Borzongva szórakoznál? Nyerj jegyet Agatha Christie krimijére!

Szász Cs. Emese 2019. március 14., 16:17

Szilveszterre készült, de azóta is nagy sikerrel megy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház A láthatatlan hóhér című előadása, amely bizonyítja, hogy nem csak a televízió vonzza a krimirajongókat. Agatha Christie talán legizgalmasabb krimijére most a Liget játékosai is jegyet nyerhetnek.

Krimit elevenít meg a Tompa Miklós Társulat Fotó: Bereczky Sándor

A krimi egy olyan műfaj, amely nálunk inkább filmben ismerősebb, s az az igazság, nem is könnyű a színpadon fenntartani végig a feszültséget – ismerte el korábban a darab rendezője, Gáspárik Attila, aki úgy érzi, a Tompa Miklós Társulat azonban megért arra, hogy „borzongva szórakoztasson” a Nemzetiben. A produkciót szilveszterkor mutatta be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, amelynek nagyon rég volt azelőtt krimi a műsorán, most azonban a krimi koronázatlan királynőjétől, Agatha Christietől az A láthatatlan hóhér című darabra esett választás.

Agatha Christie (1890–1976) a világirodalom egyik legolvasottabb szerzője. Regényeihez, színműveihez többnyire színes, fordulatokban gazdag magánéletéből merített ihletet. Második férje mellett dolgozott közel-keleti ásatásokon, járt Szíriában, Irakban, Egyiptomban, hajózott a Níluson, utazott az Orient Expresszen, kedvelte a kalandokat és az izgalmakat. Lételeme volt az utazás és az élménygyűjtés. Élete során kilencven regényt, közel 150 kisregényt és 15 drámát írt, Mary Westmacott álnéven pedig számos romantikus regényt publikált. Színműveit a mai napig nagy sikerrel játsszák a színházak.

Agatha Christie talán legizgalmasabb krimije, a Tíz kicsi néger regényként indult világhódító útjára 1939-ben. Az írónő 1943-ban készítette el a színpadi változatot, amelyet általában ...És már senki sem! címen játszanak világszerte, majd több filmváltozat is készült belőle. Magyarországon először 1941-ben jelent meg a regény A láthatatlan hóhér címmel. Ezt választotta címként a Tompa Miklós Társulat is, így egy-egy estére a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színpada rövid időre átalakul egy sirályok által körülrepült, magányos angol szigetté. Erre a szigetre érkezik tíz vendég, akikről kiderül, hogy feltételezett gyilkosok. Ezek a feltételezett gyilkosok az előadás folyamán áldozatokká lesznek…

Folyik a whisky, szól a dzsessz, és halnak az emberek… De vajon ki itt a gyilkos?

Szereplők: Meszesi Oszkár, Kovács Botond, P. Béres Ildikó, Simon Boglárka Katalin, Varga Balázs, Kádár L. Gellért, Galló Ernő, Tollas Gábor, Moldován Orsolya, Kilyén László és László Csaba.

Díszlettervező: Maria Miu; Jelmeztervező: Moldován Orsolya; Zene: Boros Csaba; Video: Sebesi Sándor; Rendezőasszisztens: Fülöp Bea.

Játssz a jegyekért!

Az előadást ebben a hónapban március 15-én és 18-án játssza a társulat a színház nagytermében 19 órától. A Liget olvasói a 18-ai, hétfői előadásra nyerhetnek jegyet, méghozzá két szerencsés nyertes gazdagodhat egy-egy kétszemélyes belépővel. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Liget Facebook-oldalán a jelen cikket népszerűsítő bejegyzést lájkolni, és hozzászólásban beírni/bejelölni, hogy kivel mennénk el Agatha Christie krimijére hétfőn este. A játékban való részvétel határideje március 15., péntek 15 óra, a nyertesek kilétéről még aznap sorsolással döntünk.