Mindennapi függőségeinkről Magyarország kedvenc toxikológusa beszél

Szász Cs. Emese 2019. február 08., 17:19

Magyarország kedvenc toxikológusa, Zacher Gábor először jár több állomásos előadó körúton Erdélyben. A mindennapi függőségeink című előadást ezúttal négy városban összesen öt alkalommal lehet meghallgatni, és ezekből bármelyikre most belépőt is lehet nyerni a Liget segítségével.

Zacher Gábor először jár több állomásos előadó körúton Erdélyben Fotó: Fotó: Ajkai Dávid

Zacher Gábor toxikológus évek óta a leggyakrabban megszólaltatott orvos Magyarországon. Mindegy, hogy drogokról, ünnepi depresszióról, túlzott alkohol- vagy gyógyszerfogyasztásról van éppen szó, az újságírók mindig számíthatnak rá. A hírverésen túl nevelő céllal is nyilatkozik, fontos információkat adva át az embereknek, főleg a fiataloknak. De nem csak a sajtóban nyilatkozik, előadásaival járja az országot is, arról beszélve, hogy a függőség mára mennyire szerves része az életünknek. Ránk talál, körülvesz, nem ereszt. De mi rejlik a háttérben?

Egy ilyen előadás internetes változata ragadta magával a gyergyószentmiklósi Kozma Pétert is, aki miután a környéken sehol sem tudta meghallgatni Zacher Gábort élőben, elhatározta, hogy barátaival együtt ők hozzák ide. Az ötlet egy évvel ezelőtt meg is született, az egyeztetés, időpontkeresés pedig egészen idáig tartott, de a végeredménye az, hogy Magyarország kedvenc toxikológusa négy erdélyi városban öt előadást tart a mindennapi függőségeinkről, amely témában már könyvet is írt.

„Előbb az előadó személye volt meg, ahhoz kerestük a témát, nyilván nem egy nagyon szakmai szempontot bemutató előadást akartunk elhozni, hanem egy olyant, amelyik mindenkinek szól”

– mondja az esemény főszervezője, Kozma Péter. Hozzáteszi: a téma több szempontból is aktuális, az elmúlt félévben Csíkszeredában több olyan tragédia történt, ami fiatalok kábítószer-használatához, alkoholfogyasztásához kötődik, ugyanakkor a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy – bár sokan nem hiszik – Székelyföldön is nagy mértékben jelen van a drog. „Az előadás hasznos lesz bárki számára, a fiatalok, de a szülők, nagyszülők számára is” – jegyzi meg a főszervező, aki amúgy korosztály szempontjából vegyes közönségre számít. Hozzáteszi, az érdeklődés is nagy az előadások iránt, Székelyudvarhelyen egy nap alatt 220 jegyet adtak el, s a többi helyszínen is rohamosan fogynak a helyek.

A turné állomásai:

  • Február 25., hétfő, 19 óra – Marosvásárhely, Kultúrpalota
  • Február 26., kedd, 19 óra – Gyergyószentmiklós, a Figura Stúdió Színház nagyterme
  • Február 27., szerda, 19 óra – Csíkszereda, Szakszervezetek Művelődési Háza
  • Február 28., csütörtök 17 és 19 óra – Székelyudvarhely, a Stúdió Mozi nagyterme
Játssz és hallgasd meg ingyen Zacher Gábort!

Az Eventikum rendezvényszervező iroda és a Liget jóvoltából most négy szerencsés és játékos kedvű olvasónk nyerhet jegyet Zacher Gábor előadására, minden egyes előadás helyszínre egy kétszemélyes belépőt sorsolunk ki. A játék menete nagyon egyszerű: nem kell egyebet tenni, mint a jelen cikket népszerűsítő Facebook-posztot lájkolni, majd alá megjegyzésként beírni, hogy a négy helyszín közül melyiken lenne jelen a játékos. A játék február 11., hétfőn 14 óráig tart. A nyertesekről még aznap sorsolással döntünk.