járgányokat, negyvenperces, órás vagy hosszabb túrákra lehet igénybe venni, kijelölt útvonalakon. Negyven perc alatt lehet körbebiciklizni a Gyilkos-tót. A tapasztalat az, hogy akinek ideje van, az a tó körüli túra után is folytatni akarja a fáradtságmentes bringázást. Balázsék tervei szerint a következő szezontól már Szovátán is megtalálható lesz a szolgáltatásuk. 

Nem fárasztó, és nyugodtan lehet közben nézelődni

Nem nevezhető sportnak, hiszen az elektromos motor dolgozik az ember helyett, viszont egy remek kikapcsolódási lehetőség a turistáknak. Fáradtság nélkül, könnyedén juthatnak el olyan helyekre, amelyeket másként csak bizonyos edzettséggel rendelkező személyek láthatnak – mondja el Balázs Áron.