Pisszegés helyett: elektronikus zenét kevertek a kódexek között

Szász Cs. Emese 2019. február 11., 14:55

Van eset, amikor egy többszázéves könyvtár ódon falai közt megengedik, hogy egy lemezlovas keverje a zenét egy órán át, és közben ezt élőben közvetítik a Facebookon. Így történt ez az Electric Castle fesztivál és a Teleki Téka közös projektjében is.

Bukaresti lemezlovas keveri a zenét a Tékában Fotó: Electric Castle TV

Közzétettek nemrég egy videót, amelyen egy neves bukaresti lemezlovas keveri zenéjét a Teleki Téka ódon könyvei között. A videó gyorsan terjedt, s közben sokan lettek kíváncsiak arra, hogy mi is ez a Teleki–Bolyai Könyvtár Marosvásárhelyen.

De hogy is került a lemezlovas a több mint háromszáz éves könyvtár falai közé?

Lázok Klára, a Téka osztályvezetője elmondta, az Electric Castle fesztivál szervezői keresték meg az ötletükkel, hogy a bonchidai Bánffy-kastélyban megszervezett zenei eseményt kibővítik, és év közben különböző műemléképületekbe, természeti szépségek helyszínére szerveznek be egy-egy híres lemezlovast, akik egy-egy óra erejéig élőben keverik ott a zenét.

Nem volt mindegy, hogy milyen zene, milyen hangerővel megy Fotó: Electric Castle TV

„A berethalmi erődtemplom, Tárnica és más helyszínek mellett ennek a projektnek lett egyik helyszíne a Teleki Téka, igaz, rövid gondolkodási idő után mondtunk csak igent.

Ez egy olyan együttműködés amúgy, ami a kontraszt által hat. Nyilván a népszerűsítés kölcsönös, mindkét fél nyer belőle: a Téka népszerűsíti a fesztivált, a fesztivál pedig a Tékát, de úgy gondolom, hogy talán a Téka nyer belőle többet, ugyanis ezzel a videóval egy olyan réteget tudtunk elérni, amelyet a saját csatornáinkon soha se lehettünk volna képesek:

azt a külföldi egyetemi ifjúságot, akiknek egy bizonyos százalékáról elképzelhető, hogy érdekelheti a Téka. Azokat, akik tudatosan nem keresnének rá a honlapunkra, nem találnák meg a Facebook-oldalunkat, de ezek után biztos ránk keresnek, s ezek után elképzelhető, hogy felvesznek az úti céljaik közé, ha elindulnak romániai körútra” – fogalmazott Lázok Klára. Hozzátette, nem utolsó szempont a nagyságrend sem, hiszen már 35 ezer ember látta az Electric Castle és a Teleki Téka Facebook-oldalán a videót. „Másrészt pedig valahol a 21. századi műemlékvédelem egyik közvetett eszköze a figyelemfelhívás, minél többen ismernek, látnak, annál valószínűbb, hogy több támogatást tudunk szerezni a projektjeinkhez, legyen szó akár épületfelújításról, akár különböző programokról” – magyarázta a Téka osztályvezetője.

Az egy órás produkciót élőben közvetítették a Facebookon, de az előkészítés közel két hónapot tartott. „Amikor megkeresett a projekt producere, Boros Melinda, és megkérdezte, hogy látok-e ebben az egészben fantáziát, és lehetségesnek tartom-e, hogy a nagyteremben legyen a felvétel, először gondolkodási időt kértem. Végignéztem az összes előző felvételt a különböző helyszíneken, majd megbeszéltük a feltételeket: milyen hangerő lehetséges, milyen fényerő lehetséges, milyen típusú reflektorok azok, amelyek nem ártanak a könyveknek, illetve azt, hogy mi lesz a felvétel későbbi sorsa. Miután mindez megvolt, az EC-csapat elkezdte keresni a DJ-t, akinek a felvételeit átküldték nekem is, hogy rendben van-e. Végül a neves bukaresti lemezlovas, Silent Strike lett a befutó” – mesélt a kulisszatitkokról a Téka vezetője.

Van, aki a lemezlovast ismeri, mások a Tékát Fotó: Electric Castle TV

Aztán a január 30-ai felvétel előtt egy héttel leutazott az egész csapat a DJ-n kívül, hogy közösen állítsák be a felszerelést, a keverőpultot, a kamerákat, a reflektorokat, minden átbeszéltek, hogy mit szabad filmezni, mit nem, hol lehet állni, hol nem. Ugyanakkor a felvétel alatt a hattagú stáb mellett végig jelen volt Lázok Klára is.

A Téka vezetője elismeri, lehet, valaki rossz néven veszi, hogy elektronikus zenét engedtek a Tékába, de

ez egy olyan lehetőség volt, amit nem lehetett kihagyni, s nyilván nem azt jelenti, hogy ezentúl egymásnak adják a kilincset a különböző bulit szervező lemezlovasok.