Hasprés, súlyzók és társai: nőiesen az edzőteremben

D. Balázs Ildikó 2019. március 08., 16:26

Nőként edzőterembe járni? A válasz változó, van, aki számára ez teljes mértékben természetes, de van, aki ennek még a gondolatát is határozottan elutasítja. Mindezek ellenére az edzőtermekben egyre gyakrabban látni ma már nőket is, mi meg annak jártunk utána, nőies dolog-e vagy sem edzőteremben edzeni.

A hölgyek körében is egyre népszerűbb az edzőtermi edzés Fotó: Veres Nándor

„Nőiességünket semmiképp sem ronthatjuk el, ha edzőteremben edzünk.

Megerősödünk átvitt értelemben is, hiszen magabiztosabbak, kiegyensúlyozottabbak és elégedettebbek leszünk magunkkal. Az önbizalom erősítésében sokat segít ez a mozgásforma is”

– szögezi le indulásból Molnár-Barabás Zsófia. A Csíkszeredában tevékenykedő okleveles személyi edzőnek pedig hihetünk, hiszen szép számmal akadnak a hozzá fordulók között hölgyek. Zsófia első lépésként egy nagyon egyszerű dolgot ajánl a sportolni vágyóknak. Ha már valaki eldönti, hogy mozogni akar – mondja –, próbáljon ki többféle edzésformát, hogy derüljön ki mi áll közel az ő egyéniségéhez, és ezt legalább egy hónapot, hat hetet csinálja is. „Ez idő alatt ugyanis túl tud lépni azokon a buktatókon, amelyeket a legelején nem ismer fel. Nem mondanám azt, hogy egyik vagy másik sport nem jó. A teremedzéssel kapcsolatosan viszont kihangsúlyoznám, hogy az egyik leghatékonyabb alakformáló edzésforma. Ez valahol érthető is, mert specifikus gyakorlatokkal adott izomcsoportokat meg lehet dolgoztatni, és ha az izom dolgozik, akkor fejlődik” – magyarázza. Az izomfejlődést nem úgy kell elképzelni, hogy az ember bemegy a terembe edzeni, és két napra rá olyan lesz, mint egy háromajtós szekrény, dagadó izmokkal fog felébredni, mert az izomépítés hosszú és nehéz folyamat – nyugtatja meg a személyi edző a teremben való edzéstől idegenkedőket. Ehhez ugyanis megfelelő táplálkozás, edzésprogram és következetes munka szükségeltetik.

Túl izmos lesz, ha terembe jár?

A válasz a határozott nem. Zsófia szerint ezt a megközelítést többek között az is okozhatja, hogy általában az edzőteremben kifüggesztett fotókan izmos férfiakat és izmos nőket látni, illetve sokan úgy gondolják, hogy inkább a férfiak számára van kitalálva, számukra fontosak a gépek, a súlyzók használata.

„Tény és való, több férfi jár az edzőterembe, mint nő, bár egy ideje ez a nők számára is igen népszerű lett, és ennek én nagyon örvendek. Előfordul az is, hogy az ember eldönti, hogy elmenne terembe, és akkor rákérdeznek, hogy mit keresel te ott. Ezeket a sztereotípiákat el kell felejteni, mentalitásváltásra van szükség. Ezért jó, ha elmegy és megtapasztalja, hogy egészen másról szól az egész, mint ami a köztudatban van, érzi, milyen a hangulata” – mondja.

Molnár-Barabás Zsófia személyi edző Fotó: Veres Nándor

A személyi edző ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni, a nők esetében másként történik az izomépítés, mint a férfiaknál. „A női szervezet hormonális szempontból teljesen különbözik a férfiszervezettől. A férfiaknál a magas tesztoszteronszintnek, a megfelelő étkezésnek illetve az edzésprogramnak köszönhetően az izomépítés sokkal könnyebb folyamat, mint a nőknél.

A nőknél az ösztrogén felelős a zsírraktárak képzésében, vízvisszatartó szerepe is van, és mivel nincs annyi tesztoszteron, sokkal nehezebb izmot építeni.

Ugyanakkor a menstruációs ciklusok alatt hormonális változások állnak be, ilyenkor csökken a szervezet izomépítési kapacitása, mivel nehezebben jut hozza az aminosavakhoz”.

Visszatérve az edzőtermekben látható fotókra, jó tudni, hogy azokat a személyeket, akikről készülnek ezek a felvételek, többnyire a versenyt megelőző felkészülési periódusban illetve utána szokták lencsevégre kapni, az fotózást pedig megelőzi egy nagyon kemény diéta, ami nyomán a testzsírszázalék a minimálisra csökken, és szépen kirajzolódnak az izmok. „A hétköznapi életben, sőt közvetlenül verseny után három nappal már ők sem így néznek ki” – jegyzi meg Zsófia.

Rehabilitációra is alkalmas gépek

A termes edzések jellegzetességei a gépek. És ha már itt tartunk, jó tudni, hogy a napjainkban használt kondigépek elődjeit a 19. század végén egy svéd orvos, Gustaf Zander készítette azzal a céllal, hogy bizonyos izmokat átmozgassanak az emberek. „Ahhoz, hogy az izom tónusos, szép legyen, meg kell dolgoztatni. Ezért fontos, hogy mozogjunk, fejlesszük az izmunkat, és a fokozatos terheléssel az izomzat aspektusa is más lesz.

Úgymond kényelmes körülmények között az ember egy adott izomcsoportot meg tud mozgatni.

Ezekkel a gépekkel nem csak azt lehet elérni, hogy izmot fejlesztünk vagy izomtömeget növelünk, hanem rehabilitációs célra is jók. Ha valakinek ízületi problémái vannak, nem tud guggolni, mert a térdével gond van, egy lábegyenesítő gépen kényelmesen ülve elvégzi ugyanazt a mozdulatot, át tudja dolgozni a combizmot. Vagy a combhajlító gépen a comb hátsó részét tudja dolgoztatni anélkül, hogy olyan megterhelésnek lenne kitéve, amit az ízület nem bír meg. Nem a nagy terhelésekről szól a konditerem. De lehet használni a gépeket prevenciós céllal is, megelőzve a bajt” – magyarázza az edző.

Nála szép számmal képviselteti magát a 30-40 éves korosztály, de a fiatalok is keresik, bár jó szem előtt tartani, hogy 14 éves kor előtt nem igazán van amit keresni edzőteremben, ami a súlyzós és kondigépes edzéseket illeti, hiszen az ízületek még gyengék. A testsúlyos edzéseket viszont már ebben a korban is lehet végezni.

Az edzőtermi edzés nem megy a nőiesség róvására - nyugtatja meg a hölgyeket Zsófia Fotó: Veres Nándor

„15 éves kor után már megfelelő terheléssel, megfelelő edzésprogrammal lehet dolgozni. A negyvenes korosztálynak szerintem kötelező kellene legyen a mozgás, edzés, hiszen ahogy telik az idő, egyre jobban érződik a mozgás hiánya. Van olyan kliensem, aki három-négy éve folyamatosan jár. Volt, aki bejött, hogy egy adott cél érdekében két hónapot akar járni edzésre, és két-három évet járt. Meg lehet szerettetni az emberekkel. Az első periódusban például, amíg a kliens is megszokja a termet, megismerkedünk, fontos, hogy olyan módon vezessük be, hogy ne azt érezze, ezt nem tudom megcsinálni. Legyen sikerélménye, és ha sikerül a bizalmat kiépíteni, a feszültséget leküzdeni, megtörténhet, hogy rendszeres terembejáró lesz” – vélekedik Molnár-Barabás Zsófia.