Erdélybe követik az életérzést: játék a Follow the Flow-koncert belépőjéért

Szász Cs. Emese 2019. április 02., 15:50

Negyvenmilliós nézettség a YouTube-on – sokszor most sem hiszik el a Follow The Flow zenekar tagjai, hogy szinte hetente különböző rekordokat döntenek meg. A magyarországi viszonylatban álomszerű nézettséget 11 hónap alatt érte el a Nem tudja senki című daluk a videómegosztón, ez pedig abszolút rekordnak számít. A tavalyi év felfedezettjének számít

Follow The Flow. A háromtagú zenekar szinte minden héten rekordot dönt nézettségben Fotó: Forrás: Follow the Flow

– Először jösztök Erdélybe, miért váratott magára eddig a dolog?
– Megmondom őszintén, hogy a koncertszervezéssel abszolút a menedzsment foglalkozik. Szerintem azért, mert most hívtak el először Erdélybe. Egyéb okokról nem tudok. De most jövünk Kolozsvárra, és a nyáron Marosvásárhelyre is a Vibe Fesztiválra, ez a kettő van idénre a legjobb tudomásom szerint. Amúgy jártunk már zenészként Erdélyben a BLR-rel (Vincze Gergely – szerk. megj.), volt ott több fellépésünk is még a zenekar előtt. Nagyon szeretjük Erdélyt, és nagyon szeretünk Erdélybe menni, bár fárasztó út ez nekünk, sok idő, míg odaérünk, mégis nagy örömmel megyünk oda. Erre a koncertre különösebben nem készülünk jobban, mint egy másikra, gőzerővel dolgozunk a lemezen, s ameddig a lemez nem jön ki, addig a meglévő műsorunkat adjuk elő mindenhol. Erre számíthatnak Erdélyben is.

– Ti voltatok a tavalyi év felfedezettjei. Számítottatok a Petőfi zenei díjra? Vagy az MTV-s Legjobb magyar előadóra?
– Mondanám, hogy számítottunk rá, de mind a két jelölés elég megtisztelő, és elég nívós zenekarokkal kerültünk versenybe, tulajdonképpen bárki megnyerhette volna. Szerencsére mindkét díjat sikerült bezsebelnünk, aminek természetesen nagyon örülünk. Egyik fontosabb díj számunkra, mint a másik.

Jó érzés, hogy nem csak a közönségünk, hanem a szakma is elismeri a munkásságunkat. Nagyon zsúfolt és eredményes éven vagyunk túl, de azért is dolgoztunk ennyit, hogy ilyen sikerekben lehessen részünk.

– Mi számít jobban, a szakma elismerése vagy a negyvenmilliós nézettség a YouTubeon?
– Nehéz azért ezt eldönteni, hogy melyik fontosabb, mert a közönségünket szeretjük a legjobban, a tőlük kapott szeretet a legfontosabb, de azért egy szakmai kitüntetés az mindig nagyon jól eső. Nem feltétlenül tudnék dönteni, de ha nagyon muszáj, akkor talán a közönség véleménye eggyel fontosabb számunkra.

– Számítottatok-e amúgy ekkora sikerre? Volt-e olyan pillanat, amikor nem akartátok elhinni, hogy ennyi emberhez eljutottatok?
– Tulajdonképpen

minden nap eszünkbe jut, hogy ez valami egészen elképesztő dolog, ami velünk történt az elmúlt egy évben. Szinte nincs olyan nap, hét, amikor ne döntenénk meg valamilyen rekordot, tényleg elég döbbenetes ez, ezért emésztgetjük minden nap.

Most ugye 40 milliós nézettségű volt a Nem tudja senki című dalunk a múlt héten, ami 11 hónap alatt abszolút rekordnak számít Magyarországon, ugyanis nagyon kevés dal és előadó van, aki ezt a negyvenmilliós álomhatárt át tudta lépni, ilyen rövid idő alatt pedig még senki.

