Ha tavasz, akkor intenzívebb hidratálás az arcbőrnek

Péter Beáta 2019. március 20., 14:03

A tavasz a megújulás időszaka, ez igaz a bőrünkre is, amelyet a téli időszak igencsak megviselhet. A kinti szél, a benti száraz levegő nem kedvez az arcbőrnek, ezért fontos a megfelelő hidratálás – külsőleg és belsőleg egyaránt. Tavasszal viszont ajánlott minél többet a szabadban tartózkodni, a bőr megfelelő fényvédelméről viszont ne feledkezzünk meg.

Fontos a bőr hidratálása, válasszunk a bőrtípusnak megfelelő krémeket Fotó: Pixabay

Fontos a bőr hidratálása, válasszunk a bőrtípusnak megfelelő krémeket Fotó: Pixabay

A hideg levegő, a szél megviselheti a bőrünket, fokozottan kiszáradhat. Az ekcémák, gyulladásos bőrbetegségek is fokozódnak amiatt, hogy ilyenkor vizet veszít a szervezet, és csökken a védekező zsírréteg mennyisége – mutatott rá Mihály Gyöngyvér csíkszeredai bőrgyógyász.

Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a hidratálásra, a belső folyadékbevitelre, és külsőleg is ajánlott naponta bekenni az arcot, végtagokat.

„Különböző emolienseink vannak, bőrtípusnak megfelelően kellene használni, van, akinek vízhiányos a bőre, van, akinek zsírhiányos. Általában egy szakember kiválasztja, de mi magunk is ki tudjuk igazából kísérletezni, hogy melyik elegyek használnak nekünk, ezek lehetnek olaj a vízben, vagy víz az olajban alapúak. Ha valakinek szárazabb, érzékenyebb, azaz atópiás bőre van, akkor speciálisabb hidratálókat kell használni, amelyek ne tartalmazzanak illatanyagot, tartósítószert, csak a lipid tápanyagot adják vissza a bőrnek.”

Figyeljünk a napvédelemre

Tavasszal a tonizálás, radírozás, a különböző pakolások is segítik a bőr megújulását. A bőrünk mindig újul, 28 napos ciklusa van. Ez idő alatt jönnek fel az alsó bazális sejtekből a termékeny sejtek. „Jönnek fokozatosan felfelé, aztán a bőr utolsó rétegeiben elveszítik a sejtfalukat, már nem sejtek, hanem szaruképződményekké, pikkelyekké válnak, és lehámlanak. Ez egy ciklus, és ez nekünk havonta megtörténik. Télen pedig a fokozottabban, az időjárási viszonyoknak megfelelően jobban megviselődik a bőrünk, és tavaszra teljesen kimerülhet. Ezért lehet szárazabb, mire jön a tavasz, és emiatt még intenzívebb hidratációt igényel” – magyarázta a bőrgyógyász.

Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn Fotó: Pixabay

Ilyenkor jó, ha minél többet tartózkodunk a friss levegőn, de már oda kell figyeljünk a napvédelemre is, az UV-sugarak káros hatására. Ajánlott a napkrém használata az arcon, dekoltázson, de a kézen is. „Főleg 11 és 16 óra között nem szabadna napon tartózkodjunk. Nyilván nem tudjuk ezt megoldani, hogy ebben az időszakban ne menjünk ki, de egy megfelelő napvédőkrém, illetve kalap, hosszú ujjú ruha megvéd a sok káros UV-sugártól. Szükséges a napfény az egészséges D-vitamin képződéshez és mindenféle enzimfolyamatok működéséhez, de mértékkel, és megfelelő időben.”

Pakolások mézből, agyagból

A bőrt, hogy minél több tápanyagot visszaadjunk neki, segíthetjük különböző pakolásokkal: mézes, citromcseppel elkavart, uborkás, joghurtos keverékekkel.

„A mézes pakolás nagyon jó – antibakteriális is, a kórokozókat is pusztítja, ugyanakkor a megfelelő cukrok felszívódnak a bőrön keresztül is. Például van, amikor a krónikus fekélyekre cukros kenőcsöt teszünk, ezek megnyugtatják a bőrt.

Tehát hasznosak ezek az ún. házi praktikák.

A zsíros bőrre agyagpakolás ajánlott, mert valamennyire csökkentik a faggyútermelést. Ott van még a gőzölés, amelyet kozmetikusok használnak az arctisztító eljárások során. Ezáltal a pórusok kitágulnak, és könnyebben ki lehet nyomni belőlük a termelődött faggyút. Ilyenkor a kitágult bőrben az erek és a kicsi kapillárisok is kitágulnak, ezért fontos a megfelelő összehúzó asztringens krémek, tonikok felvitele a bőrre, hogy visszahúzódjanak, és visszaálljon az egyensúly. Jó havonta, kéthavonta egy arctisztításnak alávetnünk magunkat, a bőrt is megnyugtatja, kényeztet is, tehát a lelkünknek is jót tesz.”

A különböző pakolásokkal is segíthetjük a bőrünk regenerálódását Fotó: Pixabay

A szakember hozzátette, a tavaszi és az őszi időszak a legmegfelelőbb az anyajegyek bőrgyógyászaton való feltérképezésére, erre is fokozottan figyelni kell, mert ha ki kell venni egy módosult anyajegyet, akkor a beavatkozást az nyári erős napsugárzás előtt, illetve majd csak utána végzik el.