Furcsa Csé, a zenekar frontembere Fotó: Forrás: Follow the Flow

– Szerzőként nehéz megítélni, hogy egy dal mennyire jön be majd a közönségnek?
– Azért nehéz dolog, mert ugye minden dal belőlünk egy darab, a mi művészetünk, lelkiségünk, gondolataink, mi mindegyiket nagyon szeretjük, azért is publikáljuk őket. Hogy a közönség melyikkel tud jobban azonosulni, azt elég nehéz eldönteni, de azért van egy-két dal, ami előtt éreztük, hogy ez talán kicsit más fogadtatásban fog részesülni, gondolok itt a Nem tudja senki, a Maradok távol vagy Az anyám mondta dalokra, vagy egyébként a következő dalunkra, ami napokon belül meg fog jelenni videoklippel együtt.

– Műfajilag hova sorolnátok be magatokat? Vagy kerülni kell a címkézést?
– Azért szeretnénk kerülni, mert

2019-ben a műfajok már nagyon összemosódtak, a mi zenénkben is tulajdonképpen minden műfaj fellelhető, akár rock, pop, rap, néha dzsessz.

Nagyon nehéz lenne ezt különválasztani, szerintem nem is kell kategorizálni, mi egy fesztiválzenekar vagyunk, és minden műfajt szeretünk, és igyekezünk is belecsempészni a dalainkba.

Follow The Flow

2016-ban alapított magyar együttes. 2018-ban Nem tudja senki című daluk által robbantak be a köztudatba, majd Maradok távol című számuk által még több ember ismerte meg őket. 2018 nyarán elnyerték a Petőfi Zenei Díj Az év felfedezettje díját, illetve ősszel jelölve lettek a 2018-as MTV Europe Music Awards-ra mint Legjobb magyar előadó, amit szintúgy megnyertek, így ők képviselték Magyarországot a bilbaói díjátadón. A zenekar jelenleg hármas felállású: Molnár Csaba (Fura Csé), Vincze Gergely (BLR) és Szakács Gergő.

– Mit lehet tudni a névválasztásról? Gondolom, nem véletlenül kerül bele az a manapság nagyon trendi flow-élmény kifejezés.
– Két rapper is van a zenekarban, és a flow egy rapper életében nagyon fontos kifejezés, minden rapper rendelkezik egy saját flowval.

Ez a flow életérzés, amint mondtál is, egy nagyon trendi dolog: megélni a pillanatot, amivel abszolút tudunk mi is azonosulni. Tulajdonképpen ezt a kettős értelmű flowt szeretnénk mi követni és követtetni a rajongóinkkal.

– Egy ideje hárman vagytok? Elérte végleges felállását a zenekar?
– Igen, nem csak azért, mert szakmailag nagyon szerencsés találkozás ez, hanem azért is, mert emberileg is nagyon jól kijövünk.

– Mik az idei tervek? Zsúfolt a fesztiválszezon?
– Abszolút. Lesz egy lemezbemutatónk Budapesten, amint megjelenik a lemezünk május végén, utána pedig járjuk az országot és a környező országokat. Nem fogunk unatkozni idén sem.

– Ígérkezik díj az idei évre is?
– Díjat kapunk-e, azt nem tudom, de jelölések vannak szép számmal, kíváncsian várjuk, hogy idén is fel tudunk-e valamilyen szakmai díjat mutatni.

Játssz a koncertbelépőért!

Április 4-én 21 órától koncertezik a Follow The Flow a kolozsvári Form Space-ben a ÁDML party szervezésében, erre nyerhet kétszemélyes belépőt egy szerencsés Liget-olvasó. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Liget Facebook-oldalán a jelen cikket népszerűsítő bejegyzést lájkolni, és hozzászólásban beírni/bejelölni, hogy kivel mennénk el tombolni a kolozsvári koncertre. A játékban való részvétel határideje április 3., szerda 18 óra, a nyertesek kilétéről még aznap sorsolással döntünk